De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Aubergine sjukdomar, som attacker från insektsskadegörare, kan döda växter och lämna värdar utan grödor. För att effektivt hantera sjukdomar måste du känna till deras första tecken och behandlingsmetoder. Glöm inte heller förebyggande - detta är den bästa lösningen mot infektioner och skadedjur.

I artikeln hittar du beskrivningar, orsaker och symtom på de vanligaste auberginesjukdomarna med foton och lär dig hur man behandlar sjukdomar.

Hur man förstår om aubergine är sjuk

Varje förändring i form och färg på en växts stam, löv, blommor och frukt är en allvarlig anledning att uppmärksamma planteringens hälsa. Utseendet på fläckar är ett annat tecken som inte kan ignoreras. Om aubergine blir sjuk under blomningen, det blommor krymper, torkar ut och faller av.

Svampsjukdomar är de vanligaste och kan behandlas effektivt. Bakterieinfektioner kan också hanteras. Virussjukdomar är smittsamma och svåra att bota. De kämpas med, förstör sjuka buskar, desinficerar trädgårdsredskap.

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Orsaker till sjukdomar

Att vara en termofil växt kräver aubergine att ta hand om. Varje avvikelse från jordbruks- teknikens regler leder till svaga planteringar och efterföljande sjukdomar:

 1. Brist på solljus. Varje period av aubergineutveckling kräver en viss mängd ljus. Så för plantor är dagsljusets optimala längd 10 timmar, annars växer plantan och blir sjuk. Buskar på vilka frukt mognar behöver också tillräckligt med solljus. Plantering av buskar görs bäst på den soliga sidan av platsen. Aubergine växer inte eller utvecklas i skuggan.
 2. Vattenbrist. Låt inte jorden torka ut eller torkas ut. Plantor måste vattna 3 gånger i veckan. I värmen - varannan dag. Buskar med mogen frukt vattnas en gång i veckan - cirka 4 liter vatten per buske.
 3. Vattna med för kallt vatten. Det orsakar inte bara sjukdomar utan också växtens död. Anledningen är bristen på värme som krävs för full tillväxt och utveckling. Rotsystemet är uteslutande aktivt i varm jord. Vatten uppvärmt i solen används för bevattning.
 4. Brist på näringsämnen. Brist på kalium får blad att krulla och en brun kant syns i kanterna. En förändring i deras färg till en ljusare färg indikerar kvävebrist. Bladen som sträcker sig uppåt indikerar brist på fosfor. Frånvaron av något av elementen är en otillräcklig näring av växten, vilket orsakar en försvagning av immunsystemet.
 5. Andra skäl inkluderar insekter, som inte bara äter växter utan också fungerar som smittbärare.

Aubergine sjukdomar och deras symptom

Börja kampen mot alla sjukdomar i tid. Ju förr som tecknen på sjukdomen märks, desto mer framgångsrik kommer kampen att bli, desto snabbare återhämtning kommer och frukten kommer att återställas. Överväg auberginesjukdomar med foton och hur du behandlar dem.

Rulla bladen

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Rullade aubergineblad indikerar:

 1. Otillräcklig vattning.Fuktning av marken måste utföras så snart det översta skiktet torkar.
 2. Näringsbrist. 1 tsk aska under varje buske hjälper till att bli av med deformerade blad.
 3. Överskottsgödsel med lite bevattning. Om jorden är övermättad med kväve, fosfor och kalium, och vattningen är dålig, bladen börjar krulla och torka. I detta fall avbryts gödslingen och antalet vattningar ökas.
 4. Förändringar i markens temperatur eller fukt. Genom att anpassa, kommer plantan att räta ut sina blad utan hjälp.

Blackleg

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

En svampinfektion som attackerar unga växter. Den manifesterar sig som en mörk rand på stamens nedre del. Stammen torkar upp på denna plats, och aubergine dör. Den provocerande faktorn är överskottsfuktighet i jorden, vilket bidrar till svampens utveckling.

En växt som påverkas av ett svart ben kan inte botas... Det avlägsnas och jorden behandlas med en lösning av kaliumpermanganat, "Maxim", "Previkur". För att avlägsna överflödigt fukt, strö jorden med en liten mängd sand.

Populära kampmetoder inkluderar sprutning med infusion av lökskal och bearbetning av jorden med aska en gång i veckan.

Gula blad

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Bladenes gulhet kan visas både i plantor och i en vuxen växt. Avsaknaden av andra tecken indikerar:

 • otillräcklig markfuktighet;
 • brist på kalium och kväve;
 • använda kallt vatten för vattning;
 • olämplig jord för plantor.

Förebyggande åtgärder - snabb och doserad applicering toppdressing, plantera plantor i steriliserad och sur jord.

Viktig! Gult bladverk, tillsammans med andra tecken, indikerar alltid förekomsten av en sjukdom i växten. Avsaknaden av ytterligare symtom indikerar ett brott mot reglerna för jordbruksteknik.

Svart prick

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

En farlig bakteriesjukdom som påverkar aubergine i varje utvecklingsstadium. Hög luftfuktighet är huvudorsaken till sjukdomen.

De första symtomen är små svarta fläckar på bladen med en gul kant. Efter 7-10 dagar får de en konvex form. 2 veckor efter det, om behandlingen inte påbörjas, täcks plantan med sår.

För behandling använd "Fitolavin" varannan vecka och "Gamair" en gång.

Uppmärksamhet! Inte bara sjuka växter bearbetas utan också marken runt. All vegetationsrester måste tas bort och förstöras.

Pulveraktig mögel

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Puddermugg på aubergine orsakas av en svamp som blir aktiv under perioder med hög luftfuktighet med ofta temperaturfluktuationer. En vit blom visas på översidan av bladen, som liknar spillt mjöl. Med tiden torkar bladen ut, faller av och busken sjunker.

Referens. Vit blomma på undersidan av bladen är dunig mögel eller dunig mögel.

Som en behandling används sprutning med en lösning av kolloidalt svavel eller Topaz. Applicera i enlighet med anvisningarna. Det är nödvändigt att minska antalet vattningar.

Det populära sättet att bekämpa pulveraktig mögel är att sprida aska över ytorna på sängarna och runt dem.

Tobaksmosaik

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

En av de sjukdomar som insekter bär. Mycket smittsam. Patogenen kvarstår länge på växtrester.

Det manifesteras av följande symtom:

 • deformation och blekhet av bladen;
 • fläckar av mörka och ljusgröna färger, liknande en mosaik;
 • över tid visas hål på bladen;
 • tillväxten av frukt saktar ner, de är täckta med gula fläckar.

Sjukdomen sprider sig genom infekterade frön. Som ett förebyggande medel blöts de i sått under 30 minuter i en 20% saltsyralösning, varefter de tvättas under rinnande vatten.

Behandling utförs med läkemedlet "Fitosporin" eller "Uniflor-micro"... Ett folkmedicin är en lösning av mjölk med tvätt tvål. De sprayas med växter var tionde dag.

Phomopsis

Orsakad av en svamp i hög luftfuktighet och höga temperaturer. Det visas som runda ljusa fläckar på blad och bagageutrymme. Gråa och bruna fläckar visas på frukterna, som ruttnar och blir täckta med slem.

Sjuka växter tas bort från trädgården och förstörs. Det finns ingen effektiv behandling, det är nödvändigt att utföra förebyggande för att förhindra sjukdomen. För detta desinficeras frönna tidigare landning, växterna behandlas regelbundet med "Fundazol" och "Derozal".

Sen kärlek

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

En vanlig sjukdom som sprids från alla nattskydd till varandra. De mest slående symptomen är:

 • mörka fläckar med ljusgrön kant på lövverk;
 • vitgrå blom på undersidan av bladen;
 • fläckar täcker stjälkar och frukt, vilket orsakar ruttnar.

För att bekämpa används läkemedel som innehåller koppar, Bordeaux-vätska. "Quadris" och "Antracol" har bevisat sig väl.

Folkläkemedel inkluderar sprayning med serum, infusion av vitlök, dammning med träaska.

Alternaria eller grå råta

Först och främst påverkas frukterna som växer längst ner i busken. Gråtande bruna fläckar visas på dem, som senare passerar till bladverket.

Behandla med "Horus" och "Antracol" i enlighet med bruksanvisningen. För förebyggande behandling behandlas det med kolloidalt svavel, Fitosporin och kopparsulfat.

Sklerotinos eller vit rutt

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Svampen som orsakar vitrötning är vanlig på hela kontinenten och påverkar ett stort antal växter. Lövverket av aubergine blir ljusare, stammarna ruttnar i basen, en vit blom med svarta prickar bildas, fruktarna är täckta med vita fläckar.

Behandling av vitrötning på aubergine innefattar sprayning med Oxyhom, HOM eller Abiga-Peak-preparat. Det är också nödvändigt att beskära de drabbade delarna av busken.

Folkläkemedel inkluderar sprayning med en svag lösning av kaliumpermanganat eller jod.

Korsrot

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Avser virusinfektioner. På fruktens laterala sida bildas nekrotiska fläckar. De är vattniga, men när de växer torkar de ut.

Behandlingen består i att applicera gödningsmedel som innehåller kalium och kalcium i jorden. Påverkade löv och frukt måste tas bort. För att förhindra apikal rötning används vattning vid roten och sprutning av buskarna med askainfusion.

Cercosporosis

Svampsjukdom manifesteras av små gula fläckar på bladen. Överväxt av fläckar gör att lövverk dör. Frukt slutar utvecklas, deformeras.

Bordeaux-blandningen är mycket effektiv i det första stadiet av sjukdomen. I avancerade fall används läkemedlen "Skor", "Raek", "Fundazol". Se till att applicera mineralgödselmedel.

Phytoplasmosis

En virusinfektion som inte kan behandlas. De drabbade buskarna tas bort och bränns. Sjukdomen manifesterar sig genom att färga lövverket i lila-rödaktiga nyanser, sprickor bildas på bladen. Frukter är hårda, deformerade.

Sjukdom kan förebyggas genom att rensa området för alla ogräs och planterade skräp före plantering. Insekter som bär viruset förstörs med insektsmedel.

Verticillary vissnande

Insekter är bärare av sjukdomen. Patogenerna förblir i jorden och på växtskräp. En kraftig förändring i vädret fungerar som en drivkraft för utvecklingen av sjukdomen.

En svärtande stam med utsöndrande slem, visnande gult bladverk är tecken på verticillär vissnar.

För att förhindra sjukdom besprutas växter och jorden under dem med en lösning av kaliumpermanganat eller "Fitosporin". Insekticider används för att döda insekter. Komplexa mineralgödselmedel krävs.

Intern nekros

Viral infektion som leder till fostermumifiering. Mogna växter kan inte återställas. Denna sjukdom kan inte botas, men den kan förebyggas. För detta förvaras frönna i 20% saltsyralösning i 30 minuter före plantering. Tvätta sedan i rinnande vatten och torkades.

De viktigaste typerna av aubergine skadedjur

Insektsskadegörare har inte bara virusinfektioner utan förstör också lövverk och frukt av aubergine. Insekter reproducerar mycket snabbt och kan fullständigt förstöra planteringar.

Låt oss prata om skadedjur som påverkar aubergine och hur man hanterar dem.

Bladlus

Det här är små gröna buggar med en mjuk kropp som livnär sig på växten. De bildar kolonier på bladets insida, som krullar upp och torkar ut när kolonierna växer. Brist på näringsämnen leder till att hela växten dör.

Insekticider "Karbofos" och "Keltan" förstör helt bladlöss. Anhängare av folkliga metoder för kamp använder sprutning med lökbuljong och tinktur av tobaksaska. Du kan torka av bladen med en lösning av tvätt tvål och aska.

Colorado skalbagge

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Bladen matar inte bara skalbaggar utan också deras larver och orsakar oåterkallelig skada. Om åtgärder inte vidtas i tid för att bekämpa Colorado potatisbagge, kommer aubergine att förbli utan lövverk.

Insektsmedel är det bästa botemedlet. Men med äggstocksbildning och den ständiga insamlingen av frukter rekommenderas inte. Du kan bli av med Colorado skalbaggar utan kemi. Insamling av skadegörare för hand, besprutning aubergine med vitlök buljong, dammar plantorna med aska kommer att rädda dagen.

Spindelmiter

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Den lever på undersidan av bladen, suger juicen ur dem och förspänner växten med en vit tunn, men tät spindelnät.

Viktig! Innan du sprayar buskarna ska du ta bort alla spindelnät manuellt. Sprutning utförs enbart på bladens undersidor.

Hur man bearbetar aubergine:

 • akaricider "Floromite", "Sunmite" - intervallet mellan sprutning bör inte överstiga 5 dagar;
 • infusioner från växter med en skarp lukt (vitlök, kalendula, lök) - de kommer inte att hjälpa till med att bli av med en redan uppträtt spindelmiter, men de kommer att skrämma bort.

whitefly

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning
whitefly

Fjäril som äter auberginejuice. Bor på bladets undersida och faran utgörs av dess sekret, som gynnar svampens utveckling.

Sprutning med "Fitoverm" och "Aktara" kommer att hjälpa till att förstöra whitefly.

Medvedka

Bor i marken, livnär sig av rötter. Som ett resultat torkar växten upp. Inte långt från planteringarna kommer det alltid att finnas björngravar, runt vilka det är nödvändigt att sprida Medvetoks.

De klassiska åtgärderna inkluderar att man strö marken med mald peppar, vattna med buljonger av lök och vitlök.

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Korsfärgad lopp

En liten svart skalbagge som helt äter lövverket och bara lämnar hårda vener. Loppelarver bor i marken och livnär sig från rötter.

Av kemikalierna hjälper insektsmedel som Actellik att bekämpa korsfärgade skalbaggar.

Sprutning med en infusion av malör, maskros, vitlök eller dammning med träaska eller malt peppar ger också resultat.

sniglar

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Fåriga blötdjur som livnär sig inte bara på blad, utan också på växternas frukter. De kryper ur gömställen på natten och lämnar efter sig slemmiga stigar och stora hål i bladen.

Den mest effektiva metoden för att bekämpa sniglar är ett pulver som innehåller metalldehyd. Det används i en mängd av 3 g per 1 m². Grovt salt eller malt paprika är också utspridda runt auberginebädden.

Förebyggande åtgärder

De bästa sätten att behandla äggplantasjukdomar: foto och beskrivning

Förebyggande åtgärder inkluderar:

 • desinfektion av frön;
 • efterlevnad av reglerna för grödrotation;
 • desinfektion av mark före plantering;
 • tunnare planteringar;
 • efterlevnad av reglerna för vattning och utfodring;
 • snabbt avlägsnande av ogräs och växtskräp från platsen.

Slutsats

Aubergine är en känslig kultur som under ogynnsamma förhållanden och av dålig kvalitet lämnar utsatt för många sjukdomar och skadedjursattacker. Regelbunden vård och snabba förebyggande åtgärder hjälper till att undvika de problem som beskrivs i artikeln och få ett högt utbyte.

 

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor