Hur man matar vinbär och krusbär på våren

För stabil fruktning och utveckling behöver vinbärbuskar och krusbärbuskar tillgång till näringsämnen. Växter hämtar de viktigaste vitaminerna och mineralerna från jorden - det är därför det är så viktigt att gödsla jorden när man planterar, kontrollera den för surhet.

Trädgårdsmästare glömmer inte gödselmedel och i processen med att odla bär - 2-3 gånger om sommaren matar de buskar med rot- och bladmetoder. Näringspulver och blandningar påskyndar fruktmognad, gör dem saftiga och sötare. I artikeln kommer vi att överväga hur man gödslar vinbär och krusbär på våren, sommaren och hösten.

Typer av förband för vinbär och krusbär

Hur man matar vinbär och krusbär på våren

Det finns flera typer av förband. Den första klassificeringen inkluderar rot och blad. De första förs in i marken, under rötterna eller i anläggningens nära stamcirkel. De är inriktade på utveckling av buskar och frukter, stimulerar mogningen av vinbär och krusbär. Den andra inkluderar sprutning och behandling med förebyggande och skyddande medel, deras syfte är att förhindra uppkomsten av sjukdomar och skadedjur.

Enligt sammansättningen skiljer man organisk, mineralisk, komplex och organomineral gödselmedel:

  • den första gruppen innehåller organiska föreningar (kompost, humus, aska);
  • mineral - spårelement (till exempel kväve, kalium, fosfor);
  • komplex kombinerar organiska och mineraliska komponenter;
  • organominerala foder baseras på huminsyror behandlade med mineralföreningar (till exempel natrium- eller ammoniumhumat);
  • mikronäringsgödselmedel - de innehåller ett näringsämne (koppar, mangan, jod).

Uppmärksamhet! Det finns färdiga förband och blandningar förberedda för hand. I det andra fallet är det viktigt att observera proportioner. Ett överskott av mineraliska och organiska ämnen är lika farligt som en brist.

Toppföring av vinbär och krusbärbuskar på våren för en bra skörd

Hur man matar vinbär och krusbär på våren

I mars föredrar krusbär och vinbär kvävegödselmedel. De stimulerar utveckling och tillväxt av grön massa, hjälper buskar att återhämta sig och få styrka efter vintern. Med en brist på kväve växer bären dåligt, bladen dör snabbt av och faller av. Unga buskar befruktas med urea - 40 ml för varje växt.

Från fjärde året reduceras mängden till 25 ml per buske. I de nordliga regionerna i landet befrudsas buskarna i början av april, eftersom våren kommer senare. Infusion av fågeluttag eller slam används. För att öka effekten tillsätts träaska till vätskeblandningen.

I maj rekommenderas det att gödsla planteringar med mineralkomplexgödsel. Ta 1 msk för att bereda blandningen. ammoniumnitrat, 3 msk. superfosfat, 1,5 msk. kaliumklorid. Alla komponenter blandas och fylls med 10 liter rent vatten. Den förberedda lösningen räcker för 2 buskar. Gödningsmedel appliceras på spåret som grävas nära anläggningen.

Ofta i slutet av våren blir vinbär- och krusbärblad gula, vilket indikerar brist på bor. I detta fall sprayar trädgårdsmästare buskarna med borsyra. Lösningen kräver 10 liter vatten 5 och ml syra. För att få bären att bli större och sötare behandlas växten med en svag lösning av kaliumpermanganat. Detta görs i början av blomningen.

Befruktning på sommaren under frukt

Sommar vinbär och krusbär befruktades i början av juni, när bären börjar mogna. Fram till 10 juni appliceras mineralgödsling som inte innehåller kväve.Sommarbor använder kaliumhumat eller kalciumnitrat - tack vare dem växer bären saftiga och söta, de är stora i storlek.

För att stärka plantens rotsystem tillsätts en blandning av 30 g urea, 20 g kopparsulfat, 2 g kaliumpermanganat till den första utfodringen. Ingredienserna blandas och späds med 10 1 vatten. Buskarna sprayas i molnigt, lugnt eller torrt väder. Det rekommenderas inte att bearbeta dem om den ljusa solen skiner - solbränna kvarstår på bladen.

Hur man matar vinbär och krusbär på våren

Efter 3 veckor, när bären redan är mogna, rekommenderas det att matas med potatisskal. Deras rester torkas och mals till pulver med en mixer. Den resulterande blandningen späds ut i vatten och sprayas med buskar. Pulver från potatisskal skyddar mot vanliga grödssjukdomar - rost, pulveraktig mögel, antraknos, grå råtta, och förhindrar också uppkomsten av skadedjur - galgkanten, bladlus, sågblommor.

Uppmärksamhet! En effektiv och prisvärd toppförband för krusbär och vinbär under frukt är träaska. Under varje buske appliceras 100 g gödselmedel, samtidigt lossnar jorden, varefter den rikligt vattnas med sedimenterat vatten. Ask kompenserar för bristen på mineraler, stärker rotsystemet.

Hur man matar vinbär och krusbärbuskar på hösten

För höstfodring av krusbär används kaliumklorid. Fram till 15 september appliceras 15-30 g läkemedel under varje buske (ju yngre växten är, desto mer kalium). Toppförband stärker immunförsvaret och ökar krusbärsresistensen mot virala, bakteriella, svampsjukdomar.

Kompost introduceras också på hösten - det berikar jorden med näringsämnen för vintern. Kompost bereds från växtrester, ogräs och bladverk, och massan lämnas tills fullständig nedbrytning. En krusbärbuske tar från 3 till 5 kg. Det tas in i oktober - detta är den sista utfodringen av bär på innevarande år.Hur man matar vinbär och krusbär på våren

För höstfodring av vinbär används kycklinggödsel, mullein, uppslamning. En buske tar upp till 6 kg gödselmedel. Dessutom införs 20 g kaliumsulfat och 50 g superfosfat under växten, vinbär vattnas. Sådana gödningsmedel håller användbara ämnen i marken och skyddar växten från skadedjur.

Hur man matar vinbär och krusbär på våren

Om det inte finns tid att förbereda gödselmedel, köper de färdiga föreningar i butiken - det kan vara nitrophoska, "Polygro Universal", "MicroMix". Komplexa gödningsmedel innehåller redan näringsämnen, det viktigaste är att observera doseringen och rekommendationer för beredning.

Det är intressant:

Hur man tar hand om kaprifol på våren - utfodring och beskärning

Den bästa maten för mandarinträdet hemma

Hur och vad man ska mata druvor på hösten

Regler för utfodring av körsbär på hösten och valet av bästa gödselmedel för dessa ändamål

Slutsats

Vårfoder inkluderar kväveföreningar, urea, mineralkomplex. Gödselmedel appliceras före och efter blomningen, efter att ha vattnat marken. På sommaren behöver bärbuskar organiskt material och mineraler, trädgårdsmästare använder borsyra, potatisskalningar och ask. Kväveinnehållande föreningar tillsätts inte på sommaren.

På hösten förbereds växterna för vinter - jorden befruktas med kompost, kaliumklorid, färdiga föreningar från butiken. När du applicerar förband är det viktigt att observera doseringen, ta hänsyn till växtens ålder och uppmärksamma jordens tillstånd.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor