Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper

Tomater är en av de vanligaste grönsaksgrödorna. Antalet sorter och hybrider är i tusentals. Idag hjälper vi dig att förstå hela variationen av tomater och berätta vilka sorter och hybrider som är bäst att välja, baserat på specifika odlingsförhållanden och egenskaper.

De viktigaste typerna av tomater

Beroende på tillväxt delas tomater upp i flera typer:

Låt oss titta närmare på varje sort.

Stämpel

Dessa är de kortaste tomaterna, de kännetecknas av buskens kompakta storlek och den tjocka stammen.... Standardvarianter är inte de mest produktiva sorterna, deras huvudfördel är tidig mognad.

De viktigaste fördelarna med arten inkluderar:

 • motståndskraft mot negativa faktorer - torka, frost;
 • en tjock stam, tack vare vilken växten klarar sig bra utan att binda;
 • snäv passform på grund av kompakt storlek;
 • grunt placering av rötter, vilket gör att du aktivt kan absorbera vatten och ytterligare näringsämnen;
 • god transportabilitet för frukt.

Standardgrödor odlas huvudsakligen i växthus och hotbeds, är det tillrådligt att plantera i öppen mark endast i de södra regionerna.

Standardtyperna inkluderar följande sorter:

 1. Cameo är en tidig mogen sort med jämn frukt, saftig massa och trevlig arom.
 2. Buyan - medelvikt av cylindriska frukter 90 g. Utmärkt för bevarande, motståndskraftigt mot vagarier i väder, tobaksmosaik.
 3. Yamal kännetecknas av ökad resistens mot sjukdomar och skadedjur. Med korrekt skötsel erhålls en god skörd av täta, rundade frukter som väger 70-100 g.

Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper

Obestämd

Stammen av obestämda tomater når 2-4 m i höjd, så sorterna måste bindas. För att begränsa växternas tillväxt klämmer du på toppen av stammen. Denna sort kännetecknas av långsiktig fruktgödsel; i uppvärmda växthus bär växten grödor under året.

Referens. Kulturen är utmärkt för de södra regionerna. I mittfältet odlas det i växthus. I regioner med korta och svala somrar är det bättre att inte plantera obestämda sorter.

fördelar:

 • högt utbyte - 14-17 kg / m²;
 • resistent immunitet mot svampsjukdomar och naturens vagaries.

Nackdelarna inkluderar obligatorisk strikt efterlevnad av reglerna för jordbruksteknik, särskilt när du bildar en växtbuske.

Bland de många obestämda kulturerna finns det:

 1. Ängel F1 - en ny inhemsk hybrid utan att begränsa odlingsregionen, tidigt mognande, för salladändamål. Skillnad i högt utbyte, god immunitet mot fusarium och verticillium.
 2. Belfast F1 - en populär tidig mogen hybrid, immun mot kladosporium, fusarium, tobaksmosaik, tål transport väl. Frukter med en genomsnittlig vikt på 210 g, spricker inte, utbytet är högt - upp till 26 kg / m².
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomatängel F1

Andra obestämda sorter och hybrider - Miracle of Walford, Crushed Heart, Tyler f1, Lion Heart, Star of Siberia.

Semi-determinanten

Halvbestämmande slutar växa vid cirka 10-12 blommor, har hög avkastning, kräver inte komplex underhåll, är lämpliga för växthus och öppen mark.

Särskilt kännetecken för arten - korta internoder.

Bland de många halvbestämmande varianterna finns det:

 1. Magnus - en tidig sort med välsmakande frukter, anses vara idealisk för konservering.
 2. Silhuett - en växthus hybrid, dess små frukter lagras och transporteras perfekt.
 3. röd pil - En av de mest opretentiösa sorterna, lämplig för konserverings- och sommarsallader, har ett högt utbyte.
 4. Zinulya - Halvsäsongsort med stora och söta frukter.
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomatmagnus

Determinant

Determinerande tomater är sorter som slutar växa när de visas högst upp i blommakluster... Höjden överstiger inte 80 cm. De odlas överallt: i de södra regionerna - i öppen mark, i resten av Ryssland - i hotbeds och växthus.

Sådana växter bär frukt 1 gång per säsong i 1-3 veckor.

De viktigaste fördelarna med bestämande tomater:

 • tidig mognad;
 • hög produktivitet;
 • vänlig avkastning;
 • krävande vård;
 • möjligheten att växa även i de norra regionerna;
 • lämplighet för konservering.

Nackdelarna är kontroversiella - Vissa odlare tycker att bestämma tomater är mindre läckra.

De bästa sorterna av bestämande tomater:

 1. Alsou - medeltida, stor fruktig sort. Odlas i öppen och stängd mark, ger upp till 9 kg / m². Konsumeras färskt och i sallader.
 2. Gina TST är en mellansäsongsort som inte kräver klämma för filmväxthus och öppen mark. Resistent mot sprickbildning och sjukdomar, lämplig för konservering och färsk konsumtion.
 3. Lyubasha F1 - en ultra-tidig hybrid av universellt bruk, resistent mot sprickor och sjukdomar, lämplig för odling i öppen och stängd mark. Skillnad i högt utbyte - upp till 20 kg / m².
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomat Alsou

För öppen mark

Det antas att tomater som odlas i det öppna fältet överträffar växthus i smak, storlek och utbyte... I en öppen trädgård är pollinering bättre och ökad luftfuktighet i växthuset påverkar kvaliteten på pollen.

I de södra regionerna planteras nästan varje sort eller hybrid i öppen mark. När du väljer en sort för plantering i centrala körfält eller Sibirien beaktas följande egenskaper:

 • tidig mognad - tidigt och medeltida rekommenderas;
 • det bästa valet skulle vara lågväxande arter - standard, determinant och semi-determinant, sådana arter är lättare att täcka vid frost;
 • immunitet mot sena kämpar - den vanligaste sjukdomen i dessa regioner;
 • förmågan att mogna efter för tidig skörd, eftersom i de nordliga regionerna skörden skörden före den första frosten.

Att välja en tomat för öppen mark, var uppmärksam på följande sorter:

 1. Boney-MM - ultratid mognadssort, lämplig för odling i hela Ryssland, standard, kompakt. Frukterna är röda, saftiga. Den behöver inte särskild vård, den mognar före utbrottet av sen kärlek.
 2. Torbay F1 - Mitten av tidigt determinant hybrid, behöver bindning och klämma. Frukten är köttiga, söta, rosa, lämpliga för färsk konsumtion och konservering. Skillnad i hög resistens mot sjukdomar och torka.
 3. Persimmon - Den mittersäsong bestämande variationen, frukterna är runda, bärnsten gula, köttiga. Kulturen tolererar dåligt väder bra, kännetecknas av god transportabilitet och säkerhet, mognar väl inomhus.
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomat Torbay F1

Andra sorter och hybrider är också lämpliga. - Babushkino, Nastena F1, Rosanna F1, Lady, Kasamori F1, Crystal F1.

För växthus

Inte varje tomatsort är lämplig för odling i växthus.... Växthusvarianter och hybrider måste ha en stark immunitet mot olika sjukdomar och infektioner, eftersom eventuella förändringar i växthusens mikroklimat kommer att påverka grödans hälsa.

När du väljer en sort ska du ta hänsyn till växten och växthuset., eftersom höga tomater behöver plats.

Därför är det ganska svårt för pollinerande insekter att komma in i växthuset självpollinerade sorter föredras.

För nybörjare rekommenderar följande sorter och hybrider:

 1. Diva F1 - tidigt mognande determinant hybrid av universell applikation.Påverkas inte av de flesta tomatsjukdomar. Storfruktad, ger en god skörd med ett minimum av ansträngning.
 2. Blagovest F1 - Mitten av tidigt obestämd storfruktad hybrid, resistent mot mosaik, cladosporios, senblight. Ger en riklig skörd, bra för sallader och konserver. Nypning är obligatorisk vid en höjd av 1,5-2 m.
 3. budenovka - en halvsäsong, obestämd sort som inte kräver särskild vård. Har stabil immunitet mot sjukdomar, lagras väl och tolererar transport, högavkastande, universellt syfte.
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomat Blagovest F1

För konservering

Ta hänsyn till när du väljer tomater för konservering några nyanser:

 • fruktens storlek och form;
 • hudtäthet;
 • små frönskammare;
 • köttiga väggar.

Moderna uppfödare har avlat ett stort antal sorter och hybrider som är lämpliga för konservering:

 1. adamsäpple - obestämd växthusvariant med rundade, perfekt jämna frukter som väger cirka 130-180 g. Den kännetecknas av högt utbyte, god immunitet mot sjukdomar och samtidig mogning av ett stort antal tomater.
 2. Barnaul cannery - avgörande sort för tidig mogning för öppen mark, tomater som väger 40-60 g, mognar tillsammans. Idealisk för konservering.
 3. Tanya F1 - Högsäsongshybrid av bestämande typ, runda frukter, som väger 150-170 g. Kräver inte särskild skötsel, är resistent mot tomatsjukdomar, kräver inte nypning, ger en skörd av hög kvalitet.
 4. Betning Delikatess - anses vara en idealisk sort för konservering.

Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper

För att växa på balkongen

Den enklaste riktlinjen när du köper frön är inskriptionen på förpackningen "balkongsort". Också uppmärksamma sådana egenskaper:

 • självpollinering;
 • tidig mognad;
 • kompakthet;
 • immunitet mot sjukdom;
 • grunt rotsystem.

Placera inte behållare med tomater av olika sorter i närheten... Om koll pollinering inträffar kommer kvaliteten på grödan att påverkas.

I vårt land är de mest populära:

 1. Balkong mirakel - en liten kompakt buske är bokstavligen täckt med små tomater, medelvikt 60 g. Själv pollinerad, tidig mogna sort. Den odlas året runt, utbytet är upp till 2 kg per buske.
 2. Ballerina F1 - tidig mogen hybrid, samla upp till 2 kg tomater från busken. Det är väl förvarat, har en stark immunitet mot sjukdomar, tolererar temperaturförändringar väl, mycket välsmakande.
 3. Gul pärla - tidig mogen sort med små gula frukter som väger cirka 30 g. Krävande för belysning. En kompakt buske ger upp till 6 kg utbyte.
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomat gul pärla

Kallbeständig

Kallhärdiga tomater är lättare att tolerera än andra.

Sådana sorter är mycket populära i de nordliga regionerna.:

 1. Snegirek - En absolut rekordhållare bland kallresistenta tomater, växer och bär frukt vid temperaturer från 0 ° C, stor storlek. Frukt är stora och väger upp till 200 g. Kräver inte nypning.
 2. Taimyr - ultratidig mognad, standard, motståndskraftig mot sen blight och låga temperaturer. Den växer och bär frukt även när busken fryser.
 3. Snöfall F1 - obestämd, kallbeständig, mitten av tidigt hybrid för universellt bruk. Den tål perfekt temperaturer. De skördade frukterna lagras väl och kan mogna fram till december.
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomat Snegirek

Hög avkastning

Bland de högavkastande sorterna skiljer sig följande:

 1. Crimson jätte - en stor mellansäsong tomat, mer lämpad för färsk konsumtion, växer bra både i öppen och stängd mark. Upp till 6 kg frukt skördas från en buske, det är opretentiös och motståndskraftig mot sjukdom.
 2. Tjurhjärta - en favorit tomatvariant, frukterna är välsmakande och aromatiska, väger upp till 400 g. Genomsnittligt utbyte per buske - 8 kg.
 3. Andromeda F1 - en tidig hybrid med god smak och fruktbara egenskaper, kräver en strumpeband. Frukten är röd och gul, den senare är större. Den bär frukt i växthus.
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomatbovine Heart

Vid mognad

Som med alla andra grönsaksgrödor, tomater klassificeras efter mogna datum.

Ultra tidigt

Från det ögonblick som de första skotten tycks mogna tar det 75 till 85 dagar... Som regel är dessa små tomater med små frukter. De är inte kända för sin höga avkastning, de är lämpliga för regioner med kort dagsljus.

Det är värt att överväga att plantera så supertomater som:

 1. Trädgårdsmästare dröm - sjukdomsresistent, mångsidig variation med hög avkastning. Kräver en strumpeband och fästning. Frukten är saftiga och söta.
 2. Växthus tidigt mognad F1 - hybrid tomat för universellt bruk, mörkröd frukt med en liten bitterhet.
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomatträdgårdsdröm

Tidigt

Tidig skördade tomater skördas 90 dagar efter grodd... Köttet av dessa grönsaker är sötare än ultra tidigt. Sorterna är lämpliga för odling i tempererat och kallt klimat.

Tidiga mogna sorter och hybrider av tomater som fick trädgårdsmästarnas kärlek:

 1. Barberry F1 - tidigt mognande obestämd hybrid för växthus, kräver strumpeband och nypning. Frukter är ovala, saftiga, samlade i stora kluster av 50-70 stycken. Frukter fram till hösten.
 2. Stor mamma - tidig, avgörande variation för öppen mark och växthus. Kräver en strumpeband och fästning. En unik kombination av tidig mognad och storfrukt, avkastning - upp till 9 kg / m².
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomat stor mamma

Mitt sent

Mognadstid för mogen mogna tomater - 100-115 dagar från dagen för uppkomsten... Sådana sorter känns bra både i det öppna fältet och i växthus.

En av de mest populära mitten av sena sorter betraktas:

 1. Altai mästerverk - fruktarna väger i genomsnitt 400 g, smaken är behaglig, läcker. Växten är bunden och klämd fast.
 2. Rosmarin F1 - hybriden har ett högt utbyte, är rik på vitamin A, har immunitet mot kladosporium och fusarium.
Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper
Tomato Altai mästerverk

Sent

Det tar 120-130 dagar att mognaför det mesta är det växthusvarianter.

Bland sena tomater finns det:

 1. Nötkött rosa brandy - har en ovanlig smak, utmärkt för sallader, stor frukt, tolererar transport och har lång hållbarhet.
 2. Bobcat - determinant hybrid, avkastning upp till 6 kg / m², resistent mot stora grödssjukdomar.

Sorter av sorter och hybrider av tomater och deras egenskaper

Slutsats

Varje trädgårdsmästare drömmer om en utmärkt skörd av kvalitetstomater. Att välja rätt frön är viktigt för att uppnå detta mål.

Innan du går till butiken, bestäm dig vilka tomater du vill odla - liten, stor, sallad eller för konservering, där du planterar - i det öppna fältet, ett växthus eller på en balkong, vilken typ av skörd du planerar att få. Vi pratade om alla nyanser i detalj, så att välja samma sort kommer inte att vara svårt för dig.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor