Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Bruna fläckar på tomater indikerar sjukdom eller ogynnsamma odlingsförhållanden. Det finns många orsaker till dessa symtom på växternas löv och frukt. Den här artikeln kommer att berätta vad du ska göra om bruna fläckar visas på tomaterna.

Orsaker till utseendet på bruna fläckar på tomater

Fläckar av bruna nyanser på bladen, stjälkar och frukter av tomater uppstår till följd av ett betydande antal skäl.

sjukdomar

Bruna fläckar på tomater orsakar svampinfektioner. Tänk på följande faktorer för att känna igen sjukdomen och välja rätt behandling:

 • färg på fläckar,
 • deras lokalisering (på blad, frukt, stjälk, växtskikt),
 • lesionernas utseende och form,
 • utvecklingen av sjukdomen.

Sen kärlek

I de tidiga stadierna av utvecklingen sjukdom manifesterar sig i form av delvis gulning av bladet. Därefter bildas en gråbrun nekrotisk fläck med en omfattande gul halo på denna plats. Med den snabba utvecklingen av sjukdomen kan gulning saknas. Bladen lockar och torkar ut.

Med hög infektiös bakgrund, luftfuktighet och svalhet utvecklas senblåsning snabbt och påverkar hela växten, inklusive stjälkar och gröna frukter. De blir också brunfärgade och ruttnar.

På bilden - tomater påverkade av sen blight.

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Cladosporium

Vid sjukdomens början är ljusgröna, ofta symmetriska, fläckar synliga på bladbladet, som sedan får en ljusgul färg. Vänd lakan med ryggen åt dig: du kommer att märka olivgrå knölar med kantar och en vitaktig halo. Dessa är svamparnas sporulation. Utan behandling lövplattor torkar upp och smuldrar.

Uppmärksamhet! I cladosporia påverkas de nedre nivåerna främst. Sedan sprids sjukdomen till den övre bladmassan såväl som till frukterna. Tomater blir vattniga, smaklösa. Växten torkar upp.

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Altern

Alternaria kallas också makrosporios, eller torr fläckning. Du kan lätt identifiera sjukdomen genom torra mörkbruna fläckar slumpmässigt placerade på blad och frukt. De kan lätt urskiljas från andra svampinfektioner genom koncentriska cirklar inskriven i varandra och som om de pressas in i den drabbade växtvävnaden.

I ett tidigt skede är fläckarna belägna på det nedre bladskiktet och flyttar sedan till stjälkar och gröna frukter... Små skador liknar svart plack. De ökar gradvis i storlek och täcker hela området med den drabbade vävnaden, frukt.

På stammen visar sig sjukdomen i form av avlånga brungrå linjer. I det här fallet är det inte längre möjligt att rädda växten.

anthracnos

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Sjukdom till en början är den asymptomatisk. De första tecknen på antraknos ses vanligtvis på mogna grönsaker, ofta efter skörd. Men gröna tomater med dålig immunitet påverkas också av svampen.

På frukterna bildas små rundade foci, som om de pressas in i huden. Senare visas mörka koncentriska ringar runt dem.

Bladen utvecklar gradvis rödbruna fläckar med en mörk eller gul gloria runt, vilket resulterar i att bladet torkar upp.När lesionerna ökar får stammen en brunfiolett färg.

Mosaik

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Sjukdomen är viral. Färgen på bladen blir ojämn - från ljusgrönt och gult till blekt.

Bladplattorna på en växt som påverkas av tobaksmosaik bildas ojämnt, vilket resulterar i att knölar bildas på deras yta. I framtiden kröker bladen och vissnar, busken dör.

Referens. Det finns ingen effektiv behandling för mosaikviruset. Om en av buskarna blir infekterade, ta bort den från trädgården och bränna den. Att förebygga sjukdomen hjälper till att minimera risken för infektion.

Grå råtta

Sjukdomen manifesterar sig som fläckar av en gråbrun nyans, som gradvis blir våt och täckt med en fluffig vitaktig blomma av mycel. Sjukdomen drabbar främst de stjälkar som skadats under strumpebandet.

På bladen, stam och stjälk är fläckarna oftast avlånga, på gröna frukter - rundade.

Korsrot

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Sjukdomen drabbar frukter i stadiet av deras tillväxt i området av spetsen: torra eller omvänt vattniga, deprimerade fläckar med brunsvart färg visas på tomater.

Istället för att mogna börjar tomater att ruttna.

Orsaken till sjukdomen är kalciumbrist och ett överskott av kväve i jorden. Bristen på fukt i jorden spelar också en viktig roll.

Brunrutt, eller phomosis

I början av sjukdomen blir runda gulbruna fläckar med mörka fläckar av svampsporer inuti synliga på tomatblad. Sjukdomen påverkar också stjälkar och frukter.

En brun rutten plats visas nära stjälken. Storleken är 3-4 cm, men redan i detta skede är tomatens insida helt ruttna. Det drabbade området blir ojämnt, lätt pressas när det trycks ned.

Rotrot, eller svart ben

Svampsjukdom manifesteras av en allmän vissnande av växten och skador på stammen i den nedre delen.

Först visas bruna mörka fläckar på den, med tiden ökar de, benet blir svart, en sammandragning bildas och tomaten dör.

skadedjur

Skadedjur är skadliga för tomater:

 1. insektersom infekterar den markbundna delen av växter, ofta bär virus, bakterier, svampar. I synnerhet sprider bladlöss, fästingar och skalbaggar mosaiken. Bacteriosis är infekterad med bladhoppare, bladlus... Sniglar, buggar matar på tomaternas frukter och lämnar hål i dem.
 2. Rotsystemet för tomater skadas av skadedjur som skalbagge, wireworm, björn. De kan livnära sig på växternas rötter, vilket resulterar i att tomatbuskarna visnar, bladen blir bruna och smuldrar.

Agrotekniska fel

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Överdriven matning av tomater med kväve bidrar till utvecklingen av råtta.

En annan faktor som provocerar bildandet av fläckar är en brist på spårelement:

 1. Kalium - manifesteras av en marginal brännskada på bladet. Processen börjar med en lättare spets, sedan blir bladet brunt. Brun gula ränder bildas inuti frukten.
 2. Zink - gråbruna och bronsfläckar förekommer spridda över bladplattan, kanterna krullas upp. Unga blad är täckta med små gula prickar.
 3. Kalcium - utveckling apikal rötning.
 4. Bora - tomatens växande punkt blir svart och dör.

En annan anledning till fläckar är jordens fytotoxicitet:

 1. Detta leder till överdriven användning av gödselmedel, giftiga läkemedel för behandling av sjukdomar. Växter själva under livets gång frigör också gifter.
 2. När du odlar tomater på ett ställe bildas en ökad smittsam bakgrund under flera år.

För att förhindra jordens negativa påverkan på växter, i växthus för att bekämpa sjukdomar, använd biologiskt nedbrytbara och organiska preparat baserade på höbacillus och trichoderma, samt applicera sidor på platsen.

Varför visas bruna fläckar på tomater

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Platsen och tillväxtförhållandena påverkar markant utvecklingen av tomater, deras immunitet och benägenhet mot sjukdomar.

I växthus / växthus

I växthuset på grund av en hög infektiös bakgrund och inte iakttagande av grödrotation, förekommer ofta sådana svampsjukdomar hos tomater som senblight, cladosporium och alternaria. Detta underlättas också genom otillräcklig ventilation, vilket leder till hög luftfuktighet och kondens.

Växthus och växthus kännetecknas av jordens fytotoxicitet i större utsträckning än för öppen mark.

I det öppna fältet

Bruna fläckar på växter utomhus är ofta resultatet av solbränna på grund av varierande väder eller felaktig vattning.

Växlingen av regniga och varma dagar, ett överflöd av dagg bidrar till utvecklingen av svamp- och bakteriesjukdomar. Sen blight och grå råtta är allestädes närvarande.

I det öppna fältet det är svårare än i ett växthus att stoppa spridningen av skadedjur.

Vad man ska göra: hur man behandlar tomater

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Efter att ha fastställt den troliga orsaken till tomatfläckar, analysera möjliga åtgärder.

Vid upptäckt av svampsjukdomar, använd droger:

 1. Kemisk. De mest effektiva av dem är kopparinnehållande "HOM", Bordeaux-vätska. Använd också de potent "Bravo", "Ridomil", "Rovral", "Topsin-M" och andra.
 2. Biologisk. Vid början av sjukdomen, liksom med små skador, föredrar biologiska svampdödande medel. De tillhör medel med låg risk klass IV. Dessa är läkemedel "Alirin", "Gamair", "Fitosporin-M", "Trichodermin". Frukten kan ätas inom kort tid efter bearbetning (se instruktioner). Läkemedlet "Fitolavin" (tillhör III-klassen) har en antibakteriell effekt, men kommer att hjälpa till i kampen mot svampinfektioner.
 3. Folk. I början av utvecklingen av sjukdomen används sprutning med en lösning av mjölkvassle med tillsats av "Farmayod".

Vid tillämpning av kemi, följ strikt anvisningarna, följ säkerhetsföreskrifter och behandlingstider. De aktiva substanserna i beredningarna samlas i växtvävnader, så frukterna blir giftiga under en tid.

Förebyggande åtgärder

Vad man ska göra om bruna fläckar visas på tomater: foton av påverkade tomater och sätt att rädda dem

Börja bekämpa svampar och infektioner med höstdesinfektion av jord och växthus:

 1. Gräv upp och ets jorden med kopparhaltiga beredningar, processpelliser, stativ och polykarbonat.
 2. Ändra planteringsplatserna med hänsyn till grödrotningsreglerna.
 3. Använd rädisor och senap för att gräva som sidor.
 4. Dekontaminera frön före plantering.
 5. Behandla dina trädgårdsredskap regelbundet. Sjukdomar bärs av jord, vatten, växtsaft.
 6. Efter plantering av plantor i marken, en gång på 2-3 veckor, utför förebyggande behandlingar av sjukdomar med biologiska svampmedel, höbacilluspreparat.
 7. Inspektera växterna regelbundet för att identifiera problem i tid.
 8. Förtjocka inte planteringarna, klipp av löv och stegvis i rätt tid.
 9. Undvik överdriven fukt i växthuset. Använd droppsystem och vattna tomaterna fritt men sällan.
 10. Ge tomaterna tillräcklig ventilation. På natten temperaturer på + 18 ° C, låt dörrar eller öppningar öppna dygnet runt.

Erfaren bonde tips

Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar:

 1. Var uppmärksam på förebyggande åtgärder för att förebygga sjukdomar. Behandla växthuset regelbundet med höbacillus- eller trichodermapreparat.
 2. På hösten eller våren ska du desinficera växthuset med kopparsulfat, svavelspinne eller perättiksyra. Gräva upp jorden på spade bajonetten.
 3. Observera grödrotationen, byt marken i växthuset vart femte år. Detta kommer att bli av med den ökade smittsamma bakgrunden och jordens toxicitet.
 4. Genomföra regelbunden kontroll av skadedjur - bärare av virusinfektioner och bakterios.
 5. Plantera tomater på ett tillräckligt ventilationsavstånd. Ta samtidigt hänsyn till tomaternas sortsegenskaper och behovet av att formas till flera eller en stam.
 6. Välj sjukdomsresistenta sorter som är vanliga i ditt område för plantering.

Slutsats

Om du hittar bruna fläckar på tomater, undersöka orsaken. Vid sjukdom, använd fungicider eller antibakteriella läkemedel för behandling.

Förstör skadedjur, eliminera brister i mikronäringsämnen. Följ förebyggande jordbruksmetoder för att förhindra framtida problem.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor