Instruktioner för bearbetning av tomater från sena tider med jod och borsyra: vi bekämpar sjukdomen snabbt och effektivt

Odling av tomater är en mödosam process som kräver förbättring av jordens näringsämnesammansättning. Dålig växtskötsel leder ofta till uppkomsten av svampsjukdomar. I artikeln berättar vi hur du bearbetar tomater från sen blight med jod och borsyra.

Fördelarna med borsyra och jod för tomater

Jod och borsyra används inte i stora mängder.

Tillräckligt liten dos till tomater:

 • förstärkt immunförsvaret;
 • ackumulerade inte nitrater;
 • bildade fler äggstockar;
 • motståde negativa miljöpåverkan;
 • attackerades inte av bakterier och svampar;
 • bar rikligt.

Om du använder sådana läkemedel felaktigt får du motsatt resultat.... Ofta blir växten gul, tappar lövverk och dör.

Instruktioner för bearbetning av tomater från sena tider med jod och borsyra: vi bekämpar sjukdomen snabbt och effektivt

Handlingsprincipen av borsyra och jod i kampen mot sena kämpar

Jod och borsyra är ofarliga för grönsaker... De desinficerar kvalitativt marken och planterar, förhindrar utvecklingen av sen blight.

trädgårdsmästare rekommendera att använda preparat i form av toppförband i jorden... En sjuk växt förvandlas på 2-3 dagar, eftersom immunsystemet stärks och blomningen accelererar.

Referens. Experter fortsätter att argumentera om effektiviteten av jod och borsyra. De har visat sig bidra till att öka motståndet tomater till sen blight... Men många trädgårdsmästare insisterar på förstörelse av infekterade planteringar och anser att detta är den enda korrekta metoden i kampen mot svampen.

Hur man förbereder en lösning av jod och borsyra

Förberedelse av produkten innebär att proportionerna följs... Ofta läggs hjälpkomponenter till huvudkomponenterna, till exempel soda eller ammoniak.

Andelar och instruktioner

Nödvändig:

 • 1 tsk 1% borsyra;
 • 30 droppar jod;
 • 10 liter vatten.

Komponenter blanda enligt följande instruktioner:

 1. Späd borsyra i varmt vatten. Ett glas används för dessa ändamål.
 2. Den resulterande lösningen sättes till 10 1 vatten.
 3. Kyl blandningen så att den är sval.
 4. Jod tillsätts till den färdiga suspensionen.

Tomatbearbetning börjar med i mitten av säsongen.

Referens.Trädgårdsmästare rekommenderar att 100 g vitlök läggs till i lösningen. Blandningen filtreras före användning.

Soda-lösning

I 10 liter vatten utspädes 5 msk. l. soda, en tidigare beredd borrblandning (1 tsk i 1 msk. varmt vatten). Tillsätt sedan 30 droppar jod och insistera lösningen i 2 timmar.

Komponenter bromsar svampens utvecklinghjälper frukten att utvecklas normalt.

Med tillsatt ammoniak

Detta lösningen skyddar inte bara tomater från sen blight, utan också hjälper till att bekämpa skadedjur... Tillsätt 2 g borsyra och ammoniak, 2 tsk i 10 liter vatten. jod och 1 msk. aska.

Intressant på webbplatsen:

Hur man använder phytophthora serum på tomater

Räddning med koppartråd från sen blight på tomater

Hur man använder kopparsulfat från sen blight på tomater

Hur man bearbetar tomater

Växter behandlas genom att använda lösningar under roten eller besprutning... Var noga med att följa rekommendationerna, ta hänsyn till behandlingsfrekvensen.

Instruktioner för bearbetning av tomater från sena tider med jod och borsyra: vi bekämpar sjukdomen snabbt och effektivt

Behandla instruktioner

Processtekniken är som följer:

 1. Växterna undersöks preliminärt med avseende på sjuka processer. De drabbade områdena tas bort och bränns.
 2. Vattna planteringarna med rent vatten. Tillsätt sedan 0,5 l lösning under varje rot.
 3. Tomtornas luftdel sprutas endast i torrt väder. Om buskarna är i växthuset, ger de efter varje procedur högkvalitativ ventilation.
 4. Bearbetningen utförs på morgonen eller kvällen. Annars kommer brännskador att visas på plantans blad.

Se till att bearbeta potatisen i närheten när du behandlar tomater... Grödor är benägna att samma sjukdomar.

Tid och procedurens frekvens

För förebyggande utförs 3 rutinmässiga tomatbehandlingar:

 • innan blomningen, när knopparna började formas;
 • under blomningsperioden;
 • i början av fruiting.

Om det redan har blivit märkt med sen blight sprutas buskarna var tionde dag.... Svårt drabbade tomater kan inte behandlas. De kastas bort från planteringar, och angränsande buskar sprutas med en arbetslösning.

I detta skede gör nybörjare många misstag.... Den vanligaste:

 1. Vattna växter i topp av sjukdomens aktivitet. Detta förvärrar situationen eftersom svampen trivs i en fuktig miljö.
 2. Användning av kemikalier parallellt med jod och borsyra. Ofta leder en kombination av olika medel till tomaternas död. Efter bearbetning samlar de upp gifter, börjar bli gula och ruttna.
 3. Borsyra i form av ett pulver är inte helt upplöst. De återstående granulaten i blandningen orsakar brännskador på bladen.

Tips och tricks från erfarna jordbrukare

Det följande rekommendationer hjälper till att minska risken för utseende och utveckling av sen blight:

 1. Överensstämmelse med reglerna för grödrotation. Det rekommenderas inte att plantera tomater efter och nära aubergine, potatis, paprika. Återplantning av kulturen på samma plats sker tidigast efter 4 år.
 2. Att välja en solig plats för att plantera tomater. Mörka, dåligt ventilerade växthus eller trädgårdsbäddar kommer att bli en källa till svamptillväxt.
 3. Förbättrar jordens sammansättning. Om den innehåller en stor mängd kalk läggs torv i hålet och strö med sand på toppen. Ett annat alternativ är att hälla lökskal i hålet.
 4. Överensstämmelse med landningsmönstret. Växter placerade nära varandra förhindrar att solljus tränger in. Detta skapar gynnsamma förhållanden för svampens utveckling. Avståndet mellan buskarna hålls på 50 cm, mellan raderna på 70 cm.
 5. Avlägsna tid för överväxt och onödigt bladverk. Mycket ofta visas svampsporer på dem.
 6. Överensstämmelse med reglerna för utfodring med kvävegödsel. Komponenter introduceras först under första hälften av växtsäsongen. Sedan provocerar de utseendet till sen blight.
 7. En lösning av borsyra och jod framställs endast utomhus i varmt och lugnt väder. För sprayning hälls den färdiga suspensionen i en sprayflaska och se till att medlet faller på växterna i små droppar. Under proceduren används skyddsutrustning.

Slutsats

Att behandla tomater med borsyra och jod är ett bra sätt att förhindra sen blight och öka utbytet. Men sådana läkemedel kan inte förstöra svampen helt, men är lämpliga som effektivt förebyggande.

Det är bättre för nybörjare att lära sig bara två regler: det är viktigt att observera proportionerna under beredningen av lösningen och följa behandlingsinstruktionerna.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor