Hur man odlar och när man ska skörda betor frön: en steg-för-steg-guide och viktiga tips

För de flesta nybörjare och erfarna trädgårdsmästare kan valet av frö för en viss gröda vara problematiskt. Och även om det för många sommarinvånare som får sina egna frön verkar vara slöseri med tid och ansträngning, så händer det så att sorten du gillar helt enkelt försvinner från försäljningen. De flesta grödor, till exempel rödbetor, morötter, tomater, har olika sorter.

Växer söt på en säsong rödbetor, du kommer att vilja få en sådan grönsak från din trädgård hela tiden. Men vad händer om du glömde namnet på sorten eller förpackningen inte skiljer sig från det som köpts förra säsongen, och grönsaken i sig inte växte så bra? I sådana fall kommer ditt eget plantmaterial att vara frälsning, särskilt eftersom även nybörjare grönsakstillverkare kan få det. Den här artikeln visar dig hur du odlar rödbetor frön själv.

Hur man odlar rödbetor för frön

Ditt eget betorfrö kommer garanterat att producera en hälsosam gröda. Växter som växer på din jord har anpassats till typen av jord och klimatförhållanden, samt förvärvad immunitet - det bästa alternativet för att odla dem på permanent basis.

Svampar och andra sjukdomar kommer att kringgå dina rödbetor. Dessa frön kommer att producera stora och hälsosamma frukter. Dessutom kommer det att vara trevligt att spara ekonomi och tid för sökning efter utsäde genom att odla det på din webbplats.

Notera! Rödbetor är en tvåårig växt, därför kommer fröet som samlats in under den första säsongen av grödor på platsen att vara defekt. Fröerna kanske helt enkelt inte gror eller ger en god skörd.

Plantera drottningceller och ta hand om dem

Organisera en separat säng på våren. Fröbetan fördjupas till toppen, området för normal utveckling är 20 x 20 cm. Skötsel utförs som för en konventionell gröda - vattning, lossning, ogräs, snabb matning.Hur man odlar och när man ska skörda betor frön: en steg-för-steg-guide och viktiga tips

Rödbetor utsäkt tomten bör vara bördig och till och med lättnad. Den bästa jorden för moderplantor är svart jord på lätt eller medelstora lerväxter, tungt ler är inte lämpligt. Det rekommenderas inte att odla testiklar på sandslam och saltlickor.

Planteringen utförs i början av maj. Jorden ska vara lätt, lös, mättad med fosfor, kväve och kalium. För plantering, gräv hål och placera moderlutar i dem, täck sedan dem med jord 2-3 cm ovanför rotgrödan. Under torra perioder är vattning nödvändig.

Betotestar planteras på ett avstånd av 70 × 70 cm; för hemodling av en gröda räcker det att plantera 4 rotgrödor. Rödbetor är en koll pollinerad växt, därför rekommenderas det att placera dem på olika sidor på platsen när man planterar olika sorter.

På en lapp. Det är viktigt att ge nyplanterade rotgrödor näringsrika gödningsmedel, nämligen kväve och kalium, under den första växtsäsongen, från utseendet på rosetter till stjälk.

Gödselmedel appliceras med hänsyn till platsens jord och klimategenskaper.

Om rödbetorna väger mer än 200 g, kan de skäras i hälften längs rotgrönsaken, genom mitten av den centrala knoppen. Så du kan göra en grundlig undersökning av moderlutarna och ta bort det sjuka plantmaterialet. Dessutom kommer antalet testiklar att fördubblas.

Materialet planteras i lös jord på kvadratisk häckande sätt, det vill säga radavståndet ska vara lika med avståndet mellan hålen i sängen.Rödbetets halvor planteras två åt gången i boet, hela huvuden en i taget. Jorden runt testiklarna pressas, och huvuden är ströade med lös jord 2-3 cm.

Frösamling

Naturligtvis är rotfruktfrön lätt att köpa i butiken, men det är att föredra att samla in dem själv, behålla betyg och så dem nästa år - det är precis vad våra mormor gjorde.

På rotgrödor utvecklas först en rosett av blad och senare - blommande skott. Blommningen av testiklarna börjar i slutet av juni och varar 20-40 dagar. Bildningen och mognaden av korn slutar 25-30 dagar efter pollinering av blommor. Mognad och skördstid bestäms av färg.

När ska skörda betor frön

När fröskalorna är bruna och torra är plantningsmaterialet klart att skördas. Men det är bättre att inte vänta på fullständig torkning: övermogna frön kan smuldra på egen hand. Alla grenar skärs av, torkas på en plats stängd från vinden, sorteras ut och skickas för lagring. Det är bättre att förvara frön i papperspåsar på en torr plats. En växt ger cirka 50-60 g utsäde.

Hur man skördar frön korrekt? Skär försiktigt testiklarna med stammen och häng dem på tvärstången och täck botten med papper. Låt det hänga så här i 2-3 veckor.

Viktig! Torka och skör frön i ett varmt rum, utom räckhåll för vind och fukt.

Tryck lätt på testiklarna med jämna mellanrum, frönna bör falla på egen hand. Efter den angivna tiden, ta bort blommorna, kom ihåg dem något och skaka.

Du kan välja de bästa frönen på detta sätt:

 • späd ut en matsked salt i 1 liter vatten,
 • placera fröet i vattnet i en timme.

Frön som flyter är oanvändbara. Välj de som faller till botten av behållaren.

Skölj frönna och torka i en vecka och lägg sedan i papperspåsar.

Lagringsregler och perioder

Många trädgårdsmästare klagar om det är omöjligt att lagra rotgrödor, påstås att de ofta försämras redan innan vintern börjar. Detta kan bero på olämpliga väderförhållanden under skörd eller bristande överensstämmelse med jordbruksteknik vid insamling och lagring av planteringskorn.

Läs också:

Hur man känner igen en betallergi och snabbt bli av med dess symtom.

Låt oss bevara smaken och fördelarna: hur man fryser zucchini färskt för vintern.

Topp 15 bästa recept för betning av omedelbara gröna tomater.

Hur man skördar frön för vintern

Under mogning förlorar fröna fuktinnehållet och torkar gradvis ut. All fysiologisk utveckling i materialet avbryts på grund av bristen på fukt. Fröskornen i vila under huden innehåller embryot och tillförseln av näringsämnen.

Utan att störa dvalan på något sätt kommer frön inte att utvecklas. Om fuktigheten i rummet överstiger 12% börjar fröna att gro. Att upprätthålla ett torrt mikroklimat i lagringsmiljön är det huvudsakliga tillståndet som fröet förblir livskraftigt.

var försiktig! Fröna återspeglas dåligt i sitt innehåll i en varm och fuktig miljö.

Om rummet där frön lagras överskrids temperaturen och relativ fuktighet, kommer de efter några månader att förlora sin förmåga att klättra. Detsamma kommer att hända med temperaturförändringar. Den optimala temperaturnivån för lagring av material är 12-15 ° C, men tillgången på frisk luft bör begränsas.

I ett ouppvärmt rum på vintern är lagring av material oacceptabelt. Vid låga temperaturer blir fröna fuktiga och dör, särskilt om temperaturen inte stiger över 0 ° C.

Såningsförberedelser

Att plantera rödbetor för nybörjartagare lyckas inte alltid: frön groddar inte bra eller grönsaken blir liten. Men rödbetor är en av de första bland grönsaksgrödor när det gäller utbyte och närvaro av användbara egenskaper. Kulturen hålls väl nästan året runt. Vad kan vara fel?

Vid odling av rotgrödor är en av de viktigaste punkterna rätt beredning av fröet.Om du ignorerar tekniken och låter allt ta sin gång ska du inte bli förvånad över det oönskade resultatet i slutet av säsongen.

Fröbehandling

Rödbetor gror långsamt. För sådd är det bättre att använda kläckta frön.

För att förbereda planteringen av betor för plantering bearbetas de på ett av följande sätt:Hur man odlar och när man ska skörda betor frön: en steg-för-steg-guide och viktiga tips

 1. Blötläggning i superfosfatlösning. Rör 1 tesked av ämnet i 1 liter varmt vatten. I en sådan lösning måste frönna hållas i 24 timmar och sedan torkas.
 2. Bubblande. Fröna placeras i vatten med lufttillförsel. Varaktigheten för sådan bearbetning är cirka 18-24 timmar.
 3. Åldring i lösning av träaska. Häll 1 msk i 1 liter uppvärmt vatten. l. aska, rör om. Vi håller frön i en sådan lösning i minst en dag.

Efter bearbetning, skölj frönna med varmt vatten, linda in i en fuktig mjuk trasa och hålla i 2-3 dagar i ett rum med en temperatur på minst 22 ° C. Om tyget torkar måste det fuktas.

Viktiga tips

För att odla en högkvalitativ söt rotgröda varje år behöver du ett nästan perfekt frö.

Tips från erfarna agronomer hjälper nybörjare inte att göra misstag:Hur man odlar och när man ska skörda betor frön: en steg-för-steg-guide och viktiga tips

 1. Rotsorten som väljs för plantering får inte vara hybrid. Var uppmärksam på vilka regioner i landet det rekommenderas att växa. Det finns en risk att de odlade betafröna helt enkelt inte passar ditt klimat.
 2. Frön förvaras endast i papperspåsar eftersom fröet måste andas. I folie, cellofan eller tjockt papper försämras kornen helt enkelt under lagringsperioden.
 3. Skörda inte frön det första året av grödan. Faktum är att i de vanligaste fallen förefaller tendensen till blomning i rödbetor när plantorna fryser. Bevarandet av arten är biologiskt inneboende i växten, därför tvingas den i sådana fall att ge all sin styrka inte till frukten utan till pedunkeln.

Produktion

Att få frön från en gröda du gillar är inte alltför hårt. Var inte rädd att ta dig tid att förbereda fröet själv. Deras frön kommer att vara flera gånger större än butikens, och följaktligen kommer skörden att bli sötare, friskare, större och av hög kvalitet. Ju bättre du väljer en växt för plantering på frön, desto bättre blir blommorna.

Intressant information om hur man får friska rödbetor i denna video:

4 kommentar
 1. Avatar
  Irina Viktorovna

  En bultologi, ingen timing, ingen typ av frön innan skörd ...

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Irina, tack för din feedback, men kanske har du inte läst artikeln särskilt noga. Information om insamlingstiden finns i artikeln under lämplig rubrik. Kom ihåg att tidsramen varierar beroende på region:

   ”Blomman av testiklarna börjar i slutet av juni och varar 20-40 dagar. Bildningen och mognaden av korn slutar 25-30 dagar efter pollinering av blommor.
   Mognad och skördstid bestäms av färg... När fröskalorna är bruna och torra är plantningsmaterialet klart att skördas. Men det är bättre att inte vänta på fullständig torkning. "

 2. Avatar
  Evgeniya

  Hur förstår jag denna fras? "Samla inte frön under det första året av grödan." Jag kommer att samla frön på hösten, men kan de inte så på våren?

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Författaren tror att det är bättre att samla på andra året. Den förra kan vara svagare. Du kan naturligtvis försöka plantera dem, men det kan vara mycket äktenskap.

Lägg till en kommentar

Trädgård

Blommor