Vad är en majstork, hur det fungerar och hur man gör det själv

Majs fortsätter att vara efterfrågan på världsmarknaden, trots nedgången i inköpspriserna. Men det finns en viktig nyans - fuktinnehållet i det skördade kornet är 35-40%. Långvarig lagring kräver 15% eller mindre. Därför används specialtorkar för att minska fuktinnehållet i råvaror.

Vad är en majstorkare

Vad är en majstork, hur det fungerar och hur man gör det själv

Korntorkar dök upp tack vare framväxten av högpresterande skördetröjor. Att skörda grödor i stora volymer fick oss att tänka på ett snabbare sätt att utföra förberedelser innan lagring.

Tidigare torkades spannmål i friluft i solen. Detta är en lång process och garanterar inte torkning av hög kvalitet. Förutom för industriella volymer stora områden krävdes. Därför skapades korntorkar.

Dessa enheter är indelade i mobila och stationära. Skillnaderna ligger i deras designfunktioner.

Majtorkare är av följande typer:

 1. Mina. Det är en stationär enhet monterad på en solid grund. Den har 2 vertikala axlar med samma volym. Torkning av majs utförs med varm luft. I en passering förlorar spannmål högst 6% fukt, därför krävs flera passeringar för torkning av hög kvalitet. Beroende på dimensioner torkar de från 8 till 16 ton i en cykel.
 2. Trumma. De betraktas som mobila enheter eftersom de är kompakta i storlek. Konstruktionen har tre huvudelement: trumma, värmezon, kylkammare. Trots att små, trumtorkar är ganska effektiva. För en växling kan sådana anordningar bearbeta 10-600 ton majs, beroende på modell.Vad är en majstork, hur det fungerar och hur man gör det själv
 3. Kammare. Det är stora strukturer som används i industriell skala. De har två kammare med en perforerad botten. Kornet är täckt med lager: var och en efter att ha torkat den föregående. Konstruktionen har specialskruvar som är utformade för att blanda lager. Kammertorkare ger den nödvändiga procentsatsen för majsfuktighet i en gång.
 4. Recirkulerande. Dessa torkar fungerar enligt en princip som liknar gruvtorkar. Spanningen delas upp i två strömmar. Efter torkning i den första axeln omdirigeras en liten mängd majs till den andra. Där blandas det med våta råvaror. Tack vare detta schema erhålls delvis torkat spannmål. Därefter går den tillbaka till den första axeln. Cykeln upprepas tills den är helt torr.

Funktionsprincip

Torkning av spannmål sker tack vare varm luft. Kärnan i arbetet är att minska fuktinnehållet i majs till 15%. Utan detta kan spannmål inte lagras på länge.

Balans är viktigt. En ökning av temperaturen ökar produktiviteten för installationen, men om temperaturen är för hög kommer kornet att brinna. Därför ingår alltid ett temperaturkontrollsystem i designen av torktumlaren.

Hur majs torkas i industriell skala

Oftast i industriell skala torkas majs på kolven. För detta används en kammartorktork. Processen äger rum vid temperaturer från +35 till + 50 ° C.

Avlägsnande av 1 kg fukt kräver cirka 8,5 MJ termisk energi. Effektiviteten hos kammertorkare är ungefär 35% och för gruvtorkar - 60%.

I det första steget börjar de med preliminär uppvärmning av råvaran. För att göra detta, använd förhöjda temperaturer, eftersom embryot värms upp långsammare.Baserat på vetenskaplig erfarenhet minskar uppvärmning vid en temperatur på + 50 ° C torkningstiden för råvaror med 7 timmar och ökar fuktutbytet med nästan 11%. Som ett resultat ökar växtproduktiviteten med 22% jämfört med konventionell torkning.

Majs torkas först på kolven, eftersom våta kärnor är svåra att separera utan skador. Ören torkas till 18-20% fuktinnehåll, varefter säden tröskas. Sedan skickas den för slutlig torkning.

Det finns en differentierad behandling. Det låter dig öka produktiviteten för enheterna med 20-30%. Principen är att gradvis höja temperaturen.

Det är intressant:

Vad är en majsplog och hur man gör den själv

Hur man rengör majs från kornen hemma: de bästa livräddarna för snabb bearbetning av en grönsak

Hur man skiljer fodermajs från matmajs och användningen av båda typerna

Torkare specifikationer och dimensioner

Under de senaste åren används korntorkar oftast. Enheternas tekniska egenskaper presenteras i tabellen.

Karakteristisk Minsta skattesats Maximal hastighet
Avlägsnande av fukt från majs från 25% till 15%, t / h 2,5 22
Kapacitet, m³ 16 78
effekt, kWt 12 60
Naturgasförbrukning per ton, m³ 1,1 1,1
Höjd, m 10,5 24,9
Längd, m 5,35 6,5
Bredd, m 5 5,7

Hur man gör en gör-det-själv majs torktumlare

Det är lätt att tillverka en majstork med dina egna händer. Dess prestanda kan inte jämföras med fabrikens motsvarigheter, men kostnaden blir minimal.

Vilka material kan tillverkas

För att göra en torktumlare behöver du följande material och verktyg:

 • metallfat;
 • metallrör med en diameter på 200 mm;
 • turbofläkt;
 • ett värmebeständigt rör för en turbofan (det är vanligtvis gummi, men det finns också metall);
 • gasbrännare;
 • svetsmaskin;
 • borra;
 • Bulgariska.

Steg-för-steg-instruktion

Efter att ha förberett alla material börjar de montera:

 1. I ett rör med en sektion på 200 mm görs hål med en borr över hela ytan på ett avstånd av 20 mm från varandra. Håldiameter - 2-3 mm. Den övre delen är bryggd.
 2. I samma rör och i tunnan skärs ett hål vardera med en diameter som sammanfaller med röret för turbofan.
 3. På motsatt sida skärs en dörr ned i fatet. Det kommer att behövas för att utvinna kornet.
 4. Det stora röret sätts in i fatet så att hålen passar in. Efter det svetsas de.
 5. Anslut turbofan. För att göra detta sätter de ett rör på det och lägger det i röret i fatet.

Detta slutför produktionen. Majs hälls i tunnan för användning. Därefter antänds brännaren och dess låga riktas mot den fungerande turbofan. Varm luft kommer in i det inre röret och därifrån genom hålen till de torkade råvarorna.

Hur man torkar spannmål utan torktumlare

Små volym spannmål lufttorkas ofta. För att göra detta, ta ett slags arkmaterial och lägg det på ett avstånd av flera centimeter från marken. Därefter sprids majs på den. Solen får öronen att torka ut.

Efter en vecka avlägsnas kornen från kolven och skickas för slutlig torkning. Råvarorna överförs under taket och hälls på tyget. Platsen bör vara väl ventilerad. Så att råvaran inte börjar ruttna omrörs den dagligen.

Många använder också elektriska värmare. Spann hälls i låga behållare med ett skikt på upp till 2 cm och placeras nära värmaren. För att säkerställa luftcirkulation används dessutom en fläkt.

Majs torkas också över kaminen. För att göra detta hälls det i nät. Den varma luften kommer gradvis att ta bort fukten från bönorna när du lagar mat.

Moderna frukttorkar gör också jobbet bra. För detta placeras kornen separerade från kolven på gallren i ett lager. Torkad vid + 40 ° C Var 1,5: e timme blandas kornen och brickorna byts ut.

Vad är en majstork, hur det fungerar och hur man gör det själv

Det är intressant:

Vad är en majssåmaskin: principen om drift, översyn av de bästa modellerna

Vad är ett majsbalsam, hur fungerar det och hur man gör en sådan enhet med egna händer

Slutsats

Majs torkas både hemma och på jobbet. Det är en enkel process. Fabriksutrustningen är mer balanserad och effektiv, men dyr. Därför föredrar många jordbrukare att göra sin egen torktumlare. Detta kommer att kräva lite material, varav hälften finns i alla hushåll.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor