Är det möjligt att plantera körsbär i juli och hur man gör det korrekt: instruktioner och råd från erfarna trädgårdsmästare

Den perfekta tiden att plantera trädgårdsodlingar är tidig vår eller mitten av hösten. Men vissa sommarinvånare väljer midsommar för detta.— Juli. Trädgårdsmästare lockas av varmt väder, när sannolikheten för frysning av plantor är nära noll. De gillar särskilt att plantera körsbär i juli: ett saftigt och sött bär är en favorit hos många. Hur man planterar körsbärsplantor i juli och vilka rekommendationer vi ska följa kommer vi att överväga vidare.

Är det möjligt att plantera körsbär i juli

Är det möjligt att plantera körsbär i juli och hur man gör det korrekt: instruktioner och råd från erfarna trädgårdsmästare

För plantningen i juli är plantor med ett slutet rotsystem lämpliga; de växer i plastbehållare, inte utomhus. Ett sådant körsbär rotar snabbt på en ny plats, eftersom en jordklump från en behållare placeras i hålet tillsammans med rötter. Rötterna skadas inte, blomningsperioden börjar tidigare. Trädgårdsmästare har inga svårigheter att lagra plantningsmaterial, de köper det långt innan de planteras. I juli finns det inga kraftiga droppar i temperaturen, vilket ofta händer på våren och hösten, så plantan är skyddad från kyla.

Nackdelen med en juliplantning är att plantor med ett öppet rotsystem inte är lämpliga för det. Dessa körsbär planteras i trädgården på våren eller hösten. På sommaren får växter med ett öppet rotsystem svår stress, vilket påverkar avkastningen och fruktkvaliteten negativt. Växter är ofta sjuka, bär blir sura, deformerade.

Optimala planteringstider

Planteringsdagen beror inte så mycket på exakt datum som klimatförhållanden, belysning, luftfuktighet. Sommarbor rekommenderar att man planterar körsbär på morgonen en lugn och solig dag. Den optimala lufttemperaturen är upp till + 20 ° C, varför de väljer tiden före lunchen, medan solen inte bakar mycket.

Uppmärksamhet! Enligt månkalendern är fördelaktiga månader för plantering av grödor mars, april, maj, september, oktober. Juli finns inte på den här listan.

Det bör inte vara regn, samt hagel och annan nederbörd. Lämplig luftfuktighet är cirka 75–80%. För att körsbäret ska slå rot på platsen till hösten planterar många trädgårdsmästare det i början av juli.

Lämpliga sorter

När du väljer en sort uppmärksammas utbyte och mogningstid, tidig mognad och krav på odling, immunitet mot sjukdomar och syfte. Bland inhemska sorter för plantering i juli är lämpliga:

Är det möjligt att plantera körsbär i juli och hur man gör det korrekt: instruktioner och råd från erfarna trädgårdsmästare
Radonezh körsbär
 1. Radonezh. Lågväxande träd med välvda olivskott och mörkröd frukt med känslig hud. Massan är söt och sur, lämplig för bearbetning. Radonezh är resistent mot svampsjukdomar.
 2. Fe. Sorten är universell att använda, bären är rosa, ovala. Massan är saftig och öm. Körsbär odlas för försäljning och personlig konsumtion.
 3. Ukrainska. Vintern-härdigt tidigt mogna sort. Trädet är busketyp, tar inte mycket plats på platsen. Huden är blank, köttet är mörkrött. Smaken är saftig, söt, med en behaglig surhet.

  Är det möjligt att plantera körsbär i juli och hur man gör det korrekt: instruktioner och råd från erfarna trädgårdsmästare
  Oka Ruby
 4. Oka rubin. Sorten är midsäsong, opretentiös i odling. Massan är saftig, smaken är behaglig. Oka rubin är snabbt växande, universell i applikation.
 5. Ungdom. En självfruktbar vinterhård växt odlas i hela Ryssland. Frukten är rund, mörkröd, huden är tät. Smaken är aromatisk, söt och sur.

Välja och förbereda en landningsplats

Cherry är krävande på odlingsplatsen, så det är förberedt i förväg. Sedan april har jorden grävts upp på en spade bajonett, rengjorts för skräp och förra årets lövverk, och ogräs och andra växtrester tas bort. Det rekommenderas att vattna marken med kokande vatten så snart snön smälter för att förstöra larver och bakterier som vilar i den.

Podzoliska jordar som innehåller organiska och mineraliska ämnen är lämpliga för grödor. För att göra marken mer fruktbar, införs ruttna gödsel eller kycklingavfall i den på 2 månader med en hastighet av 8 kg per 1 m².

Körsbär tolererar inte alltför fuktiga länder, på grund av detta rotar rotsystemet, avkastningen minskar. Det får inte finnas några våtmarker eller grundvatten nära planteringarna. Det perfekta alternativet är en solig, kuperad tomt belägen längs staketet från den sydöstra delen av trädgården. Om jorden är sur tillsätts 400 g torr kalk per 1 m². Syrahalten bör inte vara högre än 7 pH.

Urval och beredning av plantmaterial

Trädgårdsmästare väljer självrotade eller ympade växter med 3-4 skelettrötter... Sådana prover ger tidigare och anpassar sig bättre till odlingsförhållandena. Planteringen är ca 80 cm, ettåriga och tvååriga är lämpliga. Det är viktigt att uppmärksamma deras utseende: plantan bör inte ha sprickor, fläckar eller tecken på förfall. Allt detta antyder att anläggningen är sjuk eller har utsatts för mekanisk påfrestning, till exempel brott.

Efter köpet tas bladen bort från plantan så att de inte torkar ut växten. Rötterna fuktas i varmt vatten och lindas i trasa eller polyeten. Före plantering beskärs huvudrötterna till friskt trä och doppas i en blandning av Extrasol. Det ökar körsbärets immunitet mot bakteriella och svampsjukdomar, påskyndar tillväxten av rötter och skott och ökar produktiviteten.

Läs också:

Cherry-cherry hybrid Miracle cherry

Snabbväxande resistent körsbärsort "Tamaris"

Högavkastande tidigt mogen körsbärsort "Malyshka"

Hur man planterar körsbär ordentligt i juli

Sommaren plantering tar inte mycket tid om du tänker på det i förväg och förbereda nödvändig utrustning: en spade, en träpinne för stöd, ett trädgårdsnät, en hink med vatten. Rekommendationerna från erfarna trädgårdsmästare hjälper till att plantera och odla körsbär utan problem.

Är det möjligt att plantera körsbär i juli och hur man gör det korrekt: instruktioner och råd från erfarna trädgårdsmästare

Planteringsinstruktioner

Förberedelsen börjar med att gräva ett planthål 80 cm bredt och 60 cm djupt. Avståndet mellan träd av lågväxande sorter bör vara minst 3 m, höga - 5-6 m. Som regel placeras körsbär i enstaka plantering eller längs trädgårdsstrukturer. Ytterligare vägledning för plantering:

 1. En trästav installeras i mitten av gropen - ett stöd för ett körsbärsträd.
 2. Köpt mark hälls i botten med ett lager på högst 10 cm.
 3. Ta bort plantan från lösningen eller vattnet.
 4. Placera rotkragen 4 cm över marken.
 5. Strö plantan på alla sidor med lös jord.
 6. En fördjupning görs 15 cm från basen och två hinkar vatten hälls i den.
 7. Bind körsbäret till stödet med ett bomullsband.
 8. Bollen är täckt med ett speciellt trädgårdsnät.

Inte alla sommarinvånare förstår var rotkragen ligger. Vissa tror att det är ovanför rötterna, andra - på inokulationsplatsen. I själva verket är rotkragen placerad vid övergången till rötterna till stammen. Därför kan den inte djupt begravas i jorden, vilket leder till ruttning av barken. Som ett resultat kommer trädet, istället för att bosätta sig på en ny plats, kämpa för överlevnad.

Benplantning

Ett enkelt sätt att odla en fruktbar körsbärsodling är att använda frön. De väljs bland de mest utsökta och saftiga bär; gropar från butiksköpta körsbär är inte lämpliga för detta. Planteringsmaterialet tvättas och torkas i solen, placeras sedan i ett hål på 5 cm djupt. Det börjar växa endast på hösten, när det svala vädret går in och benen separeras. De första skotten kommer att visas på våren. När plantorna når en höjd av 30 cm transplanteras de till en permanent plats.

Vissa trädgårdsmästare planterar frön i blomkrukor efter gödsling av jorden med organisk eller mineralgödsel.De odlas hemma eller i landet och först då placeras de på sajten.

Funktioner för att plantera körsbär med ett slutet rotsystem

Är det möjligt att plantera körsbär i juli och hur man gör det korrekt: instruktioner och råd från erfarna trädgårdsmästare

När du planterar körsbär med ett stängt rotsystem på sommaren vänds behållaren upp och ner och håller en inverterad plantor i handflatan tillsammans med en jordklump. Det finns hål i botten av potten som gör det enkelt att ta bort och separera från växten.

Uppmärksamhet! Det rekommenderas att köpa plantor från beprövade trädgårdsskolor. När de köper får trädgårdsmästare ta reda på all information om körsbär: namnet på sorten och mognadstiden, särskilt odlingen och vården. Det kommer inte att vara överflödigt att studera recensionerna från andra sommarinvånare.

Plantan planeras i vattnet så att den lätt kan tas bort. Detta kommer att bevara rotsystemets integritet och marken som körsbären tidigare växte i.

Uppföljning

Växtvården består av vattning och gödsling, lossning och mulching. Även om de är torktoleranta, körs körsbär under hela växtsäsongen. På ett ungt träd spenderar de från 3 till 6 liter hinkar med vatten, tidigare uppvärmda i solen. I södra regioner med torr luft ökas mängden vätska, i regnigt och molnigt väder minskas den. Innan proceduren lossnar jorden: detta behåller fukt, gör den andas och lätt. Lossning är att förebygga uppkomsten av sjukdomar och skadedjur.

Den första utfodringen av körsbär utförs under blomningen... En blandning av mineralkomponenter används: 5 g urea och 10 g kaliumklorid utspädes i 5 liter vatten. Kväve-kaliumkompositionen stimulerar utvecklingen av blommor, förbättrar smak och marknadsföring av frukter. Efter två veckor används organisk gödselmedel: en blandning av 10 liter vatten, 2 liter mullein och 500 g träaska appliceras under varje buske. Efter proceduren hälls körsbäret rikligt med varmt vatten.

Jorden runt körsbär ska alltid täckas med mulch. Bark och flis är effektiva att applicera - de ger växterna ett attraktivt utseende, behåller fukt i jorden, skyddar rötter från överhettning och hindrar utvecklingen av ogräs.

Det är intressant:

De bästa körsbärsorterna för centrala Ryssland

De mest produktiva och läckra sorterna av körsbär

Erfaren tips om trädgårdsskötsel

Är det möjligt att plantera körsbär i juli och hur man gör det korrekt: instruktioner och råd från erfarna trädgårdsmästare

För att körsbär konsekvent bär frukt med läckra frukter, rekommenderas trädgårdsmästare att uppmärksamma förebyggande behandlingar av sjukdomar och skadedjur, beskärning av växter:

 1. Körsbär beskärs från 2 eller 3 år efter plantering. I unga träd avlägsnas skott på stammen och tunna enstaka skott tas bort. Sjuka och skadade grenar skärs med en skarp trädgårdsskärare. Detta görs innan det aktiva sapflödet påbörjas, i slutet av mars eller början av april, beroende på den växande regionen.
 2. Förebyggande behandling utförs under våren, sommaren och hösten. Använd en urealösning (1 msk. L. per hink med vatten) eller sprut med preparatet "HOM" för att skydda mot skabb, kokkomykos, svart råta. Sprutning med såpvatten eller Bordeaux-blandning hjälper till att förhindra insektsskadedjur.

För att skydda mot gnagare under höst-vintertid används plastnät. De stör inte luftcirkulationen och skyddar mot våldmöss, råttor och harar.

Slutsats

För plantningen i juli väljs plantor med ett slutet rotsystem: de anpassar sig snabbt till klimatförhållandena i regionen, blir sällan sjuka. De köper plantmaterial i trädgårdsskolor, studerar i förväg lämpliga sorter och deras krav. Kulturen odlas i soliga områden efter befruktning av dem med organisk och mineralisk gödsling. Plantan placeras i ett hål, strö med jord och knytas till ett stöd. Sedan vattnas det med varmt vatten, matas och mulched.

1 en kommentar
 1. Avatar
  Anna

  Under många år har jag odlat min trädgård, jag uppmärksammar mycket på dess skötsel, många problem uppstår, jag förstår inte alltid vad detta eller det problemet kan vara, en granne rådde denna gödningsmedel http://azotfortis.by/catalog/fungitsid-azofos-1/ för att skydda träd, använde jag det för körsbär, det hjälpte mycket, notera att det är fantastiskt.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor