Vi löser problem med tomatskörden: vad vi ska göra om tomaterna i växthuset inte blir röda

Varje grönsaksodlare vill få en rik skörd, men de ansträngningar som gjorts betalar inte alltid. Att odla tomater i ett växthus garanterar inte att frukterna blir saftiga och stora. I den här artikeln kommer du att lära dig varför tomater inte blir röda i växthuset, vad man ska göra för att göra dem stora och hur man påskyndar deras mogning.

Orsaker till problem och hur man löser dem

Solanaceae mognar i två steg. Den första fasen tar 3-4 veckor och inträffar efter bildandet av äggstocken. Frukten för närvarande ökar volym, blir fast och grön. Det andra steget varar från 12 till 20 dagar - tomaterna fylls gradvis med juice och ändrar färg från ljus till skarlakansröd.

Om frukterna utvecklas korrekt krävs inga ytterligare åtgärder. En avvikelse är en situation om tomaterna fortfarande är små och gröna, 7 veckor efter bildandet av äggstocken... Det är viktigt att korrekt identifiera orsaken till problemet.Vi löser problem med tomatskörden: vad vi ska göra om tomaterna i växthuset inte blir röda

Orsakerna till försenad mogning av tomater:

 1. Obehaglig temperatur. Frukter innehåller lykopen, ett naturligt pigment som ger dem deras röda färg. Produktionen av detta ämne hämmas om temperaturen i växthuset faller under + 15 ° С eller överstiger + 35 ° С.
 2. Otillräcklig belysningsnivå. Tomater kan sluta rodna på grund av överdriven förtjockning av buskarna. I områden med tät vegetation blir frukterna på de övre grenarna röda snabbare, medan tomaterna nedan kan förbli gröna under lång tid.
 3. Använd fel gödselmedel... Ett överskott av kvävehaltig gödsling leder till bildande av små, deformerade frukter som inte blir röda under en lång tid.
 4. Felaktig buskbildning och fruktöverbelastning. På grund av det stora antalet äggstockar får stam, löv och frukt inte rätt näring.

Metoder accelerationsmetoder

För att få en rik skörd måste du se till att bekväma förhållanden skapas i växthuset eller växthuset. Att eliminera obehag påskyndar tillväxten av små frukter.

Du kan påskynda mognadstakten av tomater med följande metoder:

 1. Val av rätt utfodring.
 2. Skapande av gynnsamma förhållanden: korrekt temperatur, luftfuktighet och ljusnivåer.
 3. Obligatorisk buskbildning: klämma, klippa blad och blommor.

Varför tomater hälls inte utan rodnar litet

Små frukter kan vara ett symptom på felaktig utfodring. Ett överskott av kväve leder till en ökning av den gröna massan medan bristen på fosfor och kalium förhindrar att frukterna får volym.

Varför blir en tomat röd med gröna fläckar nära stjälken

Sådana symtom kan indikera ett brott mot temperaturregimen. En försening i utvecklingen av frukt inträffar om temperaturindikatorerna faller under + 15 ° С eller överstiger + 35 ° С.

Den gulgröna kanterna nära stjälken kan också vara ett resultat av plötsliga temperaturförändringar dag och natt.

Hur man påskyndar mognadsprocessen för tomater

Nyckeln till stora och saftiga frukter är toppdressing. Många sommarinvånare strävar efter att göra sin skörd så miljövänlig som möjligt, därför använder de inte kemikalier. Hur kan växter matas i detta fall?Vi löser problem med tomatskörden: vad vi ska göra om tomaterna i växthuset inte blir röda

Effektiv toppförband för tomater:

 1. Jod-askgödsel. Häll 2 liter krossad aska i en hink och häll 5 liter kokande vatten. När blandningen svalnar, tillsätt ytterligare 5 liter sedimenterat vatten till behållaren. Hinken täcks och placeras i skuggan. Efter en vecka hälls askinfusionen i en annan behållare, i vilken 20 ml 5% jod och 10 g borsyra tillsättes. Det resulterande koncentratet måste spädas med sedimenterat vatten i ett förhållande av 1: 9. En buske behöver 0,8-1 l lösning.
 2. Superfosfat-extrakt. Häll 100 g granulärt fosfat i en emaljskål och häll 5 koppar kokande vatten över den. Sätt blandningen åt sidan under en dag under omrörning ibland för att helt lösa upp granulerna. Efter en dag tappar du av huven, 20 msk. l. späd produkten med 3 liter vatten. Det resulterande koncentratet späds i ett förhållande av 3/4 kopp till 1 hink vatten. En buske behöver 1 liter lösning.

Hur man gör tomater rodna

När orsaken till utvecklingsförseningen har identifierats kan du börja eliminera den.

Vi bildar en buske korrekt

Ett viktigt villkor för utvecklingen av nattskydd är bildandet av en buske. Annars spenderas all näring på utveckling och underhåll av grön massa, varför frukterna förblir små och gröna.

För korrekt bildning av busken obestämd sorter, är det nödvändigt att ta bort växtens laterala processer en gång i veckan. Om busken är mycket kraftfull, lämnas en lateral styvson på huvudstammen, som senare klemmas för att bilda en blommborste. Under första halvan av augusti är det också nödvändigt att avskära plantornas toppar 3 ovanför fruktklyngen. I detta fall är det viktigt att bryta av blommor och små äggstockar.

Halvbestämmande varianter och hybrider växer i två stjälkar, så är styvsonen kvar på huvudstammen under den ursprungliga blommborsten. Processerna som visas senare tas bort. Om busken inte har formats korrekt i mitten av augusti, skärs topparna av.

Bestäm tomater behöver inte klämma. Busken av dessa sorter har tre stammar; sidoskott måste tas bort.

Superdeterminat och standardtomater behöver inte formas och klämmas.

Viktig! Överskottsväxt kan ta upp näringsämnen, blad i kontakt med jorden kan bli källan till många sjukdomar. Därför, som en förebyggande åtgärd och för snabb mognad av tomater, skar många av de nedre bladen på växter.

Bibehåller fuktigheten i växthuset

Fuktighetsnivån spelar en viktig roll i rätt bildning av frukten. För snabb mogning av tomater kan du ordna en slags finsk bastu i växthuset.

 1. Sluta vattna växterna.
 2. Lufta rummet varje morgon i 1,5-2 timmar.
 3. Det är värt att stänga växthuset endast när allt kondensat som har samlats över en natt är helt torrt.
 4. Håll fönstren och dörrarna i växthuset stängda hela dagen.
 5. Under den varma säsongen på kvällen kan du öppna fönstren i 1 timme.

Funktion... Denna metod, förutom snabb mognad, kommer att skydda grödan från sen blight. Torr varm luft förhindrar svampens tillväxt - sjukdomens orsakande medel.

Vi löser problem med tomatskörden: vad vi ska göra om tomaterna i växthuset inte blir röda

Vi använder stöd, spaljéer och en strumpeband

De övre frukterna mognar ofta snabbt, medan de nedre förblir gröna under lång tid. Detta problem kan elimineras genom tunnning, samt med stöd och spalter.

Ytterligare medel kommer också att behövas om busken är överbelastad med frukt. Idag kan tomatstöd köpas i butiken eller tillverkas med egna händer. De hjälper växter att få mer sol och mognar snabbare.

Strumpeband hjälper växten att inte bryta under vikten av mogna tomater. För dessa ändamål kan du använda ett mjukt men hållbart tyg, till exempel nylon.

Förse växter med tillräckligt med ljus

Tidiga sorter har vanligtvis tillräckligt med solljus för att mogna.Men när sommaren tar slut och hösten närmar sig minskar dagsljuset, så tomater kan sakna ljus, vilket hindrar dem från att rodna.

Du kan korrigera situationen om du vänder de fruktbärande grenarna mot solen och fixar dem i detta läge. Det är bäst att lyfta penslarna med frukt från den gröna massan. För att inte skada grenarna kommer rekvisita att behövas.

Vi använder gödselmedel korrekt

Det felaktiga valet av gödselmedel är den vanligaste orsaken till avskräckt tomattillväxt. En brist eller överskott av användbara element påverkar tillväxten och mogningen av frukter.

Hur bestämmer jag ett överskott av kvävehaltiga gödselmedel? Med detta problem har nattskärmar tjocka, tjocka gröna skott och små frukter.

Viktig! Under perioden med inställning, bildning och mognad av frukter bör nitrater inte användas. För utfodring det är bättre att använda fosfor, jod och kalium.

Problemet med överskott av gödselmedel kan lösas genom att överge kväveinnehållande förband och byta till askinfusion och superfosfatekstrakt.

Vi observerar temperaturregimen i växthuset

Under pollineringsperioden och bildandet av äggstockarna bör indikatorerna i växthuset inte överstiga + 27 ° C. När alla frukter har nått sin maximala volym är de inte längre rädda för värmen. Tvärtom, rödnad av frukten sker i en fördubblad hastighet i varmt väder.

Ta bort nya blommor

På hösten fortsätter blommor att bildas på växterna, men vid denna tidpunkt stör de fruktmognaden. Därför måste du ta bort dem när de växer - du kan klämma eller klippa av alla växternas tillväxtpunkter.

Trädgårdsmästarnas rekommendationer

Vi löser problem med tomatskörden: vad vi ska göra om tomaterna i växthuset inte blir röda

Genomför klämning och bladklippning är ett måste för de flesta tomatsorter. Emellertid kan nybörjare i trädgården skada växten genom sina handlingar och till och med leda till dess död.

Korrekt avlägsnande av stegen:

 • sidoskott bryts av för hand utan att använda sax;
 • proceduren utförs tidigt på morgonen på en solig dag;
 • den första borttagningen av skott görs 2 veckor efter transplantation av plantor;
 • proceduren är 8-12 dagar;
 • alla processer som är 4-7 cm långa kan tas bort;
 • bryt inte ut skottet från roten, det är bättre att lämna 2 cm av skottet;
 • proceduren kan inte utföras omedelbart efter utfodring eller glasyr;
 • För att desinficera skadan kan du använda en lösning av kaliumpermanganat.

Rätt beskärning av blad:

 • bladklippning börjar under det andra decenniet av juni;
 • proceduren utförs varje vecka tillsammans med nypning;
 • du måste klippa av 1-2 blad åt gången tills all den gröna massan under den första blommborsten har tagits bort;
 • Ta inte bort två blad framför äggstocken, eftersom de ger näring till frukten.

Om gynnsamma förhållanden är etablerade i växthuset och tomaterna inte har mogit, kan du tillämpa folkmetoder.

 1. Stick en tandpetare i varje grön frukt nära stjälken. 2-3 punkteringar räcker, 2,5 cm djupa.
 2. Plocka den mogna tomaten och lägg den i en plastpåse. En påse läggs på en borste med gröna tomater, du kan fixa den med en mjuk trasa. Tillräckligt med 3 dagar för att alla frukter ska mogna.
 3. Injicera 0,5 ml vodka i varje tomat med en fin nålspruta.

Slutsats

Trädgårdsmästare står inför många utmaningar när de odlar tomater i ett växthus. Vanligtvis blir frukterna röda i trädgården, men det finns tillfällen då vissa av dem envist inte vill mogna. Det är viktigt att korrekt identifiera orsaken till utvecklingsförseningen och eliminera den.

Du behöver inte plocka gröna frukter direkt. Med lite ansträngning skördar du en rik skörd av stora, saftiga tomater.

1 en kommentar
 1. Avatar
  Vladislav

  Något verkar vara trasslat med superfosfat-extraktet. Det finns en gyllene gödning för 10 liter vatten.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor