Hur mycket och hur ofta att vattna fikon på sommaren: instruktioner för nybörjare

Fig är ett tropiskt fikonträd. Den odlas i ryska trädgårdar och fruktträdgårdar i den öppna marken och planterar på varma och bördiga mark. Fikonfrukter värderas för sina fördelaktiga egenskaper och vitaminsammansättning, och används också i matlagning - de förbereder aromatisk hemgjord sylt eller fikonpajer. En av de nödvändiga förutsättningarna för att odla ett exotiskt träd är kompetent sommarvattning. Hur ofta att vattna fikon på sommaren och hur man gör det på rätt sätt kommer vi att överväga i artikeln.

Behöver jag vattna fikon på sommaren

Hur mycket och hur ofta att vattna fikon på sommaren: instruktioner för nybörjare

Fikon vattnas hela sommaren. Växten älskar vatten, men tolererar inte vattendrag. Under vattning är det viktigt att vattnet tränger in djupt i rötterna och inte förblir på jordytan och inte skapar en tät skorpa under påverkan av solen.

Trädgårdsmästare uppmärksamma väderförhållandena: ju varmare sommaren, desto oftare och rikligare vattnar de fikon. Sorten, växtåldern, mognadstiden och odlingsfunktioner.

Regelbunden och kompetent vattning garanterar korrekt utveckling av grödan och rika utbyten. Torkan leder till att skotten torkar ut och förlorar förmågan att bära frukt, växten blir sjuk och dör. Förutom att vattna rekommenderas att man struntar på sommaren - med dess hjälp bibehålls den optimala fuktnivån för att trädet ska utvecklas korrekt.

Hur ofta att vattna

Vattnets frekvens och mängd beror på många faktorer. Unga träd återfuktar varje vecka, spendera 5 till 10 liter vatten per växt. Fler vuxna - mindre ofta: tillsätt cirka 8-10 liter vatten en gång varannan vecka. Om det finns tecken på uttorkning (vissna skott, grågröna blad, deformerade frukter) ökas mängden vatten till 15 liter under ett träd en gång i veckan. Om sommaren är regnig, minska.

Hur mycket och hur ofta att vattna fikon på sommaren: instruktioner för nybörjare

Bevattningsbehov

Lämpligt vatten för bevattning är mjukt, fritt från klor och kalk, tidigare satt i solen. Dess temperatur måste vara minst + 20 ° С. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att du använder smält eller regnvatten. Enkla dräneringskonstruktioner installeras på platsen, genom vilken fukt kommer in i tomma fat plast eller järn. Regn och smältvatten berikas med naturligt syre, så det är mindre troligt att fikon blir sjuka.

Om sommaren är torr och det inte finns regnvatten används kranvatten. Nackdelen är att den innehåller klor och kalk och är hård. För att mjukgöra vattnet, tillsätter trädgårdsmästare 2 droppar citronsaft till 10 liter. Äpplecidervinäger används också för att mjuka upp - 10 droppar löses i 1 liter vatten.

Uppmärksamhet! Vatten inte fikon med vatten från öppna behållare - träsk, floder eller sjöar. Den kan innehålla farliga svampar och patogener som orsakar trädsjukdomar. På grund av sådan vattning blir fikon sjuka av korallfläck, antraknos eller grå rutt.

Vad kan läggas till

För att vattnet ger dubbla fördelar använder trädgårdsmästare en gång i månaden inte vanligt vatten, utan en infusion av örter: kamomill, kalendula, nässlor, kardborre, nuv, salvia. Förfarandet ökar antalet äggstockar på trädet och förhindrar uppträdande av skadedjur: vitflugor, växthusstripor, öronpinnar, nematoder, spindelkvalster. Fukta fikon på morgonen före soluppgången.

För att öka utbytet vattnas fikon med infusion av bananskal. Den hälls med vatten och insisterar i 3-4 dagar, varefter den förs under ett träd i specialförberedda hål 8 cm djupa.Sådan vattning syftar inte bara till att fukta, utan också att nära trädet och ersätta organisk gödsling.

Hur man ordentligt vattnar fikon på sommaren

Bland alla typer av bevattning för fikon är vanlig (rot), sprinkling och flytande gödsling lämpligare än andra. Det rekommenderas att växla dem med varandra så att växtens hydrering är balanserad..Hur mycket och hur ofta att vattna fikon på sommaren: instruktioner för nybörjare

Regelbunden vattning används på morgontimmarna före början av värme eller på kvällen efter solnedgången, när temperaturen sjunker och solens strålar inte orsakar brännskador. Vatten föras in i speciella hål nära trädet eller under stammen. Den första metoden är att föredra, eftersom fukt fördelas jämnare och inte ackumuleras på ett ställe. Efter proceduren lossnar jorden för att mätta den med syre. Därefter hälls fikonträdet - hö, sågspån, fin grus eller torrt lövverk hälls under trädet. Mulch behåller fukt.

Ströning är en metod för vattning med hjälp av en speciell maskin. Proceduren har en positiv effekt på markens vatten-luftregime, varför vattnet inte stagnerar på ytan och absorberas gradvis. Droppar i olika storlekar och med olika intensiteter fördelas över fikonträdet. Nackdelen med overheadbevattning är att den endast är lämplig för stora plantager och maskinunderhåll kostar många gånger mer än konventionell bevattning.

Uppmärksamhet! För små trädgårds tomter använder sommarinvånarna en sprayflaska med vatten - de fördelar fukt över växterna på morgonen eller kvällen. Det viktigaste är inte att göra detta när solen skiner - bladbrännskador garanteras.

Flytande foder kan vara organisk eller mineral. Trädgårdsmästare använder gödsel, superfosfat, kaliumsalt, urea, träaska. Frekvensen för applicering av flytande gödningsmedel är en gång varannan vecka. Organiska och mineraler växelvis. Toppförbandet späds ut i en skål och hälls under roten eller i hålen. För att näringsämnen ska absorberas snabbare är fikon mulched. Mjölklagets tjocklek bör vara 3-4 cm.

Vilka misstag att undvika

Fel under vattning görs inte bara av nybörjare i trädgården, utan också av erfarna sommarinvånare. På grund av detta tappar fikon i tillväxt, blir täckt av brännskador eller till och med dör. Flera vanliga misstag:

  1. Trädet vattnas ofta, men lite. Denna metod leder till det faktum att vatten endast finns tillgängligt för en del av växten, det tränger inte djupare till rötterna. Ytlagren i jorden torkar snabbt och blir olämplig för att odla ett nyckfullt exotiskt träd. Bevattning bör vara balanserad. Allmän rekommendation: Häll 10 liter per anläggning varannan vecka.
  2. Trädet vattnas från en slang med en stark vattenström. Även om detta inte leder till allvarliga sjukdomar eller minskad avkastning, kommer de dekorativa egenskaperna hos växten att försämras. Det är bättre att köpa en vattenkanna och vattna fikonerna noggrant och undvika skador på rötter och mogna frukter.
  3. Vatten så att en betydande del av vattnet hamnar på bladen. Det behöver inte vara så - vatten är avsett att mata rötter, inte löv. Strålen riktas direkt till roten. Och du kan fukta bladen under strö.

Vattna fikon vid plantering

Hur mycket och hur ofta att vattna fikon på sommaren: instruktioner för nybörjare

Fikon planteras i sommarstugor i näringsrika och lösa jordar med neutral surhet. Ett pre-plantering hål befruktas och ett dräneringslager läggs så att fukten inte stagnerar. Första gången fuktas fikonerna omedelbart efter plantering - en hink med vatten hälls under plantan och mulched. Nästa gång växten vattnas först efter 2-3 veckor.

Under blomning och frukt

Under blomningperioden vattnas fikonerna baserat på deras ålder. Upp till 10 liter vatten spenderas på ett träd upp till 2 år gammalt, upp till 15 liter vatten på växter i åldern 2 till 10 år. Efter 10 år vattnas fikon beroende på om de bär frukt eller inte. Om anläggningen är frisk och produktiv spenderas 10-15 liter på den.

Förfarandena stoppas 10 dagar före fruktningen och vid skörden. Därefter vattnas de en gång och förbereds för vintern - de skärs av och täcks. Nästa procedur äger rum endast på våren.

Erfaren tips om trädgårdsskötsel

Vattning av fikon börjar i slutet av maj. Tidigare gör de inte detta, eftersom det fortfarande finns reserver av regn och smältvatten i jorden. Utöver denna regel delar erfarna trädgårdsmästare andra användbara tips:

  1. Efter varje vattning lossnar jorden. Förfarandet tjänar till att förhindra sjukdomar och skadedjur, ökar jordens fuktinnehåll och förhindrar utveckling av ogräs.
  2. Sommarbor använder strö bara om vädret är varmt. Om klimatet är fuktigt och fuktigt, använd inte proceduren.
  3. Häll fikon med smält, regn eller kranvatten. En lämplig temperatur är cirka + 20 ° C.
  4. Under fruktan och 10 dagar innan vattnas inte växten.

Det är intressant:

Enkla sätt att sprida fikon genom sticklingar hemma

Steg-för-steg-instruktioner för hur man täcker fikon för vintern korrekt och förbereder trädet för kylan

Slutsats

Vattning av fikon i det öppna fältet utförs i genomsnitt 1 gång på 1,5-2 veckor. Upp till 10 liter vatten spenderas på ett ungt träd, cirka 15 liter på en vuxen. Vattnet försvaras preliminärt och värms upp i solen om det är kallt. En gång i månaden, istället för att vattna, använder de flytande toppförband - de tar med en infusion av örter eller bananskal under trädet. Om sommaren är torr och varm utförs sprinkling - vattendroppar sprutas över växten. Efter förfarandet lossas jorden och böjas. Korrekt trädvård garanterar en rik skörd.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor