Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat "Sugar Bison": egenskaper och beskrivning av sorten

Tomater sockerbison kännetecknas av goda utbyten, stora frukter, smak och den hjärtformade formen som älskas av ryska jordbrukare. Frukterna är mångsidiga i användning.

I artikeln kommer vi att ge en karakteristik och en beskrivning av sorten samt rekommendationer från erfarna sommarinvånare för att odla tomater i växthus och öppet fält.

Beskrivning

Upphovsmannen till sorten är uppfödare av Moskva agrofirm "Aelita"... Företaget kom in på marknaden 1989. Under åren har utbudet av agrofirm ökat till 3500 sorter av sorter och hybridfrön av grönsaks- och blomstergrödor av sitt eget, inhemska och utländska urval.

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sorten

Försöken med sorten började 2013 och redan 2015 var tomaten ingår i Statligt register. Fröproducenter rekommenderar sorten för odling i alla regioner i landet i öppen mark och växthus.

Utmärkande egenskaper

Obestämma mitten av tidigt sort. Bushhöjd - 150-180 cm, scenen för teknisk mognad, frukterna når på 110 dagar. Stammen är lågbladig. Bladen är mörkgröna i färg, ökade i längd, har en kort fluff.

De första blommorna visas efter det sjunde bladuttaget, sedan genom varje löpar. Fem frukter är bundna på ena handen.

Fruktegenskaper, utbyte

Frukt är rundade med en skarp spets, formad som ett hjärta... När biologisk mognad uppnås på gröna tomater bildas en mörk fläck vid stjälken, i det tekniska skedet försvinner den, fruktarna får en mörkrosa eller röda färgton.

Andra egenskaper hos tomater Sockerbison:

 • köttig saftig medeltät massa;
 • huden är tät, slät, ribbad;
 • antalet utsädeskammare är 6-12;
 • delikat söt smak;
 • vikt - 200-250 g (frukt på de nedre grenarna är större - 350 g).

Med förbehåll för reglerna för jordbruksteknik från 1 kvm. m samla 8-10 kg.

Hur man odlar plantor

Plantor sås till plantor 60-65 dagar innan de planteras i marken... I centrala Ryssland, för film- och glasskydd - i början av mitten av mars, för öppen mark - i slutet av mars-början av april.

Läs också:

Fördelar och nackdelar med sorten "Raspberry Elephant"

Läcker, saftig och doftande jätte "Volovye Heart"

Vi odlar en gigantisk tomat på vår webbplats

Fröberedning

Standardfröberedning innefattar sju stadier: kalibrering, uppvärmning, desinfektion, bubbla, blötläggning, härdning och groddning. Erfaren tomatodlare börja förbereda en månad före sådd:

 1. Kalibrering... De mest livskraftiga frönen väljs: stora, jämna, inte tomma för beröring, resten kastas bort. Förbered en saltlösning (en matsked salt per 1 glas vatten). Under 15-20 minuter placeras frönna i en salt vätska. De frön som sjunkit till botten av glaset väljs för plantering.
 2. Värmer upp... En påse eller kuvert är veckat från bomullstyg, frön placeras i den. Sedan hänger de det från centralvärmebatteriet. Proceduren varar från två till tre veckor. Ett snabbare sätt är att sprida frön på bomullsmaterial och kartong, placera kartongen på ett batteri i 1,5-2 dagar.
 3. Desinfektion... En lösning av kaliumpermanganat framställs: 1 g kaliumpermanganat sättes till 100 ml vatten.Mätningens noggrannhet är viktig: om du gör ett misstag i koncentrationen kan du bränna frön eller inte desinficera dem. Sommarbeboare använder vikter. Om detta inte är möjligt, mäts kaliumpermanganatet med en tesked. Den innehåller 6 g av ämnet. Denna mängd räcker för 3 glas vatten. Proceduren är 20 minuter. Efter desinfektion tvättas fröna med rinnande vatten.
 4. bubblande... Fröna placeras i varmt vatten (+26 - +30 grader) och omrörs varje timme i 15-18 timmar. Sommarbor rekommenderar att man använder en akvariumkompressor för att mätta frön med syre.
 5. Blöta... Fröna placeras i varmt vatten eller en lösning av biostimulerande läkemedel. Ryska trädgårdsmästare använder vanligtvis "Zirkon", "Epin", "Immunocytofit".
 6. Härdning... Fröna lindas i bomullsduk och fastfilm och placeras på en kall plats (-2 ... +3 ° C). Efter 8 timmar, ta bort värmen (+ 21 ... + 25 ° C) i 8 timmar. Ändringen av temperaturförhållandena upprepas 5-6 gånger.
 7. Groning... Spannarna hälls på en bomullstyg eller gasväv. Vatten hälls i en platt skål och en trasa med frön läggs på den. Tyget fuktas ständigt tills embryon med 2-3 mm i storlek visas på fröna. Använd vatten med en temperatur på + 26 ... + 30 ° C.

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sorten

Kapacitet och jord

Plantorbehållare köps i butiken. Det finns ett brett val:

 • pappers- honungskaka;
 • torvkrukor;
 • torvtabletter;
 • torvkassetter;
 • PVC- och polystyrenkassetter.

Vissa sommarinvånare väljer behållare som är tillverkade av skrotmaterial.:

 • koppar yoghurt, gräddfil, ostmassa;
 • skuren folieförpackning för juice och mejeriprodukter;
 • klippta plastflaskor;
 • glas från gamla tidningar;
 • äggförpackning.

Råd. För att skapa ett glas från tidningen, ta en glasflaska, linda in den med en remsa tidningspapper (15 * 30 cm). En liten kvantitet lämnas underifrån för att vika botten. Kanterna är säkrade med ett gem, lim eller tejp.

Välj en universell tomatjordblandning för Sugar Bison, som inkluderar humus, torv och flodsand. För självberedning av jorden, blanda jord från en sommarstuga, torv med en surhet på pH 6,5, flodsand, humus eller siktad mogen kompost i ett förhållande av 1: 2: 0,5: 1.

Behållare och jord desinficeras kokande vatten eller en lösning av kaliumpermanganat. Behållare och egenförberedt jord desinficeras med kokande vatten eller en lösning av kaliumpermanganat.

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sorten

Sådd

Frön tappas med 1-2 cm... Vattna marken med en sked eller spruta för att inte tvätta frön. Behållarna täcks med folie (cellofanpåse eller klamfilm) för att skapa en "växthus" -effekt. Håll en temperatur på + 22 ° C i rummet där behållarna är.

Växande och vård

Så snart groddar kommer ut från marken öppnas behållarna... Efter uppkomsten av två riktiga blad (det första paret efter cotyledonerna) dyker växterna - de planteras i separata behållare. Cotyledonerna bör ligga nära marken.

I detta skede börjar utfodring av tomat.: mineralgödselmedel läggs till jordblandningen för plantor med 1 msk. l. för 5 liter mark. Två veckor efter plockningen appliceras en komplex gödningsmedel.

Vattna blommorna med en sked eller spruta under roten när jorden torkar. Så att svaga buskar inte drabbas av svampsjukdomar, de tillåter inte fukt att komma in i stammen och bladen.

De börjar härda plantorna vid en ålder av 40-45 dagar. Först tas de ut på gatan i 2-4 timmar. Två dagar innan de transplanteras till trädgården, lämnas växterna utanför över natten.

Hur man odlar tomater

Plantor planteras till sängarna efter 60-65 dagar efter de första skotten dyker upp. Den optimala temperaturen är +16 ° C under dagen, +10 ° C på natten. Transplantationen utförs i slutet av maj eller början av juni.

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sorten

Landning

Tomater planteras enligt 50 * 60-schemat (3-4 buskar per 1 m²)... 2 dagar före transplantation vattnas plantorna och området där tomaterna planteras grävs upp.Gurkor, zucchini, dill och morötter kommer att vara goda föregångare för tomater, men i området där tomater, potatis och paprika växte planteras inte tomater - växterna är benägna att samma sjukdomar och lider av samma skadliga insekter.

Innan plantering desinficeras marken med kokande vatten. eller en lösning av kaliumpermanganat. Efter 4-5 dagar binds buskarna för första gången.

Mer om storfruktade tomater:

Tomat "Big Mom" ​​och hemligheterna för att odla stora frukter

Tomatbovinehjärta, särdrag och beskrivning av sorten

Vård

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sortenVäxter vattnas med varmt, sedimenterat vatten strikt under roten, vilket hindrar fukt från att komma in i stammen och bladen... Sockerbison är inte en fuktälskande sort, så det är bättre att undervattna tomaterna än att tillsätta vatten.

För att förhindra att solstrålarna lämnar brännskador på bladplattorna, vattna tomaterna på kvällen eller tidigt på morgonen. Efter vattning sprutas växterna omedelbart, ogräsgräs avlägsnas runt och jorden lossnar. Så snart de första äggstockarna bildas på tomaterna reduceras lossning och hilling till 1-2 gånger varannan vecka.

Beroende på tillväxtfas behöver tomater olika utfodring... Kvävegödselmedel appliceras när busken växer grön massa och blommor bildas. Fosfor-kalium - när en äggstock bildas på buskarna och frukt växer. Toppförband appliceras var 12-14 dag.

Sorten är obestämd, vilket innebär att busken inte är begränsad i tillväxt... Den klemmas när den når en höjd av 1,5-1,8 m, så att de övre frukterna får tid att mogna innan frosten börjar. Växten formas till en stam. Resten av stjälkarna och stegen är borttagna.

Viktig! Stepsons tar bort för hand. När du använder en kniv eller kniv finns det en risk att överföra en infektion eller svamp från busken till busken som fortfarande är osynlig för det mänskliga ögat. Om en kniv används desinficeras bladet efter varje anläggning.

Vissa sommarinvånare bildar Sugar Bison i två stjälkar... Bilden nedan visar formningen av en obestämd tomat.

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sorten

Så att höga buskar inte lutar sig till marken och inte bryts under vikten av grön massa och frukt, tomater binds regelbundet när de växer.

Funktioner av odling och möjliga svårigheter

När du odlar Sugar Bison tomater, kan en nybörjare trädgårdsmästare möta ett antal svårigheter. Listan innehåller de viktigaste och hur man löser dem.:

 1. När en stor mängd grönska bildas på växten, blir frukterna mindre och mognar långsamt - när tomaten växer, skärs nedre bladverk av.
 2. Tomater tolererar inte överskottsfuktighet väl, men de behöver regelbundet vattning - vattenmängden minskas utan att växter skadas genom att binda jord med torv, torr halm eller gräs.
 3. Tomater mognar mindre vikt än vad tillverkaren hävdar - de tar bort överskott av äggstockarna och lämnar upp till 3-4 blommor på en borste.

Sjukdomar och skadedjur

Tillverkarna anger inte information om immunsystemet på förpackningen tomater Sockerbison. Men erfarna sommarinvånare genomför fortfarande förebyggande åtgärder mot vanliga tomatsjukdomar och skadliga insekter.

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sortenTomater utvecklar svampsjukdomar i växthus... För att undvika detta ventilerar trädgårdsmästarna noggrant skyddsrummen och växterna behandlas med sådana beredningar:

 • «Fitosporin»;
 • Ecosilom;
 • "Quadris";
 • Ridomil Gold.

Hitta brun råta på tomater, de drabbade tomaterna avlägsnas, reducerad kvävehaltig gödsling och vattning.

Landningar attackeras av sådana skadliga insekter som bladlöss och snubblor. De utkämpas med Zubr-drogen. Prestige kommer att rädda dig från Colorado potatis skalbagge, och Confidor kommer att rädda dig från whitefly.

Råd. Lukten av nasturtium eller ringblommor skrämmer bort många skadliga insekter, så dessa blommor planteras nära tomater.

Nyanserna av att växa i öppen mark och i ett växthus

Tomater av denna sort planteras i öppen mark endast i regioner med varmt klimat.... Subzerotemperaturer under vårfrost (ofta förekommer i centrala Ryssland och i norr) kan förstöra både nyplanterade unga plantor och redan odlade buskar.

I sådana regioner odlas Sugar Bison i växthus av glas, film, polykarbonat.

Skörd och applicering av grödan

Frukter skördas dag 110-115... Används färskt för att tillverka sallader, smörgåsar. I bevarande - för att förbereda juice, såser, pasta, snacks och lecho för vintern. De används inte för konservering av hela frukter på grund av stora frukter.

Med noggrann hantering kan den förvaras under lång tid, men den tål inte transport - När huden är full mogen spricker huden. För att undvika detta bör frukten tas bort från busken innan den är teknisk mognad.

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sorten

Fördelar och nackdelar med sorten

Bland de viktigaste fördelarna med denna sort noteras:

 • god spiring av frön;
 • högt utbyte (8-10 kg per 1 m²);
 • enhetlig tillväxt och mognad av fostret;
 • torkmotstånd;
 • god hållbarhet av frukt;
 • utmärkt smak.

Nackdelarna inkluderar behovet av formning, nypning och strumpeband, samt en minskning av utbytet vid odling i det öppna fältet.

Farmers recensioner

Recensioner på utbytet av tomat sockerbison positivt... Trädgårdsmästarna som odlade denna sort var nöjda med skörden och kommer att odla den igen.

Pavel, Chelyabinsk: ”På min dacha odlar jag flera varianter av bison. Jag har både gul och svart, i år dök socker ut. Jag gillar alla sorter väldigt mycket. Frukten är läckra, vackra. Växter blir inte sjuka, svarar bra på utfodring. Skörden är anständig, så det finns inget behov av att plantera många buskar. Detta minskar underhållstiden. Jag är mycket nöjd med mitt val ".

Alina, Samara: ”För tredje året jag planterar sorten för sockerbisomatomater är jag mycket nöjd med skörden. Tomater är söta och socker, det är därför jag gillar dem. Deras färg är röd. För att få frön att svälla, blötlägg jag dem i en svag lösning av kaliumpermanganat före plantering. Denna metod kan också användas för desinfektion. De första skotten visas redan på den 6-7: e dagen. Vi äter tomater färska, och det är från den här sorten som vi får väldigt god adjika med pepparrot ".

Stabil i utbyte och sjukdomsresistent tomat Sockerbison: egenskaper och beskrivning av sorten

Antonina, Zadonsk: ”Jag har odlat det för tredje året i ett växthus. Frö spiring är utmärkt, plantorna växer starka. Men under det första året stötte jag på problem - sen blight attackerade. Jag var tvungen att gräva ett par buskar helt. Nu bearbetar jag alltid alla tomater med Fitosporin. Tomaterna själva är vackra att titta på, men smaken är bara en saga! ".

Slutsats

Trots att upphovsmännen rekommenderar tomater för odling i alla klimatzoner och väljer en sort, är det värt att tänka på att i kalla områden i det öppna fältet kommer utbytet att vara lågt.

För resten är tomatvård normal: de formas till 1-2 stjälkar, styvbarn tas bort regelbundet och knytas fast. Tomater är opretentiösa mot fukt, och det är lättare att tolerera brist på vätska än ett överskott. Sorten behöver förebyggande behandling mot svampsjukdomar och skadliga insekter. Frukterna används både färska och konserverade.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor