Instruktioner för nybörjare: hur man beskär en valnöt på hösten enligt olika scheman

Valnötkärnor är välsmakande och hälsosamma, används för att göra desserter och snacks. För att få en rik skörd måste trädgårdsmästare veta hur de ska ta hand om trädet och vilka agronomiska procedurer det behöver. En av must-haves är att ta bort överskott av skott. I artikeln kommer vi att överväga i detalj vilken typ av valnöt beskärning på hösten och vad som är användningen.

Varför beskär valnötter på hösten

Instruktioner för nybörjare: hur man beskär en valnöt på hösten enligt olika scheman

På sensommaren eller tidigt på våren bromsar tillväxten av skott, växten förbereder sig för kallt väder. Höstskärning läker trädet. Tack vare proceduren tas alla onödiga delar av växten bort - torra och svaga skott, infekterade, tunna och sjuka grenar. Valnöten förbättrar immuniteten, den är mindre mottaglig för sjukdomar och attacker av skadedjur. Beskärning förbereder trädet på vintern, så det kan tåla frost och bära frukt rikligt nästa år.

Beskärning förbättrar växtens utseende - trädgårdsmästare kommer att skära ut alla kaotiska och sammanflätade skott. Efter proceduren ser trädet välvårdat och snyggt ut.

Är det obligatoriskt

Höstskärning krävs om sommarinvånare vill förbättra trädets hälsa, förlänga dess liv och få en rik och välsmakande skörd varje år. För mogna träd är proceduren nödvändig för att öka antalet fruktgrenar.

Om du inte klipper plantan, blir skotten tjockare, avkastningen minskar, sjukdomar och skadedjur förekommer oftare. Svaga grenar bryter i vinden. Det är svårt att rehabilitera ett sådant träd, det tar flera år.

Höst beskärningsdatum

Tidpunkten för proceduren beror på när valnötsträdet skjular lövverk.... Detta händer vanligtvis i september-oktober. När du väljer ett datum uppmärksammas klimatförhållandena i odlingsregionen och temperaturen. Sommarbeboare rekommenderar att man klipper anläggningen på en molnig och vindlös morgon vid en temperatur på minst + 10 ° C. Utför inte proceduren i regnigt väder.

Uppmärksamhet! Valnöten beskärs 2-3 veckor efter frukt. Om blommorna inträffade i maj skördas skörden i början av september. Om i juni tas muttrarna bort innan början av oktober. Det är inte nödvändigt att vänta på full mognad - frukterna skördas grönt och läggs i en låda i 2 veckor.

Kinds

Det finns flera typer av valnöttrimning - föryngrande, sanitära, formande, reglerande. Var och en av dem har sitt eget syfte och bedrivs i enlighet med strikta regler. Fel teknik gör växten mer skada än nytta.

Anti-åldring

Föryngrande beskärning är relevant för träd över 10 år, när utbytet av mogna växter gradvis minskar, blir antalet nötter mindre och mindre varje år. I beskärningsprocessen tar trädgårdsmästare bort sidogrenarna, långa nya skott och skott växer in i trädet. Tack vare förfarandet ökar livslängden för växten, en plats för utveckling av nya och fruktande grenar. Trädets krona kommer att ha rätt form och muttrarna blir stora.

Förfarandet är också relevant för de träd som konsekvent bär dålig frukt. Sådana växter beskärs vart sjätte år. Ju äldre trädet, desto mer intensiv beskärning.En föryngringsprocedur sparar också ett träd som har drabbats av frost.

Sanitär

Sanitär beskärning görs om trädet har mycket torra och svaga skott. De är deformerade, täckta med fläckar och blommar, ändrar färg. Sådana grenar skapar en gynnsam miljö för utveckling av sjukdomar och reproduktion av skadedjur, därför är ett sanitetsförfarande förhindrande av deras utseende. Händelsen återställer också styrkan hos växten om den redan har varit sjuk. Oftast påverkas valnötter av marsoniasis, bakterios och brun fläck.

Det är intressant:

Hur man odlar muttermacadamia hemma

Cashewnötter - fördelar och skador för kvinnor

Vilka är de hälsosammaste nötterna för kvinnor?

Formande

Formativ beskärning syftar till att stimulera tillväxt och utveckling av friska skott, öka avkastningen. Tack vare proceduren stärks valnötens immunitet, kronen blir kraftfull och motståndskraftig mot externa faktorer. Formativ beskärning används också när unga växter behöver hjälp med kronbildning. Det är viktigt att trädet växer jämnt i längd och bredd och att nya skott är jämnt fördelade över skelettgrenarna. Förfarandet utförs i oktober, när sapflödet slutar.

Uppmärksamhet! Under formativ beskärning förkortar odlarna mittstammen och alla skelettgrenar. Detta är nödvändigt för att få en ny skelettgren om någon av de befintliga skadas.

Regulatory

Reglerande beskärning utförs från 7-8 år efter plantering. Vid denna tid har ett stort antal små skott och sidoprocesser bildats i kronan, vilket stör den normala frukten. Bladen får inte den nödvändiga mängden solljus, vilket blockerar varandra och närliggande skott växer. Sommarbeboare rekommenderar att man klipper ut halva skelettgrenar i den nedre nivån och tunnas ut kronan. Skott med mekaniska skador och sår tas också bort.

Formativa beskärningsplaner

Bildningen av kronan utförs enligt den ledande, skiktade, koppformade schemat.

Ledarteknik är ett sätt att fördela byggnadsgrenarna runt trädstammen i en spiral. Sidogrenarna lämnas på de nedre tre nivåerna tills de fruktas, varefter de uttunnas tills de är helt borttagna. Tack vare ledarmönstret är kronan väl upplyst från alla sidor, vilket hjälper till att öka utbytet.

Vid beskärning i nivåer finns 3 ramgrenar kvar på varje nivå, avståndet mellan dem är minst 15 cm. Ett vuxet träd ska ha cirka 5-6 nivåer. Den nedre avlägsnas under proceduren - inga grenar bör växa upp till 1,5 m över marken. Kronen tunnas ut med långsnittsformning.

De använder det koppformade schemat för att göra det mer bekvämt att skörda. Den skålformade kronan tillåter luft att passera genom vilket skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av frukt. Beskärningen utförs i 3 år, och tar bort de centrala grenarna årligen tills trädet har 4 skelettgrenar på ett avstånd av 30 cm från varandra. De återstående skotten korsas med grenarna på de övre nivåerna.

Instruktioner för nybörjare: hur man beskär en valnöt på hösten enligt olika scheman

Förbereda muttrar för beskärning

Arbetet börjar endast med träd över 1,5 m. Efter frukten vattnas valnötten för sista gången och jorden lossnar så att fukten absorberas bättre. Gödselmedel appliceras inte på hösten, det är bättre att göra detta på våren och sommaren.

Sommarbeboare uppmärksamma det faktum att det inte finns skadedjur och sjukdomar på trädet. Om det finns tecken på skador, behandlas först anläggningen och först sedan börjar proceduren. Trädgårdsmästare övervakar också trädgårdens renlighet - det får inte finnas skräp, ogräs och växtrester på det. Fallna löv samlas upp och bränns.

Hur man beskär valnötter på hösten

För att trimma valnötter på hösten korrekt och utan skada på växten, förbereder trädgårdsmästare verktyg i förväg och studerar instruktionerna.

Material och verktyg som krävs

För att ta bort gröna skott och tunna unga skott, använd trädgårdsaxar eller en beskärare med en vass kant. Ett trubbigt verktyg kommer att skada växter - efter det förblir sönderrivna snitt kvar på valnötträdet, de läker under lång tid och fungerar som en arv för utveckling av sjukdomar och skadedjur. Handtaget på trädgårdsverktygen ska passa tätt i handen och inte glida. De gummierade handtagen är mycket bekväma. Före användning desinficeras inventeringen i en svag lösning av kaliumpermanganat.

Använd en hand eller bensinsåg för att klippa tjocka och gamla grenar. Om grenarna är höga, en stege och en spänn med långa aluminiumhandtag. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att uppmärksamma personliga säkerhetsregler.

Uppmärksamhet! För alla typer av beskärning krävs en trädgårdsplan. Det är en tjock, mjuk substans baserad på träharts. Garden pitch skyddar skivor från bakterier och mikrober, främjar snabb sårläkning. Vid användning av vara används gummihandskar och en andningsskydd.

Steg-för-steg-instruktioner för beskärning

Förfarandet börjar med att undersöka trädet - sommarinvånarna bestämmer vilka grenar och på vilket nivå som måste tas bort. Därefter börjar de trimma:

  • förkorta tvåårsskott längre än 60 cm och torra grenar;
  • skurna grenar trasiga och skadade under skörden;
  • ta bort 1-2 skelettgrenar som växer i mitten av kronan;
  • skär tunna och långa skott med skott;
  • skära av ung tillväxt;
  • gödning och skott påverkade av insekter skärs ut;
  • smörj snittplatserna med trädgårdsplan.

Fel att undvika

Ett vanligt misstag av nybörjare gör det möjligt att skära grenar till noll. Det rekommenderas att man lämnar korta grenar på frukt cirka 20-40 cm, så att de blir fruktkors nästa år. Sommarinvånare glömmer också att desinficera trädgårdsredskap - på vilket valnötträdet smittas av sjukdomar eller skadas av skadedjur.

Valnötträd drabbas också på grund av att trädgårdsmästare inte observerar lager. I varje nivå måste 3-4 skelettgrenar vara kvar. Annars kommer formativ eller reglerande beskärning inte att vara fördelaktigt.

Det är intressant:

Är mandel den bästa mutteren för kvinnor?

Varför är pinjenötter användbara för kvinnor?

Funktioner av beskärning av ett ungt och gammalt träd

När du beskär unga träd (upp till 5 år) ska du vara uppmärksam på grön tillväxt. Det finns mycket av det på den nedre nivån, varför grenarna är dåligt upplysta. De tar bort tillväxten med trädgårdsaxar - den är tunn och kräver inte specialverktyg. Det antas att när beskärning av det behöver valnötträdet inte smörjas med trädgårdstopp - små sår läker på egen hand.

Uppmärksamhet! Under de första åren ägnas särskild uppmärksamhet åt den formativa beskärningen. Trots att valnöten ännu inte bär frukt är det just nu att det är viktigt att se till att grenarna växer i rätt riktning. Förtjockning av unga växter är inte tillåtet.

Från 7-10 år utförs en föryngrande procedur årligen. Detta är lika viktigt som att vattna eller matas i tid. Om kronan inte syns vid trädet skärs alla icke-fruktande och deformerade skott ut. Du bör inte vara rädd för sådana drastiska åtgärder - detta kommer att föryngra trädet och förlänga dess livslängd. Trädgårdsmästare ser till att grenarna inte växer in i kronan.

Efterbehandling

När såren läker sprayas valnöten med en lösning av Bordeaux-vätska eller urea. Detta görs för att skydda trädet från sjukdomar och skadedjur. Växten behandlas på morgonen eller på kvällen med en sprayflaska med en lösning för detta.

Vuxna växter vilar utan skydd, och unga träd lindas i säckväv för vintern. Stammens botten är klätt med hö eller flis - detta skyddar rotsystemet från att frysa. Denna regel gäller särskilt för regioner med ett kallt och föränderligt klimat.

Erfaren tips om trädgårdsskötsel

Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar formativ beskärning i flera steg.... Under det andra året efter plantering väljs en stark vertikal skott, och de återstående grenarna klemmas. På den tredje skärs de laterala processerna och kronan bildas, och på den fjärde finns 5-6 skelettgrenar kvar i kronen.

Sommarbeboare råder under proceduren att övervaka trädets tillstånd. Till exempel, om muttern är sjuk, är det bättre att skjuta upp proceduren. Det är ingen mening att försöka läka en växt förrän den blir av med bakterier och bakterier.

Om såren inte har läkts under lång tid, behandlas de om med trädgårdsvar. Om inte, använd lera kitt: 2 delar lera blandas med 1 del mullein och 2 delar fint hö. Blandningen späds med vatten till en tjock konsistens.

Slutsats

Unga och fleråriga valnötträd behöver beskäras. Under proceduren tar trädgårdsmästare bort gamla, torra, icke-fruktande och skadade skott. Trädgårdsaxar används för att klippa tunna grenar, en såg för tjocka. Instrumentet måste vara vass, annars kommer läkningar att läka under lång tid. Efter att skotten har smutsats med trädgårdslack, behandlats med en lösning av kopparsulfat och förberedda för vintring. Utan beskärning växer trädet svagt, förtjockas och bär inte frukt.

 

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor