Ätbar kaprifol "Swan" för färsk konsumtion och desserter

Svanen är långt ifrån en ny variation av kaprifol, men dess popularitet bland sommarinvånarna förblir stabil. Detta beror på dess positiva egenskaper, inklusive inte bara fruktens behagliga smak, utan också frostbeständighet, opretentiöshet och dekorativa utseende hos buskarna.

Vad är denna variation av kaprifol

Swan är en medelsmogen ätbar kaprifolvariant. Godkänd för odling i alla regioner.

Frukt börjar 3-4 år efter plantering, det genomsnittliga utbytet är 40 c / ha. Frukterna har tät massa, vilket påverkar gynnsamt att behålla kvalitet och transportabilitet.

Kort historia om ursprung och distribution

I grund och botten kaprifol växer på den norra halvklotet. De flesta buskar är dekorativa - frukterna som visas på dem äts inte. Anläggningen började tämjas i början av 1900-talet. Under denna tid har uppfödare avlat många ätbara varianter, varav en är Svanen.

Detta är kaprifol i Kamchatka-linjen. Sorten uppföddes av uppfödare av All-Russian Institute of Plant Genetic Resources uppkallad efter V.I. NI Vavilov (S: t Petersburg) på grundval av Pavlovskaya kaprifol och plantor av form nr 21-1.

Sorten ingick i Rysslands statsregister 1999.

Egenskaper och beskrivning av buskarna

Ätbar kaprifol Svanen för färsk konsumtion och desserter

Svanen är en kraftfull (höjd ca 2 m), måttligt spridda buskar med en rundad krona och raka, starka grenar. Unga skott är släta, har en brungrön nyans, barken på äldre är mer brun och exfolierar med tiden.

Bladen är stora, långsträckta-ovala med en spetsig bas och topp, något konvex, målad med en rik grön färg.

Under blomningen, som inträffar i början av maj, förekommer medelstora gulaktiga blommor par i lövaxlarna.

Referens. Landskapsdesigners använder ofta denna olika kaprifol för att dekorera trädgårdar och skapa häckar.

Motståndskraftig mot temperaturer

Buskarna tål temperaturer ner till -40 ... -50 ° C och är inte rädda för returfrost på våren. Kräv inte skydd även om de odlas i norra regioner.

Fukt och torka motstånd

Sorten kännetecknas av en genomsnittlig torkmotstånd. Detta innebär att buskarna tål brist på vattning i en månad och samtidigt bär frukt, men med en längre brist på fukt, avkastningen minskar, bären går ner i vikt och bitterheten verkar i deras smak.

Vid överdriven vattning och stillastående fukt finns det risk för att rotsystemet förfaller.

Sjukdom och skadedjursresistens

Sorten är resistent mot de flesta sjukdomar, men vid brott mot agrotekniska krav kan följande utvecklas:

 • pulveraktig mögel;
 • cercosporosis;
 • mosaikvirus;
 • bakteriecancer.

Bland skadedjur är den största faran för svanen bladlöss; det finns också en risk att drabbas av fästingar, fingervingar och larver.

Egenskaper och beskrivning av frukter

Ätbar kaprifol Svanen för färsk konsumtion och desserter

Bären är långsträckta cylindriska, tunnformade, växer upp till 2,7 cm i längd och väger 1,2-1,6 g. Huden är tät, ojämn, blåblå med en lätt vaxartad beläggning.

Massan är beige med en grön nyans, tät och gristig. Har en söt och syrlig smak och en mjuk, behaglig doft.

Frukterna innehåller 8,4% socker, 2% syra, 63,6 mg askorbinsyra, samt jod, zink, kisel, pektin, kalium, vitaminer i grupperna A, C, B.

Områden för deras tillämpning

Svanfrukter kännetecknas av deras mångsidighet.... De är lämpliga för färsk konsumtion, frysning, beredning av kompott, juice, konserver, sylt och andra typer av konservering. De används också som fyllning för bakverk och för att göra hemlagade viner.

Löv och grenar används i folkmedicin för beredning av medicinska avkok och infusioner.

Fördelar och nackdelar med sorten

Fördelar med Honeysuckle Swan:

 • trevlig efterrättsmak och rik kemisk sammansättning av bär;Ätbar kaprifol Svanen för färsk konsumtion och desserter
 • god transportabilitet;
 • dekorativt utseende på buskar och möjligheten att använda dem i landskapsdesign;
 • frostbeständighet;
 • tidig fruktning;
 • möjligheten till universell användning av frukt;
 • långsam utveckling av skott under de första åren av livet;
 • god immunitet mot sjukdomar och skadedjur;
 • låg smulning.

Nackdelar med sorten:

 • känslighet för bladlusattacker;
 • svår skörd;
 • närvaron av surhet i smaken.

Växande teknik

Trots sorts anspråkslöshet och uthållighet krävs ordentlig skötsel och bekväma förhållanden för att få friska, rikligt fruktande buskar.

Lämplig för att plantera plantor 35-40 cm långa med ett stängt rotsystem och 3-4 starka skott.

Referens. För att buskar med ett öppet rotsystem ska rota bättre, innan de planteras, placeras de i en tillväxtstimulatorlösning ("Epin", "Kornevin") i 2-3 timmar.

Optimala förhållanden

Kaprifol är planterad i ett skyddat och väl upplyst område... I delvis skugga växer buskarna och utvecklas väl, men bristen på ljus påverkar negativt bärens utbyte och smak.

Vattendragning är skadligt för växternas rotsystem. Därför, när du väljer en plats för plantering, kontrolleras grundvattennivån - de bör vara minst 1 m från jordytan.

Svanen föredrar lätt, bördig jord med god luftning, fuktgenomsläpplighet och låg eller neutral surhet. Det bästa alternativet är medium eller något podzoliserad jord, ler eller sandig ler.

Villkor och regler för landning

Svanen planteras på våren (mars) eller sensommaren - tidig höst (augusti-september).

Referens. När vi planterar på våren blir buskarna ofta sjuka, bedövade och har inte tid att anpassa sig till början av den tidiga växtsäsongen.

Landningsplan:

 1. Gräv ut landningsspåren 40 x 40 cm.
 2. Fyll i ett dräneringsskikt från trasiga tegelstenar, stenar eller spillror till botten.
 3. Häll näringsblandningen på toppen (hälften av den utgrävda marken, 2 hinkar kompost, 1 liter ask, 50-60 g superfosfat).
 4. Forma en jordbotten i mitten, placera en planta på den och sprida sina rötter.
 5. Fyll i alla tomrum i gropen och vattnet (vattenförbrukning - 2 hinkar per buske).
 6. Tillsätt mer näringsämnesblandning när jorden sätter sig efter vattning så att rotkragen är 2-3 cm djup.

Avståndet mellan buskarna bör vara minst 1 m, mellan raderna - 2 m.

Ytterligare vård

Kaprifol vattnas 1-2 gånger i veckan och häller 10-15 liter vatten under varje buske. Vattenfrekvensen ökar efter behov, till exempel under varma och torra somrar.

Referens. För att bibehålla fukt i marken, är den klödd med torv.

Efter vattning eller regn lossnar jorden för att förbättra rötternas mättnad med fukt och syre, och ogräs för att ta bort ogräs som förtjockar området.

Växterna matas 1-2 år efter plantering. På våren appliceras 5-8 kg gödsel under varje buske, på hösten - komplexa mineralgödselmedel, helst sådana där halten kalium och fosfor ökar.

På våren (före knoppbrytningen) och hösten (före frost) utförs sanitär beskärning, vilket tar bort gamla, skadade och växer grenar från buskarna.För buskar över 7 år, var tredje år, föryngrande beskärning - på hösten är alla skott avskurna och lämnar hampa 30-40 cm långa.

Möjliga problem, sjukdomar, skadedjur

Sjukdomar som kan påverka svanen:

Sjukdom symtom Behandling
Pulveraktig mögel Vitblomning bildas på baksidan av bladen Behandling med Tiovit, Topaz
Cercosporosis Vita fläckar med bruna kanter visas på bladplattorna Spraya buskarna med "Fundazol" eller kopparsulfat
Mosaikvirus Bladen utvecklas dåligt, krymper Det finns inget botemedel. Påverkade buskar grävs upp och bränns
cancer Sår visas på träet Växterna grävs upp och bränns. För att förhindra sjukdomen behandlas buskar på hösten, våren och under blomningen med kopparsulfat

Bland skadedjur för denna sort är bladlöss särskilt farliga. För att förhindra utseendet sprayas växterna med infusion av vitlök-peppar. Om insekter redan har attackerat buskarna behandlas de med insektsmedel ("Aktara", "Biotlin", "Iskra").

Växter kan också attackera fästingar, fingervingar och larver. För att bekämpa dem används insekticidala preparat ("Inta-Vir", "Actellik").

Referens. Användning av insektsmedel är endast tillåtet före knoppning och efter skörd.

övervintring

Växter börjar förbered dig för vintern i början av oktober. För att göra detta skärs buskarna och marken på platsen ogräs och rengörs från växtrester och annat biologiskt skräp för att undvika risken för skadedjur och svampsjukdomar.

Därefter lossas jorden, fosfor-kaliumgödselmedel appliceras, spills med svampdödande medel (Vectra, Gamair) och insekticider (Akarin, Aktara) för att förhindra sjukdomar och insektens uppträdande, och mulch med torv.

Buskarna tolererar frost väl och behöver inte skydd.

Fortplantning

Svanen förökas av gröna eller lignificerade sticklingar, lager och dela busken.

På sommaren, efter skörden, skärs gröna sticklingar 7-12 cm långa från stammens centrala del så att var och en har fyra internoder med en knopp och ett blad. Under hösten eller tidigt på våren skördas lignificerade sticklingar med 3-5 internoder på vardera.

Stekarna behandlas med en tillväxtstimulator (Kornevin), placeras i en torv-sandblandning (proportioner 1: 2), fördjupas med 2-4 cm, behållaren med växter täcks med polyeten. Landet vattnas dagligen och växthuset luftas. Stickningarna rotar efter 2-3 veckor.

För mogna växter används delningsmetoden. Buskarna grävs ut, rotsystemet delas upp i flera delar, sektionerna behandlas med en asklösning och planteras sedan på ett permanent ställe.

För reproduktion väljs en stark skott som växer nedan genom lager, böja den till marken och begravas i den. När det bildar ett oberoende rotsystem separeras det från moderbusken och planteras i marken.

Funktioner för att odla denna sort, beroende på regionen

Svanodlingstekniken beror inte på regionen, bara de optimala villkoren skiljer sig åt landning plantor. Så i tempererat klimat är det bättre att plantera växter i mitten av september och i de södra regionerna - i början av oktober.

Referens. När det gäller vårplantning styrs de av tiden för snösmältning.

Pollinerande sorter

Denna kultur är självfruktbar, så lämpliga pollinerande sorter planteras i närheten.

De bästa pollinatorerna för Swan är:

 • Kamchadalka;
 • Morän;
 • Blå fågel;
 • Malvina;
 • Blå spindel.

Referens. För att öka sannolikheten för pollinering planteras 3-6 olika sorter i närheten.

Recensioner av sommarinvånare

Trädgårdsmästare gillade sorten, vilket framgår av deras positiva recensioner.

Maria, Ufa: ”Jag odlar en svan för mig själv, avkastningen är inte tillräckligt hög för att vara tillräckligt för försäljning. Jag gillar variationen eftersom den ger väldigt god och friska bär, som inte smälter omedelbart efter mognad. Buskarna är väldigt vackra, jag har en hel häck av dem på min webbplats. Det enda minus av sorten är dess mottaglighet för bladlöss.

Natalia, Voronezh: ”Jag har odlat denna kaprifol i mer än 6 år, jag har provat andra sorter, men på något sätt har de inte rotat med mig. Jag älskar svanen för dess stora, välsmakande frukter, frostbeständighet och opretentiöshet. "

Victoria, Nizhnevartovsk: ”Eftersom det finns flera sorter av kaprifol som växer på sajten kan jag definitivt säga att jag älskar Swan mest. En helt opretentiös växt, du behöver inte ens täcka den för vintern. Det viktigaste är att vattna regelbundet och skära av torra grenar. Buskarna är väldigt vackra och bären är välsmakande och hälsosamma. "

Slutsats

Svanen är en av de första sorterna av ätbar kaprifol som avlas av uppfödare. Trots inte den högsta avkastningen föredrar många sommarinvånare att odla den. Detta beror på buskarens anspråkslöshet, frostbeständighet och den behagliga smaken av stora bär.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor