Vi lär oss av erfarna sommarinvånare hur man knipar tomater korrekt: en analys av nyanserna och en steg-för-steg beskrivning av processen

En snabb och kompetent borttagning av styvbarn från tomater hjälper till att få starka växter och en rik skörd. Vid beskärning av skott bör du ta hänsyn till sorts höjd, särdragen för stammens utveckling och planteringsförhållandena. Vi erbjuder en steg-för-steg-teknik med ett foto av hur man kan klämma tomater av olika typer - från höga till standardvarianter.

Hur låses en styvson ut?

Gräshoppa är avlägsnande av laterala processer som förekommer i bladaxlarna på växtens huvudstam. Newbie trädgårdsmästare blandar ibland styvbarn med blad eller blommborstar.

Vi lär oss av erfarna sommarinvånare hur man knipar tomater korrekt: en analys av nyanserna och en steg-för-steg beskrivning av processen

Hur man skiljer en styvson från en fruktborste och blad

För att inte avbryta borsten av misstag ska du noga överväga anläggningen:

 • styvson växer alltid ut från skötseln - ett fördjupat område mellan bladet och tomatens huvudstam;
 • blomman rasem former sig på stammen, det finns inte ens bladrudiment på den - endast små knoppar som bildas är synliga.

Vissa styvbarn har också knoppar. I det här fallet väntar de ett par dagar tills skottet växer upp, för att inte förvirra det med en fruktborste.

För att skilja en lateral process från ett blad, titta noga på fransarna. Stegsonen växer alltid från bröstet av ett stort, utvecklat blad, med tiden har han flera små egna blad.

Stepson eller inte

För att ta reda på om du behöver klämma fast en viss tomatsort, kolla informationen på fröpåsen eller hitta beskrivningen av sorten på Internet.

Är det möjligt och vad som händer om du inte klämmer tomaterna

Gräshoppning utförs så att växten ger all sin styrka till bildandet av frukter och inte spenderar dem på att utfodra ytterligare skott.

Uppmärksamhet! Om stegen inte tas bort i rätt tid kommer busens gröna massa att växa, på grund av dålig ventilation, risken för sjukdomar kommer att öka. Växten bildar få äggstockar på borsten, och de bildade frukterna kommer att vara små.

Med detta i åtanke har uppfödare avlat många sorter som inte kräver nypning.

Vilka sorter kan du inte nypa

Vi lär oss av erfarna sommarinvånare hur man knipar tomater korrekt: en analys av nyanserna och en steg-för-steg beskrivning av processen

Understorlekar inte styvbarn bestämande tomater av standardvarianter. Deras tillväxt är begränsad och sidoskotten växer dåligt. Därför har växten tillräckligt med styrka för att ge mat till ytterligare stjälkar och äggstockar.

I områden med ett varmt klimat i öppen mark skadar förtjockningen inte växter, men i regioner med låga sommartemperaturer och hög luftfuktighet bidrar det till uppkomsten av bakteriesjukdomar, sen blight. I det här fallet rekommenderas undermåliga tomater att fästas.

Hur man stänger av steg

Oerfaren eller otidig borttagning av styvbarn leder till sjukdomar växter, stoppar dess utveckling och minskar produktiviteten.

Grundläggande regler

Följ följande fästregler för att få en sund, optimalt utvecklande busk:

 1. Proceduren utförs regelbundet, minst en gång per vecka. Med en sådan frekvens kommer det att vara möjligt att snabbt märka de framträdande processerna i bihålorna.
 2. Vattna inte marken innan du klämmer fast.
 3. Skott som är 3–5 cm långa avlägsnas. När man skjuter ut skott som är större än 5 cm, får växten stress, såren läker sämre.
 4. Små stegvis bryter av sig lätt och med en knas. Om de har växt fram formningsfasen för det första arket används ett skarpt verktyg för att trimma.
 5. Alla instrument fördesinficeras med en lösning av kaliumpermanganat eller klorhexidin. Detta förhindrar överföring av sjukdomar från en buske till en annan.
 6. En liten "stubbe" lämnas i bröstet så att en ny ytterligare skjut inte bildas i stället för den gamla.

Den bästa tiden att ta bort sidoskott är på morgonen. Under dessa timmar är rörelsen av juice och näringsämnen mindre aktiv än under dagen. Processerna är mer ömtåliga och lättare att bryta ut. Under dagen har såren tid att läka, och på kvällen vattnas växterna.

Stjäla: teknik och funktioner

Vid bildning av buskar beaktas typ av tomattillväxt, odlingsförhållanden och klämningsmetoder.

I det öppna fältet

Vi lär oss av erfarna sommarinvånare hur man knipar tomater korrekt: en analys av nyanserna och en steg-för-steg beskrivning av processen

När du odlar tomater i öppen mark, ta bort ytterligare skott och följ de grundläggande reglerna för nypning. Förfarandet utförs inte under en regnig period - stjälkarna fyllda med fukt blir mer flexibla och täta, de bryter dåligt. Det finns en hög risk att utveckla sjukdomar. Det är bättre att vänta på torrt väder och ta bort odlade skott än att förlora grödor på grund av sjukdom.

För kortvariga standardvarianter i det öppna fältet krävs det inte att klippa stegen.

I växthuset

I växthus Traditionellt odlas höga och medelstora sorter med en hög intensitet av bildning av stepons. Vid bearbetning en gång i veckan skjuter sidoskottet ut. De bryts av minst 2 gånger i veckan och undviker att planterna förtjockas.

Råd! Vattnet inte marken i växthuset för att uppnå torr luft före klämningen. Ge god ventilation efter beskärning i soligt väder.

Trädgårdsmästare hävdar vilken metod för att ta bort sidoskott i ett växthus är mer rationellt att använda - beskära eller bryta ut från skötseln. Valet av metod beror på de specifika odlingsförhållandena. Om planteringarna förtjockas, växthuset har hög luftfuktighet och en ökad smittsam bakgrund, kommer beskärning att leda till att grå råta uppträder på "stubbarna" kvar i bihulorna. I detta fall bryts processerna ut.

Vi lär oss av erfarna sommarinvånare hur man knipar tomater korrekt: en analys av nyanserna och en steg-för-steg beskrivning av processen

Hur proceduren varierar beroende på typ av tomat

För att förstå hur man klämmer en växt korrekt är det viktigt att i förväg veta vilken typ den tillhör, beroende på tillväxtegenskaper. Innan du köper och odlar rekommenderas att du studerar tomatens sortbeskrivning på webbplatsen eller i informationsmaterialet i plantskolan där plantorna köptes.

Det finns två huvudtyper av tomater:

 • obestämda sorter - kännetecknas av obegränsad stamtillväxt;
 • determinant - de växer till en höjd definierad av sortens egenskaper och böjs sedan.

Bestämningsdelarna är indelade i subtyper:

 • semi-determinant - medelstora;
 • superdeterminat - understorlek, standard.

Denna kunskap i framtiden kommer att hjälpa dig att inte göra misstag när du tar bort stepons och bildar en buske.

Schema för nypning av obestämda och bestämande sorter

Obestämd sorter släpper mycket aktivt ytterligare skott, och borstar med äggstockar bildas först efter 3 blad. Därför är att hålla sådana tomater i en stjälk och snabba beskärning av styvbarn är förutsättningar för att få en bra skörd i framtiden.

För bildandet av en stam, så snart plantan börjar släppa ytterligare skott, avlägsnas de omedelbart. Den huvudsakliga och enda stammen är bunden med garn, som en liana, till spalten.

Determinant tomater bildas enligt scheman i 2 eller 3 stjälkar. Tillväxten av huvudskottet i dessa växter är begränsad.När som helst kan det sluta utvecklas, även om det fortfarande är långt ifrån slutet av sommaren. För att förlänga tillväxten och få ett bra utbyte i bestämande typer av tomater, lämnas ytterligare stjälkar på busken.

Tvåstamssystem: den starkaste och hälsosamma skotten väljs på huvudstammen och odlas som en motsvarande andra stam. De binder och stiftbarn honom på samma sätt som den viktigaste.

3-stams schema: utöver huvudskottet finns det ytterligare två starka skott kvar på växten. Detta är det vanligaste alternativet. Om en kraftfull styvson är i toppen är det tillåtet att odla honom som en tredje stam.

Halvbestämmande typ av tomat

Halvbestämmande tomater växer upp till 150-180 cm. Huvudstammen för en sådan växt slutar alltid - den slutar växa och bildar en peduncle i slutet. Höjden på huvudskottet och antalet äggstockar beror på sortens egenskaper.

Om du håller en sådan tomat i en stam, kommer avkastningen att vara extremt låg. Därför lämnas ytterligare två välutvecklade stegstammar på huvudstammen, 3-4 borstar växer på dem. För att bedöma hur stark skottet blir, väntar de på att det ska växa upp till 5 cm. Om skottet är svagt och kastar ut få blommor, klemmas den och en ny börjar bildas.

Gräshoppning av standardtomater

Standardvarianter och hybrider kännetecknas av starka, täta stjälkar och blad. Oftast är dessa kompakta lågväxande determinanttomater upp till 70–90 cm höga.De släpper inte skott så aktivt, därför behöver de inte klämma.

Referens. För att få en tidigare och mer harmonisk skörd med stora frukter från en lågväxande standardtomat lämnas 2-3 steg på stammen och högst 6-8 blommor.

Erfarna trädgårdsmästare föredrar att nypa till och med sådana sorter för att öka utbytet och vikten av frukten. Annars kommer buskarna att vara för tjocka, vilket kan störa god ventilation och öka risken för sena kämpar. För optimal tillväxt och avkastning, lämna 3-4 stjälkar per växt.

Betande stora fruktade tomater

När du klämmer stora fruktade tomater finns det nyanser. Stegbarn avlägsnas i bladaxeln direkt under borstutvecklingen, annars kommer det att vara svårt att uppnå de deklarerade sortens egenskaper med avseende på fruktvikten. Faktum är att bladen på tomater ackumulerar näringsämnen och gradvis ger dem till växande och hällande frukt. Under borsten tar styvsonen alla mineraler från bladet för sin egen utveckling.

Hur man klämmer in höga sorter

Höga tomater med obegränsad tillväxt leds ofta enligt ett 1-stamschema, vilket avskärar absolut alla förekommande processer. Så växterna tappar inte sin styrka för utveckling av ytterligare skott och blad, utan omdirigerar dem till bildandet av äggstockar och frukter. Blomställningar bildas genom 3 blad, 6–8 kluster bildas på en stam, beroende på variation.

Under förhållanden när växthusets höjd är liten och potentialen för bildandet av antalet borstar i sorten inte är uttömd, lämnas ett av stegen för att styra den andra stammen. För att göra detta, välj den starkaste skjutningen under pensel- eller basalprocessen.

Behöver jag ta bort den första stesonen

Omedelbart efter bildandet av blommaklyngen börjar stigbarn växa i lövaxlarna. De tas bort om tomaten är i en stam. Om planerna inkluderar ett två- eller tre-tunnersystem för att odla tomater får stubbarna växa upp till 5-7 cm och den starkaste av dem väljs. Oftast är detta det första skottet under en blommborste. En kraftfull ytterligare stam erhålls från den.

Om den första subcystiska styvsonen av misstag avlägsnas, används en skjutning över blommborsten för en extra stjälk. I detta fall kommer skörden senare, eftersom äggstockarna på borsten först får näring från roten.

Hur länge man tar bort styvbarn på tomater

Stepsons visas på tomater från 2 veckor efter landstigning. Deras bildning fortsätter under växtsäsongen.Ibland börjar ytterligare processer växa igen i de bihålorna, där de tidigare togs bort. Detta är en sortsegenskap hos tomater. Därför avlägsnas ytterligare skott tills den slutliga skörden.

När och hur man knipar tomater

Determinerande tomater slutar växa på egen hand och släpper en blomma raceme på stammen. Höga indets växer på obestämd tid, så trädgårdsmästare utför klämning eller kantning av stammen.

Övre delen av stammen är avbruten eller avskuren så att 2 blad återstår efter blommborsten. I framtiden kommer de att äta äggstockarna.

Referens. Stamtillväxten är begränsad i slutet av växtsäsongen, så att frukterna har tid att fylla och mogna. Beroende på region faller denna period juli - augusti.

Toppen är klämd precis innan busken når växthustaket. På sidoskott tas avväxtpunkten bort för att omdirigera flödet av näringsämnen till utvecklingen av en annan stam och tomaterna mognar bättre.

Viktiga rekommendationer

Vi lär oss av erfarna sommarinvånare hur man knipar tomater korrekt: en analys av nyanserna och en steg-för-steg beskrivning av processen

Erfaren trädgårdsmästare, på egen hand eller någon annans misstag, har redan studerat alla nyanser av klämma tomater. Låt oss lista deras viktigaste rekommendationer:

 1. Innan du tar bort stegen, titta närmare på dem: förväxla inte en blommborste med en sidoskott.
 2. Ta bort styvbarn regelbundet och i rätt tid, låt inte deras storlek vara mer än 5 cm.
 3. Studera beskrivningen av sorten noggrant för att bilda busken korrekt. Beroende på anläggningens tillhörighet till den obestämda typen eller den bestämande typen, samt odlingsplatsen (i det öppna fältet eller i växthuset), välj klämskemat.
 4. Standardvarianter som inte kräver nypning enligt rekommendationerna från uppfödare, i små områden, leder i 3-4 stjälkar för att inte skapa förtjockning av buskarna, utseendet på råtta och sen blight.
 5. Kläm ihop sidostänger och toppar av obestämda tomater i tid.

Slutsats

För att korrekt utföra nypning bestäms typen av tomattillväxt: obestämda sådana bildas i 1 stam, bestämande sådana - i 2 och 3. I medelstora sorter lämnas 2 utvecklade laterala processer, vissa trädgårdsmästare råder att bilda standardväxter i 3-4 stjälkar. Tomater skördas regelbundet fram till slutet av fruktperioden. Tillåt inte förtjockning av landningar.

2 kommentar
 1. Avatar
  Gelsirya

  Jag är nybörjare, artikeln hjälpte mig mycket, tack!

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Bra! Vi är säkra på att du kommer att lyckas 🙂

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor