Vilka spannmål är tillverkade av korn och spannmålens gynnsamma egenskaper

Korn odlades av de forna egyptierna, judarna och romarna. De använde detta spannmål inte bara för malning till mjöl eller ölmalt, utan också för att förbereda välsmakande och hälsosamma spannmål. Vi kommer att berätta vad ett korn korn är, vilka typer av spannmål som produceras av det och vad annat är detta korn bra för.

Beskrivning och egenskaper för spannmål

Korn - ett av de äldsta spannmålen som odlats av mänskligheten... Spår av dess vilda korn hittades i utgrävningar av bosättningar mer än 17 tusen år gamla. För cirka 10 tusen år sedan odlades korn och började sås målmedvetet.

I antika Egypten användes korn istället för valuta. Det är känt att arbetare vid byggandet av pyramider fick korn eller kornbröd och öl som betalning. Bibeln nämner att de gamla judarna offrade kornkorn till Gud. Denna spannmål var en av de sju frukterna i det lovade landet.

I antika Rom matades gladiatorer med korn: man trodde att musklerna växer snabbare av den på gröt, och kämparna själva blir starkare. I Ryssland var korn också känt under lång tid: på grund av dess opretentiöshet odlades det där vete eller råg inte mognar.

Vilka spannmål är tillverkade av korn och spannmålens gynnsamma egenskaperI sig är vanligt korn en årlig ört av släkten Barley of the Family Cereals. Stammarna är raka, nakna, 30-60 cm höga i vild korn och upp till 90 cm i odlade sorter. Bladen är cirka 30 cm långa, raka, släta och jämna.

Spikelets är sexkantiga med en lång (upp till 10 cm) sticka; de består av flera spikelets, grupperade av tre. I juli-augusti mognar caryopses i dem, som används av människor.

Ursprungligen odlades endast vårkornsorter... Genom sitt ursprung är denna växt från söder, där den lyckas nå full mognad under en lång och varm sommar. Men 2000 år efter början odling experiment på höstsådd började.

Nu står andelen vinterkorn för cirka 10% av det totala. I vissa länder (till exempel i Rumänien och Bulgarien) växer våren praktiskt taget inte, helt efter att ha gått över till vintersådd.

Kemisk sammansättning, spårämnen och gynnsamma egenskaper hos korn

Kornkorn innehåller:

 • protein - upp till 16%;
 • kolhydrater - cirka 75%;
 • vegetabiliska fetter - 3-5%;
 • fiber - upp till 10%.

I kornkorn finns det en hel del vitaminer i grupperna A, B, D, E. Kaloriinnehållet i en del av 100 g fullkorn är cirka 288 kcal. Detta är ungefär 18% av RDA för en vuxen. Beroende på region, jord och odlingsförhållanden innehåller korn också spårelement - koppar, järn, kalium, selen, zink, etc.

Korn har ett antal fördelaktiga egenskaper:

 1. På grund av överflödet av fiber normaliserar det arbetet i mag-tarmkanalen, stabiliserar kroppsvikt och förhindrar utveckling av tjocktarmscancer.
 2. Normaliserar blodsockernivåerna.
 3. Förhindrar utveckling av artrit. Kornet innehåller koppar, som är involverat i syntesen av kollagen, vilket är nödvändigt för återställande av broskvävnad.
 4. Ökar immuniteten och stabiliserar det endokrina systemet.

Vilka typer av spannmål erhålls från korn

Hela kornet korn äts. Det räcker med att skala det, linda det och koka det i eld. Korn som förvandlas till spannmål är emellertid en produkt av raffinerat och krossat säd som ger människor mer fördelar. Låt oss sedan ta reda på vilken typ av spannmål det är och vad annat är gjort av korn.

Pärlgryn

Vilka spannmål är tillverkade av korn och spannmålens gynnsamma egenskaper

De mest kända korngryn är korn. Det erhålls från frökärnor enligt följande:

 1. Achener av glasartade och halvglasartade (med högt proteininnehåll) skalas noggrant.
 2. Sedan krossas den så att kärnorna i själva verket bara kvarstår endospermen (fröprotein) med obetydliga rester av skalen.
 3. De är polerade mot varandra och får släta, rundade granulat med vit eller gulaktig färg vid utgången.

Pärlkornet fick sitt namn eftersom kornen i färg och glans liknar små pärlor - pärlor.

Den färdiga produkten sorteras med en sil. Det mest värdefulla anses vara spannmål med korn från 1,5 till 2,5 mm. Ju större kornstorlek, desto billigare är pärlekornet.

Korngröt är en traditionell rysk maträtt. På grund av det faktum att redan på 30-talet av förra århundradet, industriell produktion av billiga och långlagrade spannmål etablerades i Sovjetunionen, användes korn aktivt i kantiner för skolor, militära enheter och kriminalinstitutioner. Av denna anledning uppfattas pärlemorfärg korn ofta som en lågvärdig produkt. Naturligtvis är detta inte så: ordentligt beredd korn är både välsmakande och hälsosamt.

Förutom länderna i före detta Sovjetunionen används pärlkorn aktivt i Italien för beredning av ordzotto (en analog risrisotto) i Sverige, Danmark och Finland. Där gröt, sidorätter tillagas av den, och de hälls också i spannmålssoppor.

Viktig! Vid kokning sväller kornens korn bara, men koka inte ner i en homogen massa, som en yak.

Korn gryn

Vilka spannmål är tillverkade av korn och spannmålens gynnsamma egenskaper

En annan typ av korngryn är korn. Det produceras enligt följande:

 1. Kornkorn av något olika sorter rengöras för skräp och vinner.
 2. Sedan krossas de med en kvarn.

Till skillnad från pärlkorn är gropen inte slipad eller polerad, så den:

 • har oregelbunden form och skarpa kanter;
 • består av hela kornet som helhet - inte bara endospermen utan också skalen.

Yachka används för att laga mat spannmål, mindre ofta som en ingrediens i puddingar och grytor. I skandinaviska och finska köket läggs det till soppor.

På grund av det höga innehållet av stärkelse, som kokar ner till en pasta, visar korngröt sig vara klumpig, homogen, och när den svalnar hårdnar den snabbt och blir smaklös. Dessutom är yachka ännu billigare än pärlkorn, och de flesta ryssarnas inställning till den är ännu mer negativ. Om korn betraktas som osmaklig armémat, betraktas korn som en vall för fångar.

Övriga

Korn och korn står för huvuddelen av bearbetningen av korn till livsmedelsprodukter.

Men det finns flera fler alternativ för spannmål:

 1. Crimped yacht. Det erhålls genom att kornen föres inte genom kvarnstenar, utan genom ett par snabbt roterande rullar. Resultatet är ett spannmål med plattskorn, mer som flingor.
 2. "Dutch". I själva verket är detta samma pärlkorn, men av en särskilt liten storlek, som har valts noggrant. Till skillnad från vanligt korn anses det vara ett elitkorn för hautekokkonst.

Vilka andra sätt finns det att använda korn

Inte bara spannmål erhålls från kornkorn utan också andra produkter:

 1. Malt. Dess produktion i fråga om volym är inte underlägsen spannmål, och de bästa sorterna av detta säd, när de levereras till hissarna, krediteras bara som "maltkorn". I Storbritannien, Irland, USA används det också för att göra whisky.Vilka spannmål är tillverkade av korn och spannmålens gynnsamma egenskaper
 2. Mjöl. Degen kommer inte ur den, i bästa fall får du platta fasta kakor. Därför läggs det till vete eller rågmjöl. I Finland bakas det traditionella Rieska-brödet med kornsmjöl.Vilka spannmål är tillverkade av korn och spannmålens gynnsamma egenskaper
 3. Råvaror för produktion av kvass... På grund av dess höga kolhydratinnehåll jäsar kornkorn väl.Vilka spannmål är tillverkade av korn och spannmålens gynnsamma egenskaper
 4. Korn kaffe - rostat kornpulver. Vid bryggning erhålls en drink som vagt liknar kaffe. Den har inte en fullskalig smak och anses vara en surrogat, men den konsumeras ofta av människor som är medicinskt förbjudna från koffein.Vilka spannmål är tillverkade av korn och spannmålens gynnsamma egenskaper
 5. Råvaror för användning inom kosmetologi och medicin. Det erhålls från korn plantor och används internt och externt.

En betydande massa korn med lågt protein går till foder.

Kornkorn används för att utfodra djur i följande former:

 • hela - kokt eller ångat med kokande vatten;
 • som råmaterial för produktion av djurfoder - sedan malas de, blandade med mjöl från andra kulturer, berikade med förblandningar och granulerade.

Möjlig skada och kontraindikationer av korn

Korngryn, avkok från korn och andra produkter kan vara skadliga när:

 1. Individuell intolerans. Ingen är immun mot det, så människor med sådana indikationer kan bara följa en barfri diet.
 2. Sjukdomar i mag-tarmkanalen. Vid gastrit, duodenalsår eller magsår, kolecystit från korngröt eller buljonger är det bättre att avstå. De används endast efter samråd med den behandlande läkaren.

Enligt traditionell medicin minskar korninfusion med honung libido.

Slutsats

Nu vet du vilket spannmål som används för att göra pärlkorn och ölmalt. Korn är en gammal spannmålskörd. Spannmål från det har använts av människor i många årtusenden.

I de flesta fall är kornprodukter välsmakande och hälsosamma, men ibland kan de vara skadliga. När du använder dem, kontrollera noga ditt välbefinnande och gå till din läkare om du är i tvivel.

1 en kommentar
 1. Avatar
  Balzhan Gomboev

  Zamba (talkan, tsampa) är också gjord av korn.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor