Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

För att odla en bra skörd av hallon är det viktigt att följa jordbruksmetoder och skötselregler: vattna buskarna, lossa jorden, klipp av skotten. Trädgårdsmästare glömmer inte också vårfoder. Låt oss överväga i detalj hur man matar hallon på våren och vad som behövs för detta.

Målen med vårfoder av hallon

Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

Med vårens ankomst vaknar hallon - tillväxten av unga skott aktiveras rotsystemet... Efter vintern försvagas växten och för att ge den styrka för utveckling ordnar trädgårdsmästare vårfoder. De introducerar organiska och mineralgödselmedel som stärker hallonens immunitet.

Ett annat syfte med vårfoder är att skydda mot sjukdomar och skadedjur. För att undvika uppkomsten av hallon, mal, bladlöss, sprayar trädgårdsmästare bärbuskar med skyddande kemiska, biologiska, folkliga läkemedel.

När ska matas på våren

Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

När ska man mata trädgårds hallon? Det rekommenderas att göra detta efter att all snön har smält. Tidpunkten för toppdressing beror på regionen. I södra landet är det cirka mitten av april, i mittfältet och i de norra regionerna - i början av maj.

Den bästa tiden att mata är efter regn. Fukt fungerar som ledare för näringsämnen; ju mer det är, desto bättre absorberas vitaminer och mineraler. Om våren är torr, vattnas buskarna rikligt med varmt vatten före befruktningen. Det rekommenderas att göra detta på morgonen eller kvällen när det inte finns sol.

Om en hallon odlas på lågfruktbar jord, på våren appliceras gödselmedel två gånger: i april och två veckor efter den första utfodringen. På bördiga länder är de begränsade till en toppförband. En beprövad metod hjälper till att bestämma jordens beredskap: en pinne sitter fast i marken. Om hon kommer in utan problem och står rakt, har marken tinat. Om inte, rekommenderas att vänta ytterligare 2-3 dagar och upprepa proceduren.

Hur man matar hallon på våren

På våren behöver hallon organisk och mineralisk gödsling. Det viktigaste är att korrekt bestämma doseringen så att växten inte får ett överskott av vitaminer och näringsämnen. Tänk på populära gödningsmedel för att mata hallon på våren.

Organiska gödningsmedel

Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

På våren befruktas hallonplanten med uppslamning eller mullein, utspädd med vatten till flytande tillstånd. Organics stimulerar utvecklingen av grönska och ger rötter de saknade elementen. Om det inte finns mullein, tar sommarinvånarna in fåglar eller torv.

Det är viktigt att observera dosering och appliceringsmetoder:

 • kycklingdroppar löses i vatten och busken hälls med vätska, cirka 5 liter spenderas på en buske;
 • uppslamning eller kompost appliceras vid roten, per 1 kvm. m tar 4-6 liter;
 • för att förbereda mulleinlösningen, använd 10 liter vatten och 1 mullein spade.

När de introducerar organiskt ämne försöker de inte komma upp på bagageutrymmet för att inte provocera brännskador. Efter proceduren utförs mulchning för att bevara effekten av befruktningen längre. Hallon är strö med halmsmulor eller klippt gräs. Vid sönderdelning fungerar mulch som en extra organisk utfodring.

Mineralgödsel

Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

Mineralgödselmedel är ansvariga för utvecklingen av bär, smaken av hallon och deras utseende beror på dem. Vårväxt behöver kväve, kalium och fosfor. De införs i jorden innan knoppbrytningen, i april eller maj.

Det rekommenderas att vara särskilt uppmärksam på kväve.Den bildar en lövmassa, skyddar mot sjukdomar och skadedjur, ökar fruktperioden av hallon. Urea (karbamid) används för bearbetning, en arbetslösning framställs av 10 liter vatten och 20 g gödselmedel. Busken vattnas vid roten, varefter jorden strös med kalksten, eftersom lösningen oxiderar jorden (500 g per 1 liter vatten). Om kalksten inte finns till hands använder trädgårdsmästare torr träaska.

Har en gynnsam effekt på hallon och superfosfat - ett kväve-fosforkomplex. Gödselmedel normaliserar växtens metabolism, hämmar åldrande, förbättrar smaken. För vårfoder framställs ett koncentrat - 350 g gödningsmedel hälls i 3 liter kokande vatten. Efter upplösning av granulaten späds koncentratet ut med vatten i ett förhållande av 1:10. Lösningen introduceras 1-2 gånger på våren, beroende på markens tillstånd. Innan du applicerar toppförband lossnar jorden.

Uppmärksamhet! En enkel och effektiv mineralöverföring är träaska. Det förbättrar jordstrukturen och stimulerar blomningen. Ett glas aska späds ut i 10 liter vatten, omrörs och infunderas under en vecka. En buske tar 2-3 liter lösning.

Färdiga köpta gödselmedel

Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

Köpta gödningsmedel är praktiska att använda, sommarinvånarna slösar inte tid på att blanda olika element, det räcker bara för att köpa en färdig komposition.

För vårfoder, använd Zdraven Turbo-komplexet.Det är lämpligt för rot- och bladfoder och finns i en lämplig flytande form. Läkemedlet uppskattas för sin rika mineralsammansättning (kväve, fosfor, kalium, mangan, koppar, zink, kobolt) och frånvaron av klor, vilket minskar hallonens immunitet. Använd 10 l vatten och 15 g av ämnet för att förbereda en arbetslösning. För 1 kvm m kräver 7-10 liter. Använd också "Zdraven Turbo" för bladförband: 10 g av ämnet späds ut i 10 liter vatten och sprayas med hallon.

Den färdiga gödningsmedel "Gumi-Omi" är också populär. Den innehåller kväve, fosfor, bor, koppar, natriumhumaterat, organiskt material. Granulerna löses i vatten, den resulterande kompositionen vattnas med hallon 1-2 gånger på våren.

De köper Gumi-Omi och Zdraven Turbo i specialbutiker för trädgården och grönsaksträdgården. Trädgårdsmästare använder också färdiga produkter - "Humat + 7 Jod", "Krepysh", "Bärbuskar".

Folkrecept

Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

Folkrecept för matning av hallon är de mest prisvärda. Sommarbor använder potatisskalningar: häll kokande vatten över dem, lämna dem i 2-3 dagar och vattna växterna med den resulterande lösningen. Det är säkert, gratis och enkelt att förbereda. Potatisskalningar används både i torkad och ruttad form.

Jästgödselmedel bidrar till att öka sjukdomsresistensen och utveckla rotsystemet. För att förbereda torr toppdressing behöver du 10 g jäst, 100 g socker och 10 liter varmt vatten. Lösningen infunderas i två timmar och späds med vatten i förhållandet 1: 5. Vattna hallonträdet på en varm dag, helst på kvällen, så att jorden värms upp. Lösningen används omedelbart efter beredning, den är inte lämplig för lagring.

Ett annat effektivt folkmedicinsk recept - löklösning... Tillsätt 50 g lökskal till 10 liter vatten. Insistera 14 dagar och vattna buskarna. Lösningen ger näring hallon med kalium, skyddar mot sjukdomar och skadedjur.

Att välja toppförband för en bra skörd

Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

För att få en god skörd rekommenderas det att gödsla hallon med komplexa gödselmedel.

Matlagning kräver 10 liter vatten, 2 liter utspädd mullein, en tändsticka urea. Komponenterna blandas ihop och vattnar hallonet. Gödningsmedel fyller på bristen på näringsämnen och förbereder växten för blomning. En sådan komposition används också för sprutning - den skyddar buskarna från insekter. Vid matlagning är det viktigt att observera andelarna, annars får hallonna svåra brännskador.

Hur man matar innan blomningen

Innan blomningen kan hallon matas med ammoniumnitrat. 10 l vatten kräver 30-40 g av ämnet. Efter befruktningen är hallonträdstammen böjd med kompost eller humus.

Kompost berikar jorden, innehåller kalium, humus, fosfor, järn och kväve. Det är lätt att göra en kompostmassa, för detta blandas frukt- och grönsaksskalningar, gödsel, halm, hö, spån, trä och löv.

Uppmärksamhet! När du lägger till organiska och mineraliska komponenter är det viktigt att komma ihåg deras kompatibilitet. Till exempel är natrium, kalcium och ammoniumnitrat inte kompatibla med pulverformigt superfosfat. Och kalciumnitrat går inte bra med föreningar som innehåller svavel.

Hur du matar ordentligt

Innan du applicerar toppförband rekommenderas det att ordna saker i sängarna: ta bort och bränna skräp, ogräs, resterna av fjolårets växter. buskar avskuren, ta bort gamla och torra grenar, lämna friska och unga gröna skott. Sommarbor tar bort skott och torra löv. Före och efter befruktningen lossnar jorden - proceduren förbättrar markens luft och fuktgenomsläpplighet.

Hallon granskas regelbundet av trädgårdsmästare. Om gula fläckar visas på bladen, signalerar detta brist på kalium; torra grenar - om brist på kväve eller fosfor. Toppförband appliceras på våt jord. Om det är en gödselgödsel, vattna växten under roten eller i nära-stamcirkeln. Om bladblad - spraya och spruta på 20-30 cm från busken.

Hur, när och hur man matar hallon på våren för en bra skörd

Vårfoderande hallon vid plantering

Hallon planteras i början av maj. De gräver upp jorden, lägger till gödsel eller kompost. För den första utfodringen används också folkrättsmedel eller en asklösning.

Efter 2-3 veckor används också bladgödsel: plantorna sprutas med skyddsmedel. Till exempel en lösning av ammoniak: 10 liter vatten kräver 30-40 g av det färdiga ämnet. Lösningen omrördes, cirka 2 liter hälls under en anläggning. Produkten skyddar hallon från bladlus, sågblommor, mal, björnar. Komplexgödsel appliceras endast 1-2 månader efter landning.

Slutsats

Än bearbeta och gödsla hallon på våren? För tidig bearbetning väljs organiska och folkliga läkemedel: infusion av lökskal eller potatisskalningar, infusion av mullein eller kycklingdroppningar. Av de senare mineral- och komplexgödselmedel föredrar de ”Zdraven Turbo”, “Krepysh”, urea, ammoniumnitrat.

Gödselmedel appliceras efter att snön smälter och lufttemperaturen värms upp till + 10 ° C. Före utfodring vattnas växter rikligt - fukt främjar bättre upptag av näringsämnen. Det rekommenderas också att lossa jorden, och efter befruktning, bortskappa buskarna. Hö, gräs, sågspån, fallna löv används som mulch.

2 kommentar
 1. Avatar
  Vyacheslav

  Författaren är väldigt förvirrad, i olika stycken föreslår han olika gödselmedel under samma säsong. Jag tog information från olika artiklar. Men i princip är alla rekommendationer korrekta.

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Tack, låt oss kontrollera gödningsinformationen igen.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor