Hur och vad man ska spruta vinbär på våren från skadedjur och sjukdomar

Bearbetning av vinbär under våren och hösten är obligatoriska stadier av växtskötsel. Förfarandet skyddar busken från bakteriella, svamp- och virussjukdomar, stärker immunförsvaret, stimulerar tillväxt och förbättrar smaken på bär. Det är viktigt att följa rekommendationerna och doserna, genomföra behandlingen på morgonen eller kvällen och även övervaka växternas utseende. Vilka medel som är effektiva i kampen mot sjukdomar och skadedjur, kommer vi att berätta i artikeln.

Syfte med vår- och höst vinbärbearbetning

Huvudsyftet med vår- och höstbearbetningen är att skydda mot sjukdomar och skadedjur. Endast friska vinbärbuskar ger en full och välsmakande skörd. På våren, med ankomsten av värme, aktiveras svampsporer och andra mikroorganismer, vilket väcker uppkomsten av sjukdomar och skadedjur. Vid behandling är det viktigt att följa tidsfristerna; det rekommenderas inte att skjuta upp proceduren under lång tid.

På hösten, efter skörd, måste vinbären återhämta sig och förbereda sig för vinterperioden. Trädgårdsmästare sprayar buskarna i syfte att öka frostbeständigheten, eliminera skadedjur, läka och föryngra.

Hur och vad man ska spruta vinbär på våren från skadedjur och sjukdomar

Vilka skadedjur hotar vinbär

Under våren hotas vinbär av skala insekter och bladmaskar. Insektlarver övervintrar i jorden och är frostbeständiga. Scabbards kommer in i trädgården med infekterade plantor, jord, vind, fåglar eller gnagare. Insekter suger juice från vinbär, skadar löv, skott och till och med bär. Buskarna torkar gradvis ut och vissnar, och under tiden flyttar vågen insekter till andra trädgårdsväxter. Efter skadedjuren kvarstår en gul klibbig blom på buskarna, som rinner ner till andra blad.

Bladvalsar förekommer på buskar främst i varmt och fuktigt väder. För vinbär är det inte så mycket vuxna fjärilar som är farliga som larver. Gråa insekter kan förstöra alla vinbärbuskar om åtgärder inte vidtas i tid. Orsakerna till utseendet på bladrullen: sur jord, brist på eller överskott av mineraler, överdrivet vattning. Tecken på skador är torra och tunna blad, deformerade frukter, gula och bruna sår på skott och blad.

Farliga skadedjur inkluderar vinbärsmjölkar. De blir av med insekter, inte bara genom sprutning, utan också skördas för hand. Njurkvalster suger ur juicen från växten och bär också en farlig sjukdom - vinbärsfrotté. Om busken är sjuk kan den inte behandlas, trädgårdsmästare kan bara ta bort den och bränna den.

Uppmärksamhet! På vinbärbuskar finns det spindelmöter, bladlöss, galgkorgar, mal, mal, sågblommor och glasmål. För att se de flesta insekter är det viktigt att inspektera vinbär regelbundet. Många skadedjur är mycket små, så det är svårt att upptäcka dem om de inte undersöks.

Farliga sjukdomar

Hur och vad man ska spruta vinbär på våren från skadedjur och sjukdomar

Vinbär påverkas av antraknos, rost, vit fläck. Anledningarna till antraknosens utseende är svampsporer som övervintrar på fallna löv, och med ankomsten av våren sprids de över hela trädgården. I infekterade vinbär blir skotten tröga och långsamma i tillväxt. Bruna fläckar visas på bladplattorna - huvudtecknet på antraknosskador. I torrt och varmt väder uppstår sprickor på skotten, som så småningom ruttnar.Om anthracnosen når bär, blir de täckta med små svarta prickar och faller av. Svampsjukdomar finns oftast på svarta vinbär.

Rost uppstår på grund av vattendrag, ogräs, infekterade växter som växer bredvid vinbärbuskar. Orangebruna fläckar visas ovanpå bladen, gula kuddar visas nedan. Det är i dem svampen lever, som väntar på lämpliga förutsättningar för utveckling. Rost sprider sig snabbt genom busken: om växten inte behandlas, kommer alla blad snart att täckas med orange fluff.

vit fläck - Detta är vinbärseptoria, som påverkar bär, löv och unga skott. De första tecknen på sjukdomen inträffar i början av maj: mörkbruna fläckar med en brun kant bildas på bladen, som blir vita med tiden. I de tidiga stadierna av infektionen tar trädgårdsmästare bort bladen och bränner dem, och busken tunnas ut och sprayas. Septoria förekommer främst i Rysslands mellanzon, gynnsamma förhållanden för svampens utveckling - fuktighet, väderförändringar, dimma. Förutom de angivna sjukdomarna påverkar vinbärbuskar återföringen, amerikansk pulveraktig mögel, svart fläck, bäggarrost.

Behandlingstid

datum bearbetning beror på regionen där vinbären odlas. I de nordliga regionerna sprutas buskarna senare, eftersom våren kommer dit 2-3 veckor senare än i de södra. Trädgårdsmästare rekommenderar bearbetning av planteringar i slutet av mars eller början av april, när lufttemperaturen är cirka + 16 ° C. För proceduren, välj morgonen eller kvällen på en torr och vindlös dag. Om det regnar efter behandlingen kommer det inte att vara någon fördel.

Uppmärksamhet! Det säkraste sättet att skydda vinbärbuskar från sjukdomar och skadedjur - genomföra bearbetning året runt. Förutom att manuellt avlägsnar skadade områden, använder sommarinvånare sprayning med urea, Karbofos, ammoniumnitrat, Bordeaux vätska, infusion av tobak, nässlor och tvätt tvål.

Efter fruktbehandling bearbetas vinbär i slutet av augusti eller början av september. Sommarbeboare tar in mineral och komplex gödningsmedelför att stärka växtens immunitet och förbereda den för vinterperioden. Från mitten av oktober till den första snön tar de med sig organiskt material: kycklingdroppar, mulleininfusion, flytande gödning. Höstbehandlingen avslutas med att spruta buskarna med en lösning av Bordeaux-vätska.

Förberedande aktiviteter

Hur och vad man ska spruta vinbär på våren från skadedjur och sjukdomar

På våren utförs bearbetning efter busktrimning - efter att snön har smält och tills njurarna vaknar... Om du klipper busken efter att de har svällt kommer den att skada växten och minska utbytet. En trädgårdsbeskärare används för beskärning, det rekommenderas inte att bryta grenar med händerna. Först av allt, ta bort massiva grenar som är täckta med mossa, lav, magsår samt torra 4- och 5-åriga skott. Därefter skärs grenar av, som är starkt lutande till marken och de som växer inuti busken. Unga skott förkortas med 1/3, vilket lämnar knoppar. På så sätt grenar de sig bättre.

Vid beskärning är det viktigt att komma ihåg skillnaderna mellan svarta och röda och vita vinbär - mängden framtida skörd beror på detta. Svarta vinbär beskärs oftare eftersom deras grenar växer snabbare. I vitt och rött är tillväxten av nollskott inte så intensiv, de bär frukt stabilt även på 5-7-åriga grenar. I svarta vinbär rekommenderas det inte att förkorta topparna kraftigt. Förutom beskärning, rengör trädgårdsmästare sina sängar av fjolårets lövverk, ogräs och skräp. Förfarandets effektivitet beror på detta.

Hur man sprayar under hösten och våren

Hur och vad man ska spruta vinbär på våren från skadedjur och sjukdomar

För bearbetning:

  • kemiska och biologiska preparat - för förebyggande och behandling köps de i specialbutiker för trädgårdsmästare;
  • folkläkemedel framställs med improviserade medel, används för profylax, behandling med koppar eller järn vitriol, aska, och Bordeaux-vätska är populärt.

Köpta kemikalier

Köpta kemikalier syftar till att behandla sjukdomar, de aktiva ingredienserna verkar snabbt. För behandling av svampsjukdomar används fungicider "HOM" eller "Abiga-peak". Komplexa fungicider behandlar pulveraktig mögel och antraknos, består av oorganiska ämnen och koppar. En annan populär kemikalie är Tiovit Jet, en svavelbaserad kontaktsvampicid som används i början eller mitten av växtsäsongen. Läkemedlet är bra eftersom det bara behöver spädas med vatten för beredning.

För att skydda mot rost och vit fläck använder kemikalien Topaz. Det är tillverkat på basis av penconazol, ett bekämpningsmedel som hämmar utvecklingen av farliga bakterier. Systemisk fungicid "Topaz" används för profylaktiska och terapeutiska ändamål, det behåller sin effekt i fyra år. Stoppar utvecklingen av bakterier och svampar inom några timmar efter behandlingen.

Använd fungiciden "Trichopol" för att skydda mot alla typer av svampsjukdomar. Trädgårdsmästare hävdar att läkemedlet fungerar felfritt och skyddar vinbär med 100% garanti. Trichopolum säljs i tabletter som malas till pulver och blandas med vatten.

Biologiska medel

Biologiska beredningar är baserade på levande bakteriekulturer som undertrycker skadliga svampinfektioner. Biologiska medel är mindre aggressiva än kemikalier. Trädgårdsmästare använder dem för förebyggande och botande syften.

Beredningen "Fitop" hjälper till mot sjukdomar och skadedjur. Det stärker och läker växtens rotsystem, ökar produktiviteten och utbytet, hämmar tillväxten och utvecklingen av patogen mikroflora på frukt och skott. Även "Fitop" används för desinfektion av plantmaterial. Läkemedlet säljs i form av ett pulver. "Fitop" är inte skadligt för miljön och människor.

Sommarbor använder Fitosporin mot svamp- och bakterieinfektioner. Det mikrobiologiska medlet verkar omedelbart efter bearbetning, det används under vilken växtsäsong som helst. "Fitosporin" hämmar utvecklingen av pulveraktig mögel, rotrötning, antraknos. Läkemedlet är överkomligt och ekonomiskt konsumtivt, det finns i form av pulver, pasta eller vätska.

Hur och vad man ska spruta vinbär på våren från skadedjur och sjukdomar

Uppmärksamhet! Effektiv vid användning av "Lepidocide". Läkemedlet hanterar alla skadedjur, påverkar deras reproduktionsfunktion. "Lepidocide" används i något skede av växtutvecklingen, det samlas inte i jorden och påverkar inte smaken på bär.

Folkmetoder

Traditionella metoder har en förebyggande effekt. Det är viktigt att komma ihåg att om buskarna redan har tecken på skador, är det värdelöst att använda alternativa metoder för behandling. I början av våren vattnas buskarna och sprayas med kokande vatten. Skalning hjälper växterna att vakna och blir också av med larverna som sov i jorden på vintern. För bästa effekt läggs bakpulver till vattnet - 3 msk krävs för en hink med kokande vatten. l. I framtiden används läsklösningen för att eliminera bladlöss.

För att förhindra utseendet på insekter använder trädgårdsmästare vitlökinfusion - 300 g vitlök hälls i 10 liter vatten. Blandningen infunderas under en dag, späds med vatten i förhållandet 1: 1. Vitlök sprayas med vinbär i torrt väder. För att öka effekten tillsätts 50 g riven tvätt tvål till lösningen. Infusion av tobak hjälper också: 400 g torra löv hälls i 10 liter vatten, insisteras i 48 timmar, späds med vatten och sprutning påbörjas. Andra folkrättsmedel är också populära: behandling med jod, aska, senapinfusion och malmavkok.

Hur man utför korrekt vårbehandling av vinbär

Hur och vad man ska spruta vinbär på våren från skadedjur och sjukdomar

Sommarbeboare utför behandling av vinbär på våren från sjukdomar och skadedjur med hjälp av handhållna eller ryggsäckssprutor. Trädgårdsmästare förbereder lösningen i förväg. Om det är en kemisk eller biologisk produkt är det viktigt att läsa bruksanvisningen och doseringen. Ett överskott av kemikalier kommer att påverka inte bara växten utan också människors hälsa.Om folkläkemedel förbereds observeras tiden för beredning av infusionerna. De är olämpliga för långvarig lagring, därför förbereder sommarinvånarna en färsk lösning före varje procedur.

Glöm inte försiktighetsåtgärder, särskilt när det gäller kemisk sprutning. Trädgårdsmästare tillbringar den i en skyddsdräkt, glasögon och en andningsskydd. Under bearbetning är det förbjudet att äta eller dricka, barn eller djur får inte vara i närheten. Om behandlingen kommer i kontakt med huden, ögonen eller munnen rekommenderas att du omedelbart söker läkarvård. Gravida eller ammande kvinnor får inte behandlas. Förvara kemikalier väl stängda och utom räckhåll för barn.

Finns det några nyanser i bearbetningen av svarta, röda och vita vinbär

Vissa skadedjur föredrar en viss typ av vinbär. Till exempel visas guldfisk oftast på svart och bladorm på rött. Galgbladblad ses oftare på vitt och rött, såväl som sågblommor, som inte gillar svarta vinbärs täta lövverk. En njure kvalster är en vanlig besökare på svarta bär. Annars finns det inga skillnader i behandlingen.

Slutsats

Att bearbeta vinbär på våren från skadedjur och sjukdomar är en enkel process; det viktigaste är att komma ihåg några funktioner. Innan sprutningen beskärs, buskarna beskärs, gamla och torra skott tas bort, och utrymme ges för utveckling av nya fruktkornsgrenar. Bearbetning utförs med folkliga, biologiska och kemiska metoder. Tobaks- och asklösningar förhindrar uppkomsten av skadedjur, "Fitosporin" skyddar mot svamp- och virussjukdomar. Kemikalier som "HOM" eller "Topaz" är avsedda för komplex behandling av de flesta sjukdomar.

För bearbetning väljer sommarinvånarna en torr och lugn dag. Glöm inte försiktighetsåtgärder: använd en förkläde eller skyddsdräkt, handskar, glasögon och andningsskydd under behandling med läkemedel.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor