Versailles vinbär - beskrivning och sorts egenskaper

Vita vinbär är genomgående populära bland hushållsgartare. Frukten av denna växt orsakar mindre allergi än de ljusare bär. De har en uppfriskande söt och sur smak och delikat arom som skiljer sig väsentligt från de svarta och röda vinbärsorterna.

Vita vinbär är mer krävande att ta hand om och mindre produktiva än svarta eller röda. Bland de olika vita bären finns det dock mer härdiga och produktiva sorter. En av dem är Versailles.

Beskrivning av den vita vinbärsorten Versailles

Versailles vinbär - beskrivning och sorts egenskaper

Vit vinbär (ribe niveum) är en ganska gammal sort som föds upp i Frankrike på 1800-talet. Först 1959 infördes anläggningen i det ryska statsregistret. Det rekommenderas att växa i regioner med ett tempererat klimat, men det är lämpligt för odling i söder och till och med i norra Ryssland.

Viktigaste egenskaperna

Trots närvaron av många mer moderna sorter är Versailles vita vinbär inte underlägsen dem i många avseenden och överträffar till och med många sorter och hybrider som föds upp idag.

Beskrivning av White Versailles:

 1. Buske. Upprätt. Medelstor. Höjden varierar i intervallet 1,2-1,5 m. Buskarna sprider sig, avger ett stort antal skott. Grenarna är tunna, men starka och flexibla nog. Rotsystemet är utvecklat. De flesta rötter är horisontella, placerade på ett djup av 40 cm under jord och växer bortom kronan. Den centrala roten är kraftfull, går under jord till ett djup av 1 m.Versailles vinbär - beskrivning och sorts egenskaper
 2. Löv. Bred, snören i basen, med fem lobdissektioner. Kanterna är räfflade. Tänderna själva är breda och stöt. Bladplattornas skarvade sida har en lätt pubescens. Färgen på bladen är mörkgrön med en knappt märkbar blåaktig nyans.
 3. Blomma. Blomställningar samlas i långa glesa kluster med bladblommor. Blommorna är fatformade, medelstora, gulvit. Pediklar är långa och raka. Ingen pubescence, det finns en glansig glans.
 4. Bär. Stora, runda, inriktade, samlade i långa borstar. Vikten på varje bär varierar mellan 0,7-1,3 g. Skuggan är krämig. Frukterna är genomskinliga, benen syns genom den saftiga massan. Smaken är söt och sur, rik. Huden är transparent, tunn, men fast.
 5. Mognande termer... Tidigt mogen.
 6. Immunitet. Har hög motståndskraft mot mjölk. Har ingen immunitet mot antraknos. Immunitet mot andra svampar sjukdomar mitten.
 7. Motstånd mot negativa miljöfaktorer. Har hög frostbeständighet.
 8. Flyttbarhet. Hög. Den täta huden gör att frukterna inte kan rynka under långvarig transport.
 9. Produktivitet. Hög. I genomsnitt skördas 3-4 kg bär från en buske.

Vit vinbär kännetecknas av mognad med mogna bär. Hela grödan tas bort från busken på en gång.

Notera! I bär av den vita vinbären i Versailles finns upp till 18% torrsubstans, 7,5% av socker. Fruktens surhet är 2,3%. 100 g av produkten står för 38 g askorbinsyra.

För-och nackdelar

Versailles vinbär - beskrivning och sorts egenskaper

Den vita vinbären i Versailles är populär bland både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare. Dess huvudsakliga fördelar presenteras i listan:

 1. Hög frostbeständighet. Detta gör det möjligt att växa Versailles vit i alla regioner i vårt land;
 2. Självpollinering. Växten kommer att bära frukt även om det inte finns andra vita vinbärbuskar på platsen.
 3. Förekomsten av immunitet mot mjölkpulver.Recensioner av trädgårdsmästare indikerar att vinbär inte är mottagliga för många andra svampsjukdomar.
 4. Hög produktivitet.
 5. Tidig mognad.

Nackdelarna inkluderar:

 • känslighet för antraknos;
 • överdriven spridning av busken;
 • exakthet i jordens sammansättning.

Råd! Trots att sorten betraktas som självpollinerad observeras de högsta utbytena när det finns flera buskar (bättre än olika sorter) av vita vinbär på platsen.

Landning

Versailles vit reproducerar endast vegetativt. Använd sticklingar, lager eller dela busken. Tekniken för att få planteringsmaterial skiljer sig inte från andra sorter.

På plantskolor och marknader säljs vanligtvis färdiga plantor. De rotar snabbt och rotar väl på en permanent plats.

Jordberedning

Versailles vinbär - beskrivning och sorts egenskaper

För Versailles vinbär är det viktigt att välja rätt plats. Det bör vara beläget i det mest solbelysta och skyddat från vindområdet i trädgården. Grundvatten bör inte komma för nära ytan.

Notera! Med otillräcklig belysning minskar utbytet av sorten. Bären blir små och sura.

Vinbär trivs i näringsrik lamjord, men de kan växa i valfri jord. När du planterar i sandig jord behöver du mer intensiv utfodring.

Före plantering av vinbär grävs platsen och rengörs för ogräs. En jord med neutral surhet är bäst. Om indikatorerna ökas läggs torr kalk eller aska till.

Vinbär planteras tidigt på våren eller efter lövfall. Brunnarna förbereds 2-3 veckor före plantering.

Bra förberedelse:

 1. Hålen är grävda 40 cm djupa och 50 cm i diameter. Det måste finnas minst 1,5 m fritt utrymme mellan växterna.
 2. Jorden som tas bort från hålet blandas med 5 kg ruttad gödsel, 50 g superfosfat och 20 g kaliumsulfat. Om så önskas ersätts superfosfat med kalium med 1 kg ask.
 3. Jorden med gödningsmedel blandas noggrant och lämnas nära hålet tills plantering.

Steg-för-steg-instruktioner för plantering och val av plantor

Det är viktigt att välja högkvalitativt och hälsosamt plantmaterial. Det bör inte finnas några märken på plantan sjukdomar och infektioner, misstänkta fläckar och plack. Rotsystemet ska vara välutvecklat, fritt från torra och täta områden, fuktigt vid snittet. Grenarna ska inte vara torra. Greenerna ska vara ljusa med god turgor.

Det är bättre att köpa plantor med ett stängt rotsystem (beläget i en lant koma) - de rotar snabbare. Om plantor med ett öppet rotsystem köpts, dras de i en ljusrosa lösning av kaliumpermanganat och en rotbildande stimulator före plantering. Om rötterna är långa förkortas de med en tredjedel.

Steg-för-steg-landningsinstruktioner:

 1. Ett 5 cm dräneringsskikt hälls på botten av gropen (fin grus, expanderad lera, skalberg). I mitten bildas en lerklump.
 2. Skaftet är placerat på en jordklump i en vinkel på 45 grader. Rötterna är jämnt fördelade över högen.
 3. Hålet är täckt med en näringsrik jordblandning så att rotkragen fördjupas med 7-10 cm.
 4. Efter plantering komprimeras marken runt växten. Häll sedan 2 hinkar varmt vatten under roten.
 5. Lägg till mer jord om jorden är sedimenterad. Ett lager av mulch (humus, torv, halm) hälls runt busken.
 6. Fröskalens övre del beskärs och lämnar 5-6 friska knoppar.

Växande

För att uppnå högsta möjliga utbyte är det viktigt att ge busken korrekt skötsel. Versailles vinbär är mindre nyckfull än många andra sorter med vita bär. Dessutom är det mer krävande än svarta och röda vinbär.

Vård

Versailles vinbär - beskrivning och sorts egenskaper

Vita vinbär Versailles behöver regelbunden vård. Listan innehåller grundläggande regler:

 1. Vattning. Vita vinbär är krävande för vattning. Under en normal sommar vattnas busken tre gånger i veckan, varje gång med 10 liter vatten. Om sommaren är torr, vattnas vinbär varje dag. Under regnperioden stoppas vattningen.Jorden fuktas med varmt, sedimenterat vatten på morgonen eller kvällen, när solen inte är aktiv.
 2. Lossa och ogräs. Jorden runt vinbären lossnar efter varje vattning eller nederbörd. Vid lossning avlägsnas ogräs.
 3. Toppdressing. Under det första och andra året efter plantering är det tillräckligt med gödningsmedel som appliceras på jorden som tas bort från hålet. Sedan börjar de göra tidigt på våren en lösning av 10 liter vatten och 50 g urea, och efter frisläppningen hälls en blandning av 10 liter vatten, 0,5 liter kycklinggödsel (eller 1 kg ruttad gödsel), 50 g superfosfat och 20 g kaliumsulfat under busken. På sommaren sprayas busken med en blandning av 10 liter vatten, 5 g kaliumpermanganat, 3 g borsyra och 35 g kopparsulfat.
 4. Bildning. Den första formativa beskärningen utförs ett år efter plantering. Av alla bildade skelettgrenar väljs 3-4 av de starkaste, resten skärs av. På detta sätt utförs årlig beskärning. Kronen kommer att bildas om 4-5 år. Anläggningen vid denna tid bör ha 16-18 grenar. Sedan klippte jag av 7-8 år gamla grenar och lämnade ersättningsskott.
 5. Sanitär beskärning. Torra och skadade skott, grenar som sprider sig längs marken skärs årligen. Skott skärs ut.
 6. Anti-aging beskärning. Om vinbär började ge några frukter är det dags att tillämpa åldrande förfaranden. För detta skärs vinbärgrenarna med 2/3.
 7. Övervintring. För att vinbäret ska överleva vintern på ett säkert sätt, är dess grenar bundna med garn. Ett 10-15 cm lager av mulch (kompost eller humus) hälls under busken. På snöiga vintrar räcker det att täcka växterna med snö. Om det inte finns snö täcks vinbär med agrofiber.

Sjukdomar och skadedjur

Vit vinbär av Versailles påverkas sällan av mjölk och frotté. Enligt trädgårdsmästare är sorten mottaglig för antraknos. En sjuk växt bryter med bruna fläckar, som gradvis sammanfogas och ökar i storlek. Detta leder till störning av fotosyntesen, fallande löv och frukt, uttorkning av skott.

Om sjukdomen redan har påverkat busken, sprayas den med svampmedel. Innan detta tas alla sjuka delar av växten bort.

Versailles vinbär - beskrivning och sorts egenskaper

Det är viktigt att förebygga sjukdomar. Listan innehåller grundläggande regler:

 1. Förebyggande behandlingar. Det utförs på våren innan knopparna sväller. Busken besprutas med Bordeaux-vätska eller kopparsulfatlösning. Det rekommenderas att spruta efter långa regn.
 2. Städning av trädgården. På hösten, efter bladens fall, tar de bort och bränner alla fallna löv, torkade grenar. På sommaren tas alla ogräs runt växten bort.
 3. Desinfektion. Desinficera mark, planteringsmaterial, trädgårdsredskap.
 4. Toppdressing. En växt som får en tillräcklig mängd näringsämnen är mer framgångsrik i att motstå sjukdomar och skadedjur.
 5. Överensstämmelse med regler för vattning... Vattendragning, liksom uttorkning av marken, anses gynnsamma förhållanden för svampens utveckling.
 6. Sanitär beskärning... Det är på torra och skadade grenar som utvecklingen av en svampinfektion vanligtvis börjar. Deras snabba borttagning är nödvändig.
 7. Skivbearbetning trädgård pitch.

Vinbär påverkas inte bara av infektioner utan också av skadedjur. För att skydda växten från dem följs ovanstående desinficeringsregler, och alla frukt- och bärplantor på platsen inspekteras varje vecka.

skörd

Versailles vinbär - beskrivning och sorts egenskaper

Versailles vita bär mognar i slutet av juli eller början av augusti. När de är mogna, sönder de inte från busken, så många trädgårdsmästare väntar tills alla bär är mogna och samlar dem på en gång.

Vinbär avlägsnas direkt på borstarna. Förvara i kylskåp i en plastpåse eller stängd behållare i 1-2 veckor.

Graden av mognad bestäms av smaken och hur lätt bäret skiljer sig från stammen. I mogna frukter är ben tydligt synliga genom massan.

recensioner

Recensioner av Versailles vita vinbär är mestadels positiva. De flesta trädgårdsmästare med denna sort rekommenderar att de börjar bekanta sig med kulturen.

Irina, Moskva: ”Min mor planterade också den vita vinbären i Versailles vid dacha.Från den första busken fick vi många plantor som vi planterade på vår webbplats och gav till våra vänner. Sedan dess har vi provat många av de mer moderna vita vinbärsorterna, men Versailles är fortfarande en favorit. Det kastar inte frukt under kalla snaps och gör utan att vattna i en regnig sommar. Allt jag gör är att klippa bort de svaga skotten och mata dem två gånger om året. "

Alexander, Rostov ”Den vita vinbären i Versailles är min favorit. Jag gillar dess stora frukter på långa borstar. Saftig, söt med en lätt surhet. Kräver att bry sig, men om allt görs i tid kommer det inte att ta mycket tid. Jag applicerar en asklösning med kycklingdroppningar tidigt på våren och september. Jag vattnar bara om jorden är väldigt torr. Det var ett år då hon blev sjuk av antraknos. Sedan dess har jag sprayat med kopparsulfat på våren och efter långa regn.

Slutsats

Den vita vinbären i Versailles är en fransk sort som föds upp på 1800-talet. Skillnad i frostbeständighet, högt utbyte, stor frukt, motståndskraft mot många sjukdomar. Det har bara två betydande nackdelar - brist på immunitet mot antraknos och ökad gren av busken.

Det är inte svårt att ta hand om Vernissal vinbär. Det viktigaste är att säkerställa vattning och utfodring i rätt tid, genomföra formning och sanitär beskärning årligen.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor